miercuri, 24 august 2011

Cum stimulam copilul mic?

Toti copii vor sa invete.. asa se nasc. Si depinde de noi, ca parinti sa le aratam tot ce e pe lume, de cand sunt mici-mici.. E important sa invete despre toate de cand se nasc, atunci se dezvolta creierul lor, atunci se creeaza legaturile importante pentru mai tarziu.. Deci toata experienta adunata il va ajuta cand va fi mare, deci nimic nu se face degeaba. Daca-i arati niste poze colorate, ii pui muzica sau ii dai sa simta diferite texturi, poti ajuta la cresterea conexiunilor din creierul lui cu pana 25%. Curiozitatea ii va creste, dar la fel si atentia si concentrarea. Si in plus are alaturi mereu pe mama, ceea ce e esential in prima perioada a vietii. Majoritatea mamicilor sunt obosite si atente la copil doar sa fie schimbat, hranit si odihnit.. si uita sa se mai joace cu el.. Joaca e cea mai buna cale de a invata.

Jocul care stimuleaza are nevoie de poze cu animale, fructe, obiecte din jurul lui (minge, cana, masina, tablou etc.), poze cu familia sau persoane care intra in contact cu bebele. Fiecare imagine trebuie descrisa in cuvinte simple la inceput - ce sau cine e in poza, ce face. Mai tarziu povestea se lungeste cu amanunte despre culoarea obiectului si alte detalii. La pozele cu animale putem sa-i spunem cum face fiecare: ham-ham, miau-miau, muuuu, cucurigu.. Sunetele trebuie sa fie clare, sa privesti copilul cand le faci si el o sa-ti urmareasca gura si mimica fetei..
Cand mai creste si poate apuca ceva cu mainile, neaparat sa-i dai celui mic reviste colorate, reclame sau hartii pe care le poate rupe, mototoli sau rasfoi. Cartile sunt pentru mai tarziu, altfel sunt sanse mari sa arunci banii la gunoi..
Obiectele colorate din jurul celui mic pot fi de ajutor pentru stimularea perceptiei.. un pahar, un bol de plastic, lingurita, prosop etc. Orice poate fi manuit de manutele lui mici ajuta..

Toate momentele de acest gen trebuie atent alese, sa fie copilul odihnit, cu burta plina si scutecul schimbat.. Sa nu-l supere nimic, niciun zgomot sa nu intrerupa minutele de invatat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu