luni, 9 ianuarie 2012

Kaki

Cred ca l-a vazut multa lume pe raft la raionul de fructe din multe magazine, dar oare cata lume s-a incumetat sa-l cumpere si sa-l guste? :) Fructul de care vreau sa povestesc azi are o gramada de nume. I se zice Kaki, Khaki, Kaki Silva (in ungureste), Kaki Sharon, Sharon, Persimmon (in engleza) sau Diospyros kaki.


Este un fruct portocaliu care seamana cu o rosie, dar care are gust de para amestecat cu dovleac sau piersica (o varianta mai dulce de kaki). Are forma rotunda-ovala, au o coaja subtire portocalie, care este comestibila (dar de obicei nu este consumata) si poate ajunge pana la 500 g/bucata. 
Înfloresc din mai pana în iunie, iar fructele se recolteaza în octombrie-noiembrie, cand frunzele deja încep a se usca, si cad. Dupa recolta, kaki se coace rapid, de aceea nu se poate pastra mult. Necopt contine foarte mult tanin. Asa consumat, simtim un film pe dinti si limba, care nu este tocmai placut. Plus ca excesul de tanina poate provoca indigestie. La temperatura camerei, se poate pastra cateva zile. Kaki se pot usca. Fie în aparate speciale, sau însirati pe ata/sau asezati pe gratare într-o încapere bine aerisita si uscata. Devin maronii, iar în interior raman destul de suculenti si dulci. 
Proaspeti se pot folosi perfect la o salata de fructe, pe tarte, în creme. Se pot folosi si în/pe prajituri coapte, precum caisele. Dupa coacere, au cam aceeasi consistenta si culoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu