sâmbătă, 27 august 2011

Metode specifice de stimulare a bebelusului de la nastere la 6 luni - Vederea

Vederea copilului evolueaza rapid in primele 6 luni de viata. Daca la nastere vederea este in ceata, dupa prima luna vede deja fetele oamenilor. Invatarea si intelectul se dezvolta prin contact vizual. Incet-incet isi dezvolta si abilitatea de a urmari obiectele miscatoare cu ochii. Dupa prima luna invata sa se concentreze pe un obiect aflat la 22-25 cm si-l poate urmari cu ochii. Si cu fiecare luna care trece, aceasta abilitate se dezvolta tot mai mult. Pana la 6 luni majoritatea copiilor se pot concentra pe obiecte aflate la orice distanta. Si vor urmari cu privirea orice obiect care le atrage atentia.

Cum il poti ajuta sa-si dezvolte aceasta abilitate?
Prin alegerea de culori vii (rosu in special) si contraste puternice (cum ar fi alb si negru) pentru camera lui, pentru jucarii sau hainute.
Caruselul cu jucarii colorate montat deasupra patutului.. dar nu mai departe de 30 cm. Atentie la montare, sa verificati daca se vede bine din perspectiva bebelusului, pentru ca unii copii prefera sa se uite intr-o parte, nu sus.
Fete desenate pe hartie, forme geometrice sau orice alte forme credeti ca sunt interesante pentru copil, trebuie aratate ca sa nu se plictiseasca.
Oglinda - mare parte din bebelusi adora sa se vada in oglinda.
Cartile cu desene clare, viu colorate, fara prea multe detalii sunt practice si la indemana pentru fiecare parinte. Folositi-le cu incredere!
Oamenii, mai exact fetele oamenilor ii fac mare placere celui mic.. De aceea e indicat sa petreci cat mai mult timp in apropierea lui, sa te poate observa. E valabil pentru toti membrii familiei.
Jucarii - orice jucarie care are o fata, cu ochi mari e foarte buna pentru bebelusii pana la 6 luni :) Si apoi cautati jucarii care se misca..

Din cand in cand puneti copilul in patut cu ochii spre alta parte, ca sa aiba mereu ceva de descoperit.. E important sa fie cate un obiect introdus in raza vizuala, sa se evite suprastimularea.
Parintii ar trebui sa arate copilului si mediul extern. Orice plimbare pe afara, printre blocuri, pe la magazin sau prin parc ofera multe de vazut celui mic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu