marți, 11 mai 2010

Nasterea - cum o faci mai usoara?


Ma enerveaza site-urile de profil.. pentru ca toti scriu la fel.. Foarte putini apeleaza la specialisti in domeniu cu atat mai putini la cineva care a trecut prin asta.. In ultimele saptamani visezi tot felul de chestii, fie ca nasti, fie ca nu stii unde e bebele, nu stii ce ai nascut.. ma rog, fiecare e altfel :) Si site-urile ce zic? E normal. Eu as vrea sa citesc mesaje de incurajare.. sfaturi pentru relaxare, pentru alungarea temerilor. Unele femei stiu ce le asteapta, altele banuiesc, iar altele nici nu se gandesc la acel moment. Dupa o discutie cu o prietena, care nu prea a vrut sa se gandeasca la momentul respectiv, imi dau seama ca am nevoie si eu de incurajari sa nu-mi fie teama, sa vorbesc mai mult cu bebelusul, sa ma autosugestionez ca totul se intampla cum trebuie sa se intample.. sa-mi amintesc sa respir, sa ma plimb.. nu sa stau tintuita intr-un pat.. sa ascult muzica ce-mi place (te poate ajuta sa uiti de durere), sa ma uit la poze..
In asa momente e buna moasa.. care trebuie sa fie un suport moral. Voi vedea cum o sa fie la mine.
Cum ar trebui sa fie stiu.. si sper sa ma influenteze.
E ca la maraton.. Te pregatesti mult inainte de a porni in cursa, nu? Asa si cu nasterea.. Atata timp cat te pregatesti prin exercitii (fizice si de respiratie) si planuiesti, poti sa faci momentul sa treaca mai usor.

Respiratia e asa importanta in momentul declansarii travaliului.. Te ajuta sa te calmezi si sa treci prin asta mai usor. Daca vizualizezi (citind studii si descrieri despre ce se intampla efectiv atunci si pareri ale altor femei) te poate ajuta sa te descurci mai bine cu durerea. Sau poti asocia clipele alea cu valurile unei mari, asociind contractiile cu fluxul si refluxul.. Si ce rost are sa te gandesti.. "sunt deja in travaliu de 14 ore"? Mai bine gandeste-te la ceva ce te relaxeaza, vorbeste-i bebelusului, spune-i si lui sa te ajute si aminteste-ti ca mai e putin si va intalniti.. Doar astepti clipa asta de atata timp. Si ar fi bine sa citesti totul inainte, nu atunci.. s-ar putea sa nu mai vezi nici literele :)

In strainatate poti gasi la maternitate un grup care sa te ajute sa nasti mai usor, sa te incurajeze.. de cele mai multe ori, grupul e format din femei gravide, care trec prin aceleasi lucruri ca si tine.. dar se imbarbateaza mai bine ca tine.. si vazandu-le, parca mai prinzi puteri.
In America, unele cupluri apeleaza la metoda Bradley care invata cuplurile sa treaca mai usor peste toate durerile facerii. Sotul / partenerul (poate fi orice membru al familiei, prieten sau persoana de incredere) are un rol de antrenor. El invata cum sa te maseze, sa te sustina, sa te ajute sa respiri.. si nu sunt doar vorbe goale. Ce vedem in filme uneori, chiar se intampla. Peste 85% dintre femeile care urmeaza aceste cursuri nasc natural, fara anestezie.

O alta metoda de usurare a durerilor si chiar de ajutor pentru nastere e mingea de exercitii..
Miscarea bazinului inainte si inapoi, poate ajuta copilul sa coboare pe canal, pentru nastere. Multe femei gasesc ca e mai confortabil sa stai pe minge decat pe pat. Poti lua mingea cu tine la spital, sa faci acolo toate exercitiile invatate pentru a te detensiona, pentru a te ajuta sa nasti mai usor.
Probabil ca n-o s-o iau cu mine.. dar, o sa stau acasa pe ea.. pana am contractii regulate si simt eu ca se apropie momentul..

O alta metoda de relaxare este hipnoza. Tensiunea si teama impiedica multe. Daca femeia este speriata, sangele oxigenat de cele mai multe ori tensioneaza muschii si de asta corpul nu te mai asculta. Hipnoza ajuta la relaxare, astfel se poate scurta si travaliul..

Un comentariu:

  1. Cică şi la noi există o injecţie ce are ca efect estomparea amintirilor neplăcute din timpul travaliului... nu ştiu cât e de adevărat, mie mi-a povestit o doctoriţă că ar fi făcut-o dar luând în vedere faptul că am suspectat-o deseori de exagerări dacă nu chiar de minciunele... nu ştiu şi nici nu prea m-a interesat subiectul, altfel m-aş fi interesat mai mult despre.

    Se spune din popor că naşterea mamei tale va fi foarte similară cu cea personală. Există şi niscai ştiinţă în asta- gen construcţia fizică, rezistenţa la durere, gradul de dilatare... care sunt moşteniri genetice. La mine a funcţionat... deşi maică-mea înainte să nasc îmi povestea despre naşterea mea ca şi când ar fi fost cel mai amuzant şi relaxant lucru. Pe asta m-am şi bazat când am intrat în travaliu... că va fi funny şi la mine, cu o excepţie- eu nu am halit cum a halit maică-mea înainte să nască. Mai apoi, după toată străduinţa mea de aproape 20 de ore ce zice maică-mea 'n-am vrut să te sperii dar eu am născut al naibii de greu' ?! Great, mom! Deci... nu a funcţionat autosugestia şi chiar genetica şi-a spus cuvântul.

    Gândeşte-te că expulzarea propriu zisă durează câteva minute deci... ţi se pare că n-ai rezista?! Floare la ureche! La cât eşti tu de calmă de obicei nici nu-mi pun problema să nu intri în categoria celor care nasc uşor. Şi dacă nu şi nu... discută cu medicul tău de la început şi precizează-i clar şi răspicat că vrei planul B, cezariana. E important ca el să ştie ce doreşti TU pentru că şi pentru el asta presupune un nivel ridicat de pregătire, chiar psihic. N-a rămas femeie nenăscută până acum aşa că fii sigură că totul va fi bine! Se-ntâmplă de milioane de ani operaţiunea naşterea iar tu vei fi tare pentru că finalul va fi o nouă viaţă pentru Mark dar mai ales pentru voi! Asta să ai în gând... bine, şi pe Dumnezeu că rolul lui e aproape la fel de necesar ca cel al doctorului. Nu uita, eu chiar am vorbit serios şi oferta mea rămâne în picioare- dacă vrei să stau cu tine la naştere aş fi bucuroasă să o fac. Şi Alina a fost cel mai bun lucru pe care puteam să-l am la căpătâi în timp ce aş fi ucis-o bucuroasă pe doctoriţă! :D

    RăspundețiȘtergere