miercuri, 5 mai 2010

15 mai - zi de sarbatoare

Pe 15 mai o crestinam pe Ayanna.. Este o mare bucurie ca parintii ei s-au gandit la noi sa le botezam fetita si speram sa ne ridicam la inaltimea asteptarilor. E limpede ca nu stim prea bine ce trebuie facut, dar o sa ne straduim sa fim niste nasi cool, nu asa cum au fost nasii mei de botez, pe care ii vedeam din an in paste.. Aproape ca ma transform si eu intr-o frustrata, suparata ca nasii nu au fost nasi cum sunt altii.. care te viziteaza mai des decat la ziua ta, care iti aduce cadouri fara nicio ocazie deosebita.. Dar, acum sunt mare si iert.. ca asa e bine, nu? Si sper sa nu fim niciodata asa..

De ceva vreme ma uit pe net, sa vad ce trebuie facut la botez si astfel am aflat ca in fiecare zona a tarii sunt alte obiceiuri, plus ca unii le mai si combina :) Chiar imi pare rau ca nu am putut fi alaturi de fetita din primele zile si acum ca nu suntem in zona sa ne interesam noi personal cum trebuie sa decurga lucrurile.. Am ratat momentul spitalului, cand trebuia sa-i dam un rand de hainute si cercei de aur.. Bebe Ayanna are deja cercei.. :(

Am primit lista de la preot cu ce trebuie sa ne pregatim si avem asa: o sticla de vin rosu dulce, 1 prosop alb, 1 sapun, 1 batistuta, haine de schimb pentru bebe (scutec, maieu / body, ciorapi, pantofi, caciulita, paturica) si o lumanare mare. Si sa nu uitam de taxe.. :)

In unele zone ale tarii, trebuie sa cumperi lumanarea de la biserica unde botezi copilul si o duci la florarie sa o aranjeze.. in altele, o cumperi pe cea care iti place.. Si idei sunt cu zecile.. Am gasit aici cateva modele: angelsday.ro, e-accesorii.ro si pe google.

Pe net lista este continuata de: o sticluta de ulei (pe care popa il sfinteste), o bucata de panza alba - de mir (de 1,5 - 3 m) in care se scoate copilul dupa botez; fasa - o banda textila mai lata cu care se leaga copilul dupa botez, peste paturica;

Obiceiul e cam asa: unii zic ca tre sa mergi acasa la bebe sa-l iei peste prag de la mama.. altii zic ca mama da bebelusul moasei si ii zice "iti dau un pagan, adu-mi un crestin".
Iar dupa botez, unii zic ca peste pragul bisericii altii ca peste pragul casei dai bebelusul mamei si ii zici "Mi-ai dat un pagan, ti-am adus un crestin". Si nasul stinge lumanarea de la botez in tocul usii de sus in forma de cruce.

La biserica primesti bebelusul de la moasa si il tii in brate si apoi faci ce zice preotul.. In acest timp nasul tine lumanarea. Unele traditii zic ca nasul tine baiatul si nasa fata.. ma rog, pareri si pareri.
Urmeaza apoi sa dezbraci copilul, il pregatesti de ceremonie, cand preotul il baga in apa (sau nu) trebuie sa spunem Crezul (unii zic ca il putem si citi de pe o foaie), apoi il iei de la preot in panza de mir si-l pui pe masa speciala din biserica. Apoi preotul vine si-l unge cu ulei pe cap, pe manute, pe picioruse.. peste tot.. si apoi trebuie sa-l imbraci in hainele enumerate mai sus, trebuie sa-l pui in paturica si sa-l legi cu fasa.. nu tare, ca pe vremuri :)
Si gata cu biserica.. dupa asta se merge la party.

In unele mesaje gasite am citit informatii cum ca nu ai voie sa pupi copilul pana la apusul soarelui.. "ca ii iei mirul". Mi se pare aiurea, io fiind blonda nu inteleg mesajul.. :)

Urmeaza apoi alt moment important la botez si anume baita de a doua zi sau scaldatoarea. Inainte de baita copilul se unge cu un betisor cu ulei sfintit - mir - in cateva locuri cheie si se descanta cu busuioc astfel: pe la ochi "sa vada lucruri bune si frumoase", pe la urechi "sa auda numai invataminte si sa ia aminte de ele", pe la gura "sa vorbeasca cuvinte intelepte si sa-i respecte pe cei din jur", pe la manute "sa fie harnic si priceput", pe piept "sa fie iubitor si cu suflet mare", pe cap "sa fie destept si luminat", pe picioare "sa il duca unde trebuie si sa sa-l aduca mereu acasa, langa cei dragi".

Baita o face nasa si trebuie sa aiba in ea cateva lucruri care vor influenta viata copilului mai tarziu: lapte - sa fie proaspat, flori - sa fie frumos, pana - sa fie usor ca pana, miere - sa fie dulce la vorba si bun la suflet, petale de flori si busuioc - sa miroase frumos, ou - sa fie sanatos, bani - sa aiba bogatie, bijuterii de aur - sa aiba parte de avere, argint - sa fie curat ca el, nepatat; apa sfintita - sa fie copilul curat ca aceasta; pietre - sa fie puternic; seminte de grau, porumb - sa fie norocos si cinstit; orez - sa fie prosper; menta - sa creasca usor si sa fie sanatos; inel - sa aiba parul cret si noroc in dragoste; floare de mac - sa doarma bine; seminte de canepa - sa creasca repede; o picatura din lumanarea de la botez si fasa de la botez. Tot nasa cica pune bani sub cadita..
Ce baita mai se poate face in asa apa plina de chestii? :D
Dupa baita, nasa imbraca bebele cu un rand nou de hainute - de la piele, cu scutec, cu maieu, chilot, bluzita si pantaloni sau rochita, pantofiori si cu tot ce trebuie.. Ca asa o sa fie toata viata.. Dupa baie, apa se varsa la radacina unui pom roditor, peste flori, pe un loc curat sau intr-o apa curgatoare. Astfel copilul va fi curat toata viata.
O traditie scrie ca apa o arunca moasa, alta zice ca sa o arunce o persoana care vrea sa ramana insarcinata si apoi sa se puna cu fundul pe cadita ca sigur va ramane gravida in anul care vine.

Am mai gasit o gramada de alte idei, dar erau scrise doar o data, de cate o persoana plecata de mult prin tari straine si am zis ca nu se aplica peste tot.. si-apoi.. m-am mai ingrozit cu niste comentarii ale unor forumiste.. despre nasi care au tot felul de pretentii de la parintii copilului pe care il boteaza sau care nici macar nu suna sa vada ce mai fac finutul lor.. sau care se cearta cu parintii copilului.. Nah, oameni si oameni, toti cu pretentii diferite.

Noi, ca nasi, suntem raspunzatori de acest copil in fata lui Dumnezeu, trebuie sa ne preocupam de cresterea si educatia lui ca bun crestin.. pe langa cadourile facute :)
Inca nu stim cu ce se confrunta parintii unui copil.. noi inca ne documentam, dar hainute si jucarii stim ca sunt bune oricand.. Pe viitor cred ca vom stii mai bine ce chestii sunt necesare unui copil si speram sa fim inspirati de fiecare data.. daca nu, asteptam reclamatii :D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu