luni, 21 iunie 2010

Hartii, adeverinte etc.

Am ajuns din nou la capitolul hartii. Din nou.
Cum decurge tot mecanismul?
Tatal merge la Primarie sa inregistreze nou-nascutul cu o adeverinta de la spital (care se elibereaza intre 8 si 10) si cu actele parintilor - carte / buletin identitate + certificat de casatorie. Daca parintii traiesc in concubinaj trebuie aduse multe alte hartii. La Primarie tata primeste certificatul de nastere. Si pentru ca doamnele de acolo sunt foarte amabile, ii dau o gramada de hartii de completat pentru trusou bebe, alocatie pentru copilul nou-nascut, prima de nastere si indemnizatie crestere copil si alocatie de stat pentru copii, ca sa nu faca prea multe drumuri.

Pana le-am dat de capat a durat putin.. Sunt multe hartii pentru niste bani pe care ii primesti peste 2 luni, nu acum, cand ai nevoie de ei..
Pentru trusou a trebuit sa completam hartie tip, sa anexam o lista de xerocopii (carte indentitate mama, certificat nastere bebe, livret de familie actualizat) si gata. Se depune la Primarie, primesti numar de inregistrare si astepti 2-3 luni sa vina banii. Valoarea este de 150 lei. Si se primeste pentru copii nascuti in perioada ianuarie 2007 - decembrie 2010 - asa au hotarat alesii nostri. Dupa aceea, am inteles ca se va unifica alocatia de nou nascut cu trusoul si va fi o singura suma de 350 lei. E bine daca scade numarul de hartii completate.

Pentru alocatia de nou nascut, in valoare de 230 lei, care e diferita de alocatia de stat pentru copii, in valoare de 42 de lei, alta hartie si alte xerocopii. Plus ca ai nevoie de o hartie in plus daca ai domiciliul in alta localitate decat cea in care ai nascut - se cheama negatie. E bine totusi ca o poate lua oricine are o copie dupa buletinul mamei si certificatul de nastere al copilului, nu trebuie sa mergi tu sau tatal..
Pentru ajutorul de nastere (?!) de care nu stiam.. alta hartie tip si alte xerocopii :) Nu stiu cine mi-l plateste, dar daca vin bani.. e bine :D Daca as fi lucrat intr-o firma, as fi primit o prima de nastere - un salariu mediu si o compensatie a restului pana la 100% din salariul brut (85% indemnizatia de maternitate + restul de cca 15% compensati de firma). Sau daca ar fi lucrat tata, putea el sa solicite acest ajutor.

Am mai trimis o copie de buletin si o taxa de 15 lei la Casa de Pensii Bucuresti pentru emiterea unei adeverinte cu stagiul de cotizare pentru depunere dosar concediu de maternitate (in cazul meu doar lauzie) - care are durata obligatorie de minim 42 de zile de la nasterea copilului.
Pe net este multa confuzie. Majoritatea crede ca acest concediu este concediul de crestere a copilului. Pai, nu e asa.. Concediul de maternitate poate fi de 126 zile maxim, ti le imparti cum vrei, dar sa ramana 42 de zile dupa nastere. Pentru asta depui hartii cu stagiul de cotizare, concediu medical de la medicul de familie si xerocopii si primesti 85% din veniturile din ultimele 6 luni. In cazul meu 85% din somaj.. Yuppy, si-asa erau prea multi bani, hai sa mai scadem un pic.. De asta am ales si varianta doar cu concediul de dupa. Ce rost avea sa-mi iau concediu din somaj? :D Cu aceasta ocazie imi voi intrerupe somajul pentru 2 ani si 42 de zile, dupa care voi fi din nou somera.
Din a 43-a zi de la nastere poti depune dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului si alocatia de stat pentru copii. Indemnizatia inseamna 85% din veniturile pe ultimele 12 luni, nu mai mult de 4000 lei si nici mai putin de 600 lei. Acum si cu modificarile de legi, cu scaderea celor 15 procente, suma maxima ajunge la 3400 lei, minima ramane la fel.
Acesta indemnizatie o poate solicita si tatal copilului.
O gramada mare de hartii... bine ca ne-am luat acum multi ani o imprimanta cu scaner si copiator :) Si tus de pe ebay. Ne mai facem stoc de dosare plic si dosare cu sina si le caram peste tot, ca nu stii niciodata de care iti trebuie :)
Si ca sa fii bagat in ceata de tot, mai exista si un stimulent pentru mamele care vor sa se intoarca la lucru inainte de a implini copilul 2 ani, in valoare de 100 lei. Ce mai stimulent. Daca esti nevoita sa lucrezi, trebuie sa lasi copilul in grija cuiva, care de cele mai multe ori trebuie platit.. Cu 100 de lei nu poti pati o bona, poate doar pe bunica.

De mare ajutor este site-ul drepturile-gravidelor.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu