luni, 4 octombrie 2010

Chestii care nu ne dau pace..

Aş fi vrut foarte mult să nu scriu despre Staphylococcus aureus - Stafilococul auriu din punctul nostru de vedere, dar n-a fost să fie. Partea proastă e că nu ştim de unde am făcut rost de el (deşi, spitalul e cel mai probabil loc). Nah, asta e.. acum trebuie să scăpam de el, dacă se poate spune aşa, pentru că e foarte greu să scapi.. eventual să nu mai facem şi altceva.
La noi s-a manifestat printr-o infecţie de piele - impetigo bulos. Când am ieşit din spital avea pe mâna dreaptă o mică pată roşie, că şi cum era opărit.. Am zis că poate s-a zgâriat şi nu prea i-am dat importanţă. Medicul de familie a zis să lăsăm aşa, să vedem cum evoluează. La vreo 2 luni de la naştere s-a mărit puţin şi avea o mică ridicătură, cât o unghie, de culoarea untului, arăta ca şi cum ar fi fost urzicat. Acum o săptămână, la o zi după sperietură (iritaţie), s-a făcut o băşică exact pe acel loc. Am pansat zona, de teamă să nu se spargă şi să se infecteze. Am căutat pe net după descrierea simptomelor şi se părea că e impetigo şi chiar era indicat să se panseze zona că să nu se răspândească pe alte părţi ale corpului.
A doua zi am mers la dermatolog şi ne-a confirmat acest diagnostic. Am primit un unguent cu antibiotic - Fucidin (dimineaţa şi seara aplicat local prin masaj uşor), pentru că doar antibioticele omoară această bacterie. Ar fi mers mai repede cu antibiotice pe cale orală, dar am preferat unguentul pentru că bebe e prea mic pentru antibiotice, nu vrem să îi distrugem stomacul de pe acum. Bula de lichid s-a spart a doua zi şi s-a făcut o crustă.. pe care o are şi acum. Ar fi trebuit să-i dezlipesc crusta, să îndepărtez ce a facut buba, dar nu e asa uşor. Ar trebui înmuiată, dar noi terminăm băiţa în 5-7 minute, iar pentru crusta asta ar trebui vreo 15. Până acum n-am reuşit, că bebe e agitat dacă-l piscălesc atâta acolo.
Din tot ce am citit am aflat numeroasele forme de infecţii pe care le poate face chestia asta şi că e destul de greu să scapi de ea. Multă lume este purtătoare (în nas, în gât sau pe piele) şi sunt sănătoşi. Am aflat că îşi face de cap atunci când sistemul imunitar este slăbit.
Tratamentul se face după efectuarea unei antibiograme, ca să vezi la ce antibiotice este sensibilă bacteria, nu după ureche.
Multe site-uri recomandă tratamente naturiste, chiar dacă se aplică pe o perioadă mai îndelungată, sunt şanse foarte mari să nu recidiveze boala. Aşa am găsit că un produs naturist - mierea de Manuka, cel mai puternic antibiotic natural. Dacă primim acord de la medic facem şi noi tratament. Pentru uz intern nu ştiu dacă e ok, ştiu că mierea obişnuită nu e indicată pentru copii sub 1 an.. vedem cum e cu mierea asta. Rău nu e, pentru că ajută sistemul imunitar, mai ales în această perioadă a anului.

2 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa nu luati miere manuka in timpul alaptarii ca provoaca bebelusului diaree severa si afecteaza flora intestinala. Eu am incercat o lingurita si a fost de ajuns pt a avea probleme. Ne-am revenit cu mucilagiu de orez si ecoflorina. Multa sanatate la bebei vostri.

    RăspundețiȘtergere