duminică, 23 ianuarie 2011

Ce-am mai făcut..

A trecut o săptămână fără să postez.. de mult nu s-a mai întâmplat asta. Ca de multe alte dăţi, am început să scriu, apoi a intervenit bebele şi gata cu scrisul.. şi-apoi a intervenit lipsa de inspiraţie. Când alăptez îmi vin cele mai multe gânduri despre ce să mai scriu, ce probleme am mai întâmpinat, ce sentimente mă mai încearcă.. Şi cum vin, aşa pleacă. O să-mi pun o foaie şi-un creion la îndemână să le notez :)
Cu reguli sau fără?
Toate regulile de prin cărţi sau de pe internet.. sunt pentru ghidare. Până la vârsta când bebe începe să mănânce şi altceva decât lapte, ar fi trebuit să avem înstinctul de mămică dezvoltat şi să avem încredere în el. Diversificarea asta trebuie să fie o plăcere pentru bebe şi pentru mamă/ tată/ bunici etc. Dacă nu i-ai dat suc de mere la 6 luni fix, nu e un capăt de ţară sau dacă prima masă e la 12, nu la 10 cum zic cărţile. E important ca bebe să se familiarizeze cu gusturile, să experimenteze, să înveţe să mănânce.. iar mama trebuie doar să aibă grijă să-i pună la dispoziţie mâncarea cea mai bună (naturală, bine preparată etc.)
Cât mănâncă un bebe?
Când alăptezi el îşi ia cât are nevoie şi nici acum nu ştiu cât lapte mănâncă. Şi sincer nu m-ar ajuta cu nimic să ştiu că mănâncă 150 ml (nici mai mult, nici mai puţin) la masa de dimineaţă sau 180 ml la masa de seară.. E important că e sănătos, creşte frumos şi este şi el în "media" bebeluşilor de vârsta lui. Acum, de când mai mâncăm şi altceva.. iar nu avem regulă strictă. Au fost zile când a mâncat tot ce-am pregătit şi mereu fac mai mult, în caz că mai avem accidente şi
răsturnăm papa peste tot.. şi alteori când abia gustă. Nu prea am reuşit să cântăresc sau să măsor cantităţile, dar i-am dat cât a dorit să mănânce şi nu cred că am greşit.
Deocamdată am observat că nu-i place dacă mâncarea are ardei în compoziţie. Am fiert într-o zi în supa de legume şi o feliuţă de ardei şi a mâncat 4-5 linguriţe şi gata.. n-a mai vrut. Am greşit eu că l-am introdus, dar am vrut să văd dacă îi place. Cred că şi ţelina e la limita de jos a preferinţelor deocamdată. Îi place morcovul, pătrunjelul, păstârnacul, dovlecelul / zucchini şi cartoful dulce. La fructe n-a făcut nazuri.. Ba da, o dată la măr.. era soiul Idared (altceva nu am găsit) şi cred că a fost puţin mai acrişor. Altfel, papă măr, pară, portocală, mandarină, banană.

Săptămâna care începe introducem carne de pui.. câte o linguriţă, în piureul de legume şi vedem cum reacţionează. Apoi şi carne de vită (nu viţel) şi peste vreo 2 săptămâni introducem şi gălbenuş de ou fiert.. Şi cred că la vreo 2 săptămâni adăugăm şi ficat de pui în meniu.
Tot săptămâna care a trecut am probat şi cerealele de orez. I-au plăcut :) Urmează şi brânză de vaci.. să văd ce talente am la acest capitol.
Laptele rămâne în continuare pe listă dimineaţa la trezire, dacă e cerere mai alăptez şi pe la 12, după masa de fructe şi înainte de masa de prânz şi apoi seara de 2 ori, pe la 18 şi apoi la 21, după băiţă. Până acum am avut doar 2 mese cu alte alimente şi îi voi introduce şi o masă pe la 17, când ne întoarcem de la plimbare.

Am mai găsit câteva bloguri pe tema diversificării alimentaţiei:

3 comentarii:

  1. Buna Dana

    Nu stiu daca ma mai tii minte, iti spuneam acum cateva luni bune cat de mult ma ajuta blogul tau. Intre timp eu am ramas insarcinata dar din pacate am pierdut sarcina. Sa vedem ce ne aduce soarta pe viitor.

    Vreau sa te felicit atat pe tine cat si pe tatic pentru baiatul frumos pe care il aveti. Va doresc tuturor multa sanatate. Inca iti citesc blogul si invat lucruri noi de la tine in fiecare zi. Ma uit cu mult drag si la poze si observ pe zi ce trece cum Mark se face mai mare si mai frumos. Sper sa ne scrii si in continuare sa invatam cat mai multe lucruri de la o mamica atat de buna cum esti tu. Te felicit si va doresc numai bine.

    Maria

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi pare rau sa aud asta de sarcina ta.. Unii ar zice ca e asa cum vrea Dumnezeu. Eu zic ca totul se intampla asa cum trebuie sa se intample, corpul tau poate nu era pregatit sa duca sarcina la sfarsit. Dar, sa fii optimista si o sa fie bine.
    Ma bucur cand citesc mesaje de la oameni care citesc despre viata noastra si as vrea sa fie mai multi indrazneti :)
    Multumim pentru ganduri si sper sa iti fie de ajutor experienta noastra.
    Voi scrie cat de des voi putea.. despre cat de buna sunt ca mama.. o sa aflu de la Mark, peste cativa ani. Sa stii ca fiecare mama este cea mai buna mama pentru copilul ei.. sau asa vreau eu sa cred.

    RăspundețiȘtergere
  3. In caz ca nu ai scos pielita de la ardeiul gras dupa ce ai fiert supa, incearca, poate ii place, caci acea pielita schimba intr-adevar gustul supei, ii da o tenta de amarui. Pofta buna si crestere usoara!
    Ma bucur sa vad ca te intereseaza subiecte de pe blogul meu (Asa e viata, http://ciubotariuandreea.wordpress.com). Imi pare rau ca nu am postat de multa vreme ceva pt bebelusi si parinti, dar fetita mea e marisoara de acum si nu prea mai am ce sa impartasesc si altor parinti. Preocupatiile mele sunt altele pe blog acum. Dar, oricum, daca ai vreo intrebare si pot sa te ajut, daca imi sta in putinta, lasa un comentariu.
    Spor in toate si sanatate la bebe!

    RăspundețiȘtergere