vineri, 28 mai 2010

Nasterea - cum o faci mai usoara? (3)

Pozitii

Cateodata doar schimbandu-ti pozitia poti sa scapi de o durere nasoala din timpul travaliului. Fie ca mergi intruna, doar stai in picioare sau te sprijini de un perete te poate ajuta sa treci mai usor peste durere si sa accelerezi perioada travaliului. Trebuie sa faci instinctiv orice te face sa te simti confortabil. Daca nu vrei sa te ridici, foloseste perna, un scaun sau sotul pentru suport.

Atunci cand stai in picioare sau sprijinita de un perete sau de sot, trebuie sa iti misti soldurile/ rotesti coapsele (ca si cum ai avea un cerc de gimnastica). Astfel greutatea bebelusului nu va mai apasa pe coloana vertebrala facand fiecare contractie mai eficienta si mai putin dureroasa. Acum e de ajutor respiratia pentru perioada de inceput a travaliului si un masaj pe spate. Daca le faci pe amandoua e foarte bine.

Daca te simti mai bine stand jos, ar fi bine sa fie un scaun, pe care sa stai cu fata la spatar, cu picioarele departate, adica sa incaleci scaunul. Trebuie sa ai grija sa ai spatele drept.

O alta pozitie confortabila pentru unele femei e statul in genunchi, de fapt in patru labe, ca sa iei presiunea de pe coloana. Picioarele trebuie sa fie desfacute si sa-ti misti pelvisul inainte si inapoi. Spatele trebuie sa fie drept, bineinteles. Intre contractii iti muti greutatea, fie stai pe calcaie, fie pe bratele indoite.

Daca niciuna dintre pozitiile de mai sus n-au avut efect, ramane sa te intinzi. In pozitia culcat, de preferat pe o parte cu o perna sub cap si una sub coapsa superioara. In acele momente trebuie sa te concentrezi doar pe respiratie, tii ochii inchisi si umerii relaxati.

In timpul tranzitiei, bebelusul se poate misca mai repede decat te dilati tu. Poti folosi gravitatea ca sa controlezi coborarea bebelusului. Daca vrei sa incetinesti coborarea, poti incerca sa ingenunchezi, dar capul sa ramana pe perna si cu pelvisul in aer. Astfel poti atenua durerile de spate pana cand prima etapa a travaliului este completa si esti gata sa nasti.

Tehnici de masaj:

Masajul poate oferi un ajutor imens in timpul travaliului. Partenerul care te maseaza in acest timp este legat de tine emotional si are astfel ocazia sa te incurajeze si sa participe la acest moment. Metode de masaj sunt foarte multe, partenerul s-ar putea sa nu fie un mare maestru.. dar, pentru tine conteaza enorm prezenta lui si orice atingere in anumite puncte, poate face minuni.

Exista 3 puncte principale de incercat: picioare, fese si incheieturile mainilor. Cu varful degetelor aplica presiune puternica pentru 10 secunde, cu pauze intre. Presiunea exercitata te poate scapa de durerile puternice din timpul contractiilor. Poti simti furnicaturi la apasare.

Picioare: exista 2 puncte de presiune. Unul putin mai jos de centrul osului rotund de la incheietura piciorului, iar celalalt este pe talpa, pe portiunea carnoasa ce separa degetul de mare de degetul urmator. Partenerul de nastere trebuie sa iti tina piciorul ferm si aplice presiunea cu degetul si sa aplice contra-presiune in varful piciorului in acelasi timp.

Fese: stai pe o parte sau in genunchi aplecata inainte ca sa-i fie usor maseurului sa aplice presiunea pe fese. Desi, tu ai prefera ca el sa incerce mai multe zone cel mai bine ar fi sa te maseze in partea de sus, chiar langa osul pelvian, de la stanga la dreapta. Alt punct benefic este chiar langa curba feselor. Durerea de spate poate fi usurata cu presiune exercitata cu degetele aratatoare chiar in mijlocul fiecarei fese. Neaparat trebuie sa aplici tehnicile de respiratie in acest timp.

Incheieturi: punctul de presiune este exact intre tendoane. Se aplica presiune ferma 10 secunde cu pauze intre ele.

Masajul Shiatsu poate fi folosit in combinatie cu tehnicile conventionale de masaj. Miscarile ferme, regulate asupra carnii impotriva osului poate aduce usurare. Cativa practicanti folosesc unelte de lemn pentru a aplica presiunea. La fel de bun este si un bat mai gros infasurat intr-un prosop sau o compresa calda. Este bine sa se foloseasca pudra de bebe sau ulei de masaj pentru a nu irita pielea sau crema hidratanta in cazul unui masaj prelungit.

Aproximativ 9 femei din 10 au dureri de spate in timpul travaliului. Asta deoarece capul bebelusului apasa pe coloana si pe osul sacral si este cauzata de pozitia pe care cei mai multi doctori o asteapta sa o adopte pacientele lor. Acum e momentul sa faci exercitiile de respiratie si sa fii incurajata sa te relaxezi.

Un alt mod de a mai scapa de durere este masajul in zona sacrala. In pozitie culcata pe o parte sau aplecata inainte pe genunchi, maseurul aplica presiune cu podul palmei in toata zona de jos a spatelui si a osului sacral. Trebuie sa aplice presiune cu miscare circulara cu aratatorul impotriva osului sacral, ca sa te scape de durerea de spate. Sau sa apese fermn pe mijlocul fiecarei fese.

Un comentariu: