vineri, 21 mai 2010

Botez

Am zis ca voi reveni cu poze si detalii.. Nu prea multe poze pentru ca nu avem de la botezul efectiv sau de la party.. asteptam de la nenea fotografu' si tre sa cerem si acordul parintilor :)
Pana atunci.. putina descriere a evenimentului.

E stresant sa pregatesti si un botez, e aproape ca la nunta.. Sunt multe detalii la care trebuie sa te gandesti, mai ales daca esti genul atent la detalii si vrei ca toata lumea sa fie multumita.
Din punctul de vedere al parintilor e greu.. o sa povestim peste vreo 2 luni si ceva. Din punctul de vedere al nasilor.. daca nu eram si eu insarcinata era mai usor, dar asa parca s-a amplificat tot. Nu ma plang de nicio greutate, chiar a remarcat cineva ce bine ca am avut burta ca sa tin bebele pe ea, daca ma dor bratele :)
Din lipsa de timp si de stat mai mult cu parintii fetitei, nu am reusit sa ne implicam asa cum am fi vrut si poate ar fi fost frumos. Am vrut sa facem cum trebuie facut, insa tot ce am citit eu pe forumuri in ultima luna s-a aplicat intr-o mica masura.
Botezul a avut loc pe 15 mai 2010 la biserica ortodoxa de la P-ta Crucii din Timisoara. E o biserica micuta si potrivita pentru asa eveniment. Ne-am adunat cu totii putin inainte de ora 16, cand trebuia sa inceapa evenimentul..
Conform celor citite pe net, nasii trebuie sa "insemne" participantii la botez cu niste mici cruciulite cu fundita roz daca e fetita sau albastra daca e baietel. De joi, de cand am ajuns in tara am cautat cruciulite.. nimeni nu are. Intr-un singur loc din Timisoara mi-ar fi adus pe comanda in 4-5 zile si era prea tarziu pentru noi. Si uite asa, vineri seara pe la 11 noaptea m-am apucat de facut ceva potrivit de pus in piept, care sa ramana amintire invitatilor. Cruciulite ar fi fost prea banal si cam nepotrivite daca nu erau din metal, eu aveam la indemana doar faimoasa pasta polimerica - fimo.. si-asa am ajuns la litera A de la Ayanna.
Rudi m-a ajutat cu sablonul si intr-o ora au fost gata. Am avut emotii la copt pentru ca nu am mai folosit pana acum un cuptor clasic, dar.. au iesit foarte bine.. Funditele le-am cusut pe drum spre botez, a doua zi.. 50 si un pic de km au fost de ajuns pentru a coase 44 de fundite - restul pana la 50 le-am prins repede seara la petrecere. Si sper sa ramana o amintire frumoasa pentru toata lumea.

Alt aspect de care am vrut sa ma ocup personal, a fost lumanarea de botez. Pe piata stie toata lumea ce poti gasi, dar toate sunt la fel sau asemanatoare. Aceasta lumanare trebuia sa fie altfel, mai deosebita. N-a fost prea originala pentru ca lumanari cu jucarii sunt deja peste tot - asta e ultima moda, dar am facut-o noi. Si asta a iesit..
As fi vrut sa aiba mai mare legatura cu originea africana a numelui Ayannei, care inseamna "floare frumoasa", dar am adus Africa prin animale de plus specifice continentului: elefant, hipopotam si rinocer. Am avut si cateva floricele albe, ca doar e lumanare de fetita.
Lumanarea se foloseste dupa botez daca bebele e bolnav, daca se sperie de tunete si la sarbatori.
Asta a fost contributia noastra handmade.. A remarcat un prieten de-al nostru ca nu are nasturi si LED-uri :))

Botezul a decurs putin diferit de tot ce am citit. A fost de ajuns ce ne-a zis preotul: o sticla de vin rosu dulce (pentru impartasanie), 1 prosop alb, 1 sapun, 1 batista, haine de schimb pentru bebe (set complet) si lumanare.
Ne-a explicat cum decurge botezul si a inceput sa citeasca din cartea lui. Bebele a trebui sa stea cu picioarele si capul descoperite in timpul acesta. Si a dormit tot timpul. Pentru cateva clipe s-a trezit, chiar inainte de a-i turna apa pe cap (desi tatal a vrut sa fie botezata prin scufundare) si a urmat schimbatul de hainute.. Preotul a venit si a miruit-o pe cap, pe la urechi, pe maini si picioare, pe spate si pe burtica. Apoi, cu batista a sters-o cu apa sfintita in aceleasi locuri.
M-a ajutat Rebe la imbracat, mi-era teama sa nu-i fac ceva aiurea, desi.. asa cum zice mama, bebelusii au grija sa semnalizeze cand nu le convine ceva.. :) Si Ayanna chiar a fost cuminte tot timpul, abia am auzit-o..
Am citit Crezul amandoi deodata, din cartea preotului (am avut si fituica) si apoi am inconjurat masa de 3 ori dupa el, cu tot cu parinti. Am mers apoi la altar, preotul a impartasit-o, cred ca a fosy bun vinul ala, pentru ca nu prea s-a strambat.. apoi a inchinat-o, a pus-o in usa altarului de unde a preluat-o mama.. si asta a fost tot.
Au urmat poze in biserica si afara cu toata lumea.. si apoi incet-incet ne-am indreptat catre locul petrecerii - restaurant Jasmine. Era pregatit pentru acest eveniment, decorat cu baloane cu heliu inscriptionate cu numele fetitei.. S-a umplut repede de invitati.. Mancare buna, prajituri excelente si voie buna.. si bautura, pentru cine a vrut, normal. Au avut o trupa invitata care canta tot genul de muzica. Nu cred ca am fost noi publicul tinta si n-am apreciat talentul acelor oameni..
La ora 9 parintii au tinut un discurs de multumire, emotionant si personal. Ne-au zis motivele pentru care ne-au ales pe noi ca nasi si sper ca de-a lungul timpului sa le mai dam si alte motive.
Apoi s-a servit tortul.
Intre timp s-a incalzit atmosfera si la subsol s-a deschis clubul de karaoke. Avem 2 prieteni foarte mari fani karaoke si s-au dezlantuit :)) Au ajutat si baloanele cu heliu.. Mai ales la piesa "Barbie Girl" :))
Picioarele mi-erau umflate peste masura, dar asta a fost singurul aspect neplacut.. si oricum nu prea aveam ce face.. si a fost singurul motiv pentru care am spart gasca pe la 2..

Avem cu cine ne sfatui pentru botezul lui Mark. Pe 19 mai (coincidenta) am vorbit cu niste prieteni si i-am rugat sa fie nasi pentru bebele nostru. Cu greu ne-am abtinut pana acum sa zicem ceva, dar trebuia sa ne interesam la biserica de conditiile pentru botez, pentru ca nasii alesi nu sunt casatoriti si nici catolici. Am aflat insa ca viitoarea nasa a fost botezata la catolici si asa s-a "calificat". Au acceptat si de-abia asteapta sa se nasca.
Asteptam si noi.. :) AMR 24 de zile pana la data probabila a nasterii.

2 comentarii: