miercuri, 26 mai 2010

Nasterea - cum o faci mai usoara? (2)

Ce face omu cand n-are somn?
Isi face de lucru.. si care e cel mai fierbinte subiect al momentului? Nasterea..
Cum s-o fac mai usoara? Si ma refer la metode fara medicamente.. respiratie, pozitii, nasterea in apa, hipnoza, acupunctura, aromaterapie, reflexologie.. E clar ca nu pot aplica toate metodele, dar sunt bune de stiut.. pe larg.

Tehnici de respiratie

In mod normal aceste tehnici le inveti la un curs special, e cam greu sa le inveti acasa.
Respiratia si relaxarea sunt asociate. Am observat ca respir mai repede cand mi-e teama de ceva si mult mai adanc si usor cand stau pe pat. Si e demonstrat de altii mai destepti ca mine.

Respiratia controlata cu grija este importanta in travaliu, te ajuta sa te relaxezi si sa mai reduci din durere. In cazul in care faci hiperventilatie, adica respiratie excesiva, ar fi bine sa fie cineva in preajma sa-ti aminteasca sa iti opresti respiratia pentru scurte perioade de timp ca sa iti revii.

De ce e bine sa mergi la curs cu sotu? Ca poate el e mai lucid si isi aduce aminte tehnicile de respiratie invatate. Cele mai multe cursuri recomanda respiratia inceata si deliberata in prima parte a travaliului, respiri incet pe nas si expiri pe gura. Mai tarziu, cand contractiile cresc in intensitate si frecventa, e bine sa respiri usor, cu partea superioara a corpului, nu din abdomen.
Contractiile vin in valuri si respiratia atent controlata poate ajuta la ameliorarea durerii si pentru relaxare. Ca sa faci asta, trebuie sa inveti sa accepti forta contractiei si sa inveti sa respiri cu ea. Asa inveti sa fii in ton cu corpul tau. Cine practica yoga stie..
Trebuie sa-ti pui mainile pe partea de jos a abdomenului si simti cum se misca in timpul respiratiei. Respiri pe nas si expiri pe gura. Narile se dilata cand respiri in scurta pauza dintre sfarsitul inspiratiei si inceputul expiratiei. Trebuie sa fii constienta de presiunea care creste sub mainile tale in timpul inspiratiei si cum se elibereaza lent in timpul expiratiei.

Cand travaliul a inceput ar trebui sa fim incurajate sa respiram lung si lent, iar pe masura ce contractiile se intetesc, respiratia trebuie sa fie usoara si scurta. Repetitia e mama invataturii si trebuie exersate mult aceste tehnici.
Fiecare contractie trebuie "sarbatorita" cu o expiratie lunga, lenta, deliberata. Respiratia asta trebuie folosita la inceput, cand incep contractiile. Cand inspiri, trebuie sa iti presezi incet spatele de podea sau pat, iar la expiratie il ridici.
Cand contractia se apropie de sfarsit, trebuie sa faci o pauza si sa te relaxezi inainte sa inceapa urmatoarea contractie. Trebuie sa incerci respiratia de relaxare, respirand incet si complet pe gura in timp ce contractia se diminueaza. Asa te simti mai relaxata si personalul din spital va vedea cand o contractie a luat sfarsit.
Daca contractiile sunt foarte puternice, poti face cate respiratii de relaxare vrei, daca asta te ajuta sa te relaxezi. Si o sa vrei sa le faci pentru ca astfel ajunge si oxigen mai mult la bebe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu