luni, 31 mai 2010

38

Am ajuns la 38 de saptamani.. Site-urile zic ca este considerata o sarcina la termen si oricand poti naste. Daca ne luam dupa "babe" voi mai astepta, pentru ca baieteii se lasa asteptati :)
Ce s-a intamplat intre timp?

Bebelusul a ajuns undeva la 2800 - 3300 g si 45-52 cm. Eu ar fi trebuit sa raman la 79 kg, dar niste cirese mi-au facut viata amara (desi erau dulci) si asa s-au dus vreo 2 kg in 3 zile :( E important ca sunt bine acum, ca mi-am revenit.. pot manca normal.. si asa ajung toate chestiile bune la bebelus.
Bebe Joey sughite in fiecare zi aproape.. mai ales seara, se misca de mai multe ori pe zi.. Contractiile nu sunt asa dureroase, mai nasoale sunt durerile din zona pelviana.. inca nu stiu daca bebelusul s-a "angajat", adica nu stiu daca a coborat. Burta pare inca situata sus, deci.. cred ca voi fi varianta in care bebe se angajeaza cand se declanseaza travaliul. Sau?
Alta chestie observata e ca mi-a crescut temperatura corpului. E normal. Am mai experimentat picioarele umflate, care se dezumfla numai cu masaj.. asa bine e:) Nu am mancarimi de piele si nici nu vreau. Vergeturile sa stea si ele cuminti. Venele se vad pe burta si pe sani.. mi-a crescut volumul de sange cu pana la 50%.. ce de schimbari.

Ce inseamna kg acumulate in sarcina?
Bebe = ~ 3000g; uter = ~1000g; placenta = ~500-1000g; lichid amniotic = ~1000g; tesut adipos pe sani = ~1000g; sange = 1500g; tesut adipos = ~3500g; lichid retinut de organism = ~1500g;
Idealul ar fi undeva intre 10-14 kg sa te ingrasi fata de greutatea initiala. Daca esti slabuta, atunci trebuie sa ajungi undeva la 16 kg, ca sa nu fie bebelusul mic. Daca esti in partea cealalta, cu un pic mai multe kg in plus, atunci 10-12 kg sunt ok.
Am auzit de multe cazuri in care viitoarea mamica a luat aprox. 14-15 kg in sarcina, dar s-a ingrasat dupa nastere.
Toata lumea imi spune ca nu m-am ingrasat, ca e numai burta de mine.. Eh, m-am ingrasat si eu aprox. 15 kg, masuratorile arata la fel ca saptamana trecuta, deci tot 110 cm pe burta, 98 la sani si 105 pe sold.
In ultima perioada am tot tras de limba mai multe proaspete mamici, sa-mi dea sfaturi despre nastere, despre primele clipe cu bebe, despre ce e mai bine pentru bebe.
Si-asa am aflat urmatoarele:
- scutecele Pampers sunt cele mai bune la inceput (10 pareri din 10);
- trebuie sa-i dai doar lapte de la san bebelusului pana la 6 luni, fara niciun supliment; de preferat sa alaptezi in primele ore dupa nastere si ori de cate ori cere bebelusul - vedem cum se aplica asta in Romania;
- sa bei ceai de zmeura pentru o nastere mai usoara - tonifica uterul si il pregatesc pentru nastere;
- sa te dai cu crema Garmastan si inainte de nastere, sa iti pregatesti sanii pentru alaptare;
- sa folosesti ulei de migdale pentru masaj, ajuta la prevenirea vergeturilor; e foarte bun si pentru hidratarea pielii bebelusului, la masajul de dupa baita;
- ceai de chimen si anason pentru tine, ca sa nu aiba bebelusul colici si sa ai si tu lapte;
- apa in care au fost fierte 3 linguri de tarate sa fie pusa in apa de baita, si bebe nu mai face bubitele mici rosii;
- sa faci exercitiile Kegel si inainte de nastere si dupa (te pot ajuta sa impingi mai usor, sa te vindeci mai usor dupa epiziotomie, sa scapi de incontinenta urinara postpartum, sa tonifici muschii vaginali intinsi, sa-ti imbunatatesti orgasmele, sa minimizezi riscul de a face hemoroizi);
- comprese calde pe sani inainte de alaptare si comprese reci pe sani dupa alaptare;
- frunze de varza pentru sani angorjati (sani tensionati, plini de lapte);

Cred ca ar mai fi cateva, dar nu mi le mai amintesc acum..

Pe scurt, suntem bine.. pregatim terenul - spalam, calcam, aranjam.. sa-l asteptam pe Joey asa cum se cuvine.

2 comentarii:

  1. Ma gandesc des la voi si ma rog sa ai o nastere usoara :) te-ai gandit ce ii vei spune lui Mark cand il vei vedea? :)

    RăspundețiȘtergere