joi, 6 mai 2010

Alaptarea

Incerc sa ma gandesc la alte chestii decat la nastere.. Teoretic stiu ce se intampla, sa vedem cum o sa fie si practic. Si pentru ca mi-este teama si nu vreau sa pierd prea mult timp citind povesti ale femeilor care au nascut deja, incerc sa caut informatii despre alte chestii legate de bebe sau ce se intampla dupa nastere.

Si-am ajuns la alaptare.. sa produci lapte pentru un nou-nascut nu-i asa de usor si consuma destul de multa energie - aproximativ 500 de calorii pe zi. Este foarte important sa mananci putin mai mult decat de obicei sau ce crezi ca este normal ca sa mentii nivelul energiei acolo sus, unde trebuie. Daca nu mananci destul, corpul produce lapte de buna calitate, insa te stoarce de energie si poate incetini recuperarea dupa nastere.
Este de ajuns sa iau doua gustari intre mese, pe langa mesele principale. Ori un sandwich cu sunca sau pui, perlute de branza, fructe uscate sau nuci (atentie la alergia la alune), iaurt, un bol de cereale cu lapte sau o supa proaspata.
Daca nivelul fierului este redus ar fi bine sa iau si un supliment. Acest supliment poate ajuta sa reduc oboseala. Fierul se poate lua din carne rosie, cereale integrale, oua bine fierte si legume cu frunze verzi. Vitamina C ajuta corpul sa absoarba fierul din alimentele enumerate si de asta ar fi bine sa mananc si alimente bogate in vit. C cum ar fi cartofii, citricele, rosiile si ardeii.
Insa si aici trebuie sa fiu atenta pentru ca unele alimente fac probleme bebelusului pentru ca trec in lapte si pot cauza gaze, colici sau diaree. Cele mai intalnite "cauzatoare de probleme" sunt rosiile, excesul de citrice - suc sau fructe, usturoi, ceapa, varza alba, varza de Bruxelles, capsuni, ciuperci, bauturi acidulate, mancare picanta, ciocolata, fasole, mazare, linte. Toate aceste alimente trebuie consumate cu moderatie si excluse doar daca observi ca fac probleme bebelusului.

Uneori, sensibilitatea la produsele lactate poate cauza colici bebelusului. Sunt cazuri in care se recomanda eliminarea din alimentatia mamei a laptelui pentru cateva saptamani si eventual consultarea unui specialist pentru a te ajuta sa faci un meniu potrivit care sa-ti aduca in organism toate cele necesare.
Se stie ca trebuie sa eviti prea multa cofeina din ceai, cafea, cola sau alte bauturi racoritoare. Daca nu, sa nu te miri de ce bebelusul e mereu agitat sau nu doarme :)

In ziua de azi, cu atat de multe metode la indemana poti alapta chiar si cand nu esti acasa :) Insa, pana ajungi sa devii maestra in alaptat trebuie sa stii cateva chestii. Si, din pacate, moasele de pe vremuri din Romania nu te invata ce si cum.. Moasele moderne din strainatate te invata tot.. Ar trebui si romancele trimise la specializare.
Una dintre metode de a alapta in lipsa ta (se intampla uneori sa nu fii in zona cand bebe are nevoie de laptic, nu?) este sa-l colectezi. Metoda asta se poate folosi la cateva saptamani de la nastere, dupa ce te-ai obisnuit cu acest nou fenomen :) Poti folosi o pompa manuala sau electrica. Colectarea cu mana fara pompa nu e la indemana, pentru ca s-ar putea sa nu strangi tot laptele si astfel se diminueaza cantitatea.
Pe piata sunt multe modele, dupa fiecare buzunar. Majoritatea cunoscutelor si prietenelor mele mi-au recomandat pompa de la Philips Avent.. se pare ca isi merita toti banii.. Te ajuta sa colectezi laptele direct in recipientul cu care hranesti bebele, recipient care se poate depozita in frigider sau congelator. Si-asa il poti implica si pe tata in hranirea bebelusului..
Recipientul de depozitare a laptelui poate fi pastrat pentru 24 de ore la frigider si pana la 3 luni in congelator.
Nu stiu cum sunt altele, dar mie mi-a trecut prin cap.. "femeile cu sanii mici au lapte"? Si se pare ca au.. toti sanii au. Uneori dureaza pana se instaleaza lactatia, pana te obisnuiesti si pana inveti sa alaptezi corect. Aici intervine moasa sau o asistenta, care te pot ajuta.. daca au destula rabdare cu tine. Chiar daca ai probleme cu alaptatul, trebuie sa incerci pana iti iese. Sigur o sa iasa si mai bine data urmatoare.
Una dintre cele mai nasoale probleme sunt ranile care apar pe sfarcuri. Ca sa le eviti, trebuie sa te asiguri ca bebele e atasat corect la san chiar de la inceput. Ideea e ca alaptatul nu trebuie sa fie dureros. Si trebuie cerut sfatul cuiva care stie cum sa te ajute.
Alta problema ar fi cand sanii sunt prea plini de lapte, se blocheaza canalele si e nasol.. Este ceva normal in prima saptamana.. Cred ca se numeste "furia laptelui" si trebuie sa ai grija sa nu bei foarte multe lichide dintr-o data, sa dai laptele bebelusului din ambii sani.. si asa e toata lumea fericita.. Bebele hranit, iar tu "golita".
Mai poate aparea si mastita - inflamarea sanilor, cand canalele sunt blocate de grasime si poate aparea infectia. Cel mai usor de prevenit mastita este sa golesti sanii dupa fiecare masa a bebelusului.. Daca nu serveste el tot, atunci colecteaza restul.
Si sfarcurile crapate pot duce la mastita.. Trebuie neaparat sa evitam asta si sa invatam sa punem bebele corect la san.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu