duminică, 27 iunie 2010

19 zile

Cu cat trec zilele, cu atat afli mai multe despre copilul tau, despre ce e normal si ce nu.. Pentru ca suntem fara experienta, suntem atenti la toate semnele - sau incercam sa fim atenti :) si astfel sa gasim, daca e nevoie, solutiile potrivite pentru problema.

Astazi vorbim despre scaun, adica despre caca de nou nascut :) Cand l-am primit cu mine in salon la spital, adica vineri, 11 iunie, l-am dezbracat sa-l analizez, sa vedem tot din el :) Si cu ocazia asta i-am schimbat si primul scutec. N-a fost greu deloc. Am vazut la asistente cum se face, si-apoi ce poate fi asa de greu? :) Atunci la primul scutec avea foarte putin caca, cam cat o bobita de mazare, era maroniu si era destul de tare. M-am mirat pentru ca stiam ca le bebelusi asa mici, primele scaune trebuie sa fie moi si foarte inchise la culoare pentru ca se elimina meconiul, substanta neagra-verzuie, secretata de intestinele lui in timpul sarcinii. Substanta asta e compusa din fiere, mucus, celule din peretii intestinului, secretii si lichid amniotic. E posibil ca acest meconiu sa fi fost eliminat deja, semn ca intestinele lui functionau cum trebuie si sa fie primele semne ca bebelusul era alimentat cu lapte praf. Laptele praf nu se digera complet si astfel consistenta este mai tare si culoarea maro-galbui.
Au urmat 2 zile jumatate fara nicio alta urma de caca.. Ma gandeam ca e bai pentru ca asta n-am mai apucat sa citesc.. Mai tarziu am aflat ca e normal ca un bebelus care trece de la lapte praf la lapte matern sa aiba nevoie de cateva zile sa se adapteze la acest nou meniu.
Si luni, cand trebuia sa plecam acasa.. asteptam vizita medicului pediatru, a venit si caca.. si a venit cat pentru 3 zile :D Sa nu mai zic ca nu face caca :) Mai complicat a fost cu spalatul, pentru ca inca nu aveam experienta in a-l tine foarte bine si se recomanda spalarea cu apa decat stergerea cu servetele umede. Servetelele oricat de bune ar fi ele, fara parfum si cu lotiuni bune pentru fundulet, sunt bune doar cand esti plecat de acasa.. in rest, apa calduta e cea mai buna.
Intre timp am citit ca scaunul unui copil o sa se schimbe regulat, in fiecare etapa a vietii lui o sa fie altfel si o sa aflu ce e normal.
Nu exista nicio frecventa a scaunelor. La inceput, copii hraniti cu lapte matern pot avea pana la 4-5 scaune pe zi sau mai multe, alteori unul la 3 zile. Nu e niciun motiv de ingrijorare si daca are consistenta moale si usoara si culoare de la galben la mustar/verzui. Asta daca e hranit cu lapte matern. Daca e hranit cu lapte praf, scaunele vor fi galbui, maro-galbui si cu miros mai intepator. Un dezavantaj mare al laptelui praf este ca duce la constipatie - la cei mai multi copii. Este foarte bine ca trecerea de la lapte matern la lapte praf sa se faca treptat, in 2-3 saptamani, ca sa se obisnuiasca si organismul lui.
Cu timpul, organismul bebelusului isi va gasi propriul ritm si se va stabiliza si este posibil sa aiba scaun in fiecare zi la aceeasi ora. Dar, este perfect normal sa aiba scaun si in timpul sau dupa fiecare masa :) Asa se intampla la noi acum.. Verificam scutecul inainte de masa.. e curat si aproape dupa fiecare masa sau la scurt timp dupa.. nu mai e curat :)
Cand se introduc alte mancaruri in alimentatie, e posibil sa apara modificari - ca la adulti.. Dar mai avem vreme sa citim :)

Alta chestie care ne-a dat de furca.. e taiatul unghiilor la maini. Am taiat eu primele zile, dar nu prea mult, de teama sa nu-l ciupesc. Cu cat exersezi, vezi ca daca esti atenta nu ai cum sa-l ranesti. Am citit cum trebuie facut, ca sa fie bine.. De preferat ar fi sa gasesti un moment cand e linistit sau cand doarme - cand e gata tura de somn - in caz ca-l trezesti sa nu fie asa suparat.. Unii zic sa tai unghiile dupa baita, ca sunt mai moi. Faza e ca acum oricum are unghiutele destul de moi. Si la noi ritualul de seara e baita, papa si somn. Daca m-as pune sa-i tai unghiile sigur l-as trezi.. Pana acum ne-a iesit mai bine cand era treaz. Vorbim si povestim si asa taiem cate un pic. Cu un deget ii "tragi" pielea de langa unghie (indepartezi buricul degetului) si apoi tai dintr-o data, ca nu e timp de ezitare.
Mi-e cam incomod cu forfecuta speciala, dar ma obisnuiesc.. In scurta vreme o sa fiu si eu experta, la cat de des trebuie taiate unghile :) Ma gandeam ca e ca la adulti, dar nu e asa.. La nou nascuti poti sa i le tai chiar si de 2 ori pe saptamana la maini. La picioare mai rar :)
Am ajuns la chestiile utile pentru bebe. Azi vorbim despre perna de alaptat (breastfeeding pillow, stillkissen, coussin d'allaitement, szoptatós párna). A fost foarte utila in timpul sarcinii, pentru ca in ultimele luni, cand burta creste, dormi mai mult pe-o parte si e chiar recomandat sa dormi cu o perna intre picioare. Perna asta de alaptat e destul de lunga s-o tii in brate, sa iti sustina burta si sa fie si perna intre picioare. Si dupa ce se naste bebe, o folosesti ca sprijin cand alaptezi sau doar un suport pentru bebe. Cu cat creste bebe, cu atat o sa fie mai greu de tinut in brate cand alaptezi.. si aici intervine aceasta perna de alaptat. Din fericire, am gasit aceasta perna Theraline pe ebay la 1 euro :) In Romania cred ca o fi peste 250 lei.

Un comentariu:

  1. Multe sfaturi utlie, si sper sa o tii tot asa. Bebe e o dulceata, degetelele lui minuscule sunt adorabile!
    Tu ce faci, cum te simti. In afara de fericirea de a fi mama?

    RăspundețiȘtergere