duminică, 16 ianuarie 2011

Chestii utile. Iaurt de casă

De când am început să-i dau lui bebe şi fructe şi legume.. adică am diversificat puţin alimentaţia, am dat de foarte multe informaţii.. O să le postez, să le am la îndemână.. şi poate să-i fie de folos şi altei mămici.
Un site despre alimente şi alergiile pe care le pot provoca - foodallergens.ifr.ac.uk
Reţete de papa pentru bebe făcute acasă - http://www.homemade-baby-food-recipes.com

Tot aici am găsit avantajele pregătirii acasă a mâncării pentru bebe:
- Ştii exact ce mănâncă bebele.
- Ştii că ingredientele sunt proaspete şi sănătoase.
- Poţi adapta mâncarea în funcţie de preferinţe şi nevoi.
- Economiseşti bani.
- Pregătirea mâncării pentru bebe este plină satisfacţii pentru amândoi.
Diversificarea precoce are avantaje şi dezavantaje, fiecare face cum crede..
Avantajele ar fi creşterea mai rapidă în greutate, doarme mai bine noaptea pentru că este satul, creşte aportul de vitamine şi minerale.
Dezavantajele ar fi riscul crescut de probleme ale sistemului digestiv pentru că nu e bine dezvoltat, risc de obezitate (nu toate mămicile înţeleg că "gras nu înseamnă sănătos"), risc de rahitism datorită făinosului introdus în lapte care împiedică absorbţia calciului şi cred că mai sunt câteva, dar nu le ştiu :)

Ce iaurt îi dau lui bebe şi de la ce vârstă?
Nutriţioniştii de bebe recomandă de la 6 luni introducerea iaurtului şi apoi a brânzei de vacă. Majoritatea recomandă iaurtul preparat acasă, din lapte de vacă.
Cum se prepară iaurtul acasă?
O modalitate este următoarea:
Se fierbe laptele de vacă (de preferat cu grăsime mai multă) şi se toarnă într-un borcan, pe fundul căruia ai pus înainte o lingură de smântână (iese mai puţin acru) sau iaurt. Laptele trebuie să fie călduţ când îl torni şi se lasă 4-5 ore la prins în apropierea unei surse căldură (aragaz, calorifer etc.) sau o noapte la temperatura camerei.
Alte metode am găsit pe un blog pe care îl citesc de mult. Şi o reţetă cu poze.
Despre iaurtul din comerţ dat copiilor mici nu mă pronunţ.. cum am mai zis, fiecare face cum crede de cuviinţă. Pe toate forumurile este întrebarea "ce iaurt daţi bebeluşilor?" şi părerile sunt împărţite între Danone, Campina, Tnuva, Milli, Brenac.
Multă lume este împotriva celor de la Danone şi multe mămici le condamnă pe cele care dau Danonino. Din câte am înţeles iaurtul simplu de la Danone este recomandat chiar de ei, dar copiilor peste 2 ani. O grămadă de mămici "cunosc pe cineva" care a lucrat sau lucrează la Danone. O parte din ele susţin consumul, celelalte nu. Pentru că ştiu ele de cazuri în care iaurturile (mai ales cele cu fructe) au dat forme foarte urâte de enterocolită copilaşilor.
Eu am întrebat-o pe doctoriţa noastră ce recomandă. Normal că a zis că iaurt şi brânză făcute acasă şi că am tot respectul ei dacă reuşesc să le fac, pentru că ei nu i-au ieşit :)
Am întrebat cum e cu Danonino ăsta.. ea nu recomandă niciun aliment atât de procesat, dar ştie ce preţios este timpul în ziua de azi şi că tot mai multe mămici l-au introdus în alimentaţia bebeluşului şi că nu are ce să le facă..
Brânza de vaci - reţetă cu pastile de calciu lactic
Se fierb 250 ml lapte la foc mic, se adaugă 2 pastile de calciu lactic şi se amestecă până se îngroaşă. Se formează granulele de brânză, separate de zer, care se strecoară prin tifon.
Cantitatea ajunge pentru început pentru un bebe de 6 luni.

2 comentarii:

  1. Ce parere ai despre brinza, iaurtul facut din lapte formula? eu am incercat si se primeste. Brinza o fac cu citeva picaturi de lamie, e foarte usor, iar pentru iaurt, la 100g lapte am pus o lingurita de iaurt neindulcit Activia, am lasat peste noapte si dimineata iaurtul era gata. Ce consistenta are iaurtul tau? eu am facut doar odata, a iesit ca o smintina moale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am facut din lapte formula :) ci doar din lapte de vaca. Am pus laptele la fiert si cand a ajuns la punctul de fierbere am adaugat vreo 2 linguri de iaurt si gata branza. Pentru iaurt am facut si eu asa ca tine.. doar ca e cu lapte de vaca pasteurizat in care am pus iaurt.. tot o consistenta cremoasa avea.

    RăspundețiȘtergere