joi, 12 mai 2011

Când au trecut 11 luni?

Mă întreb când au trecut lunile astea.. s-au făcut 11 deja. Când? Acuşa nu mai e bebe.. deşi pentru mine o să fie bebe multă vreme..
Am zis că revin cu ştiri.. merge de-a buşilea de mult, asta se ştie.. acum merge ţinut de mânuţe şi de 2 zile merge puţin şi ţinut doar de-o mână, apoi trebuie să se prindă cu mâna de ceva. Împinge scaunele prin cameră.. ce premergător? Scaunul e cel mai bun pentru aşa ceva.. Când îl las jos din braţe, mereu îl pun în picioare.. uneori rămâne în picioare câteva zecimi de secundă, alteori se pune direct jos. Ne jucăm pe tema asta.. îl ţin în picioare, iar el se aruncă în braţele mele.. şi apoi iar în picioare şi el iar se aruncă în braţele mele.. e veselie mare. Am văzut că are tendinţa să vină să mă pupe.. deocamdată cu gura mare şi plină de salivă.. Îi arăt cum se face pupicul, dar încă nu-i iese. O vreme plângea când pleca Rudi la servici, acum ieşim după el afară să-i facem cu mâna şi nu mai plânge. Şi plângea în faţa uşilor închise.. acum se mai întâmplă asta dacă e foarte obosit.. atunci orice eveniment îl supăra până la lacrimi.
Are şi un obicei nou de-a trage totul de pe masă sau birou sau dulap care e mai înalt decât el. Se ridică pe vârfuri şi trage ce e la îndemână. Aşa a ajuns şi nişte orez pe jos, cutia cu şerveţele, cojile de legume curăţate pentru papa lui.. şi de când a început să patruleze prin casă gătesc numai pe ochiul plitei care e la perete, nimic periculos nu stă uitat pe undeva.. Sper!
Ca şi până acum preferă să fie acolo unde suntem noi, să se joace cu ce ne jucăm noi. E foarte sociabil, am mai zis asta.. şi nu-i place să stea singur deloc. Dacă n-aş fi citit tot ce-am citit şi aş fi ascultat ce zic bătrânii, poate bebe era demult exilat în camera lui, îl lăsam să se joace singur.. ca să nu se răsfeţe. Dar am aflat că e foarte ok să stai cu bebe tot timpul, mai ales când e aşa mic.. despre asta e vorba în relaţia asta mamă-copil. Şi aşa simt şi eu.
E foarte curios, nu ştim cum sunt alţii, dar e curios să vadă tot, de unde s-a auzit un zgomot anume, să simtă tot.. Să vedem ce mai urmează pe lista descoperirilor.
Oare am povestit că ştie să se dea jos din pat foarte repede şi în siguranţă? Of, acum, când mă pun să scriu vin o grămadă de idei şi nu mai am timp să citesc ce-am scris săptămânile trecute.. Chiar mi se pare că a învăţat super repede.. i-am arătat de câteva ori acum ceva timp şi apoi a aplicat..
Am mai zis că ştie să dea din mână în semn de "pa"? Uneori asociază evenimentul cu mişcarea mâinii, dar se mai întâmplă să facă şi fără să fie nevoie.. cred că exersează cu degeţelele. Îmi face şi mie cu mâna atunci când îi dau să mănânce la prânz.. poate pentru că ştie că urmează plimbarea :)
Când vorbesc la telefon cu mama, îi pun şi lui receptorul la ureche şi zâmbeşte şi uneori îi "zice" şi el ceva bunicii..
De când n-am mai scris s-a întâmplat ceva.. l-am mutat pe bebe în camera lui. Ne-am cumpărat dulap după 7 luni de când stăm în apartamentul ăsta şi astfel nu mai încape şi pătuţul în aceeaşi cameră.. a trebuit să-l mutăm.. Îl adorm tot în dormitorul nostru şi doarme vreo 2-3 ore la noi în pat până mergem noi la culcare, îl mut în camera lui şi doarme până pe la 5-6 când servim nişte lăptic şi apoi încă un pic de somn până la 8.30.. ghiceşte cineva unde? Tot la noi în pat.. :) Camera lui nu e gata, dar e curată, proaspăt renovată.. şi în curând o să fac şi desenele, ca să fie completă. Luna viitoare cred că luăm şi nişte material să fac şi draperii (cu buzunare).. şi mai vedem ce idei ne mai vin. Şi balconul lui are 2 ghivece mari în care am semănat seminţe multe de flori - poate ies măcar 2-3 bucăţi :) Şi mai avem 2 ghivece pe streaşină.. dar tre să cumpăr ceva flori curgătoare.
În rest, totul decurge la fel.. cu somnul e bine dacă reuşim să adormim la orele stabilite (de el), altfel e mare gălăgie. Dacă se trezeşte la 8.30 pe la 10.30-11 deja ne pregătim de somn, dacă se trezeşte după 9, atunci îl prinde şi ora 12 şi încă nu dă semne de oboseală. Şi-atunci se dă peste cap programul întregii zile. Atunci şi prânzul se serveşte pe la 14-14.30 şi următorul somn ar trebui să fie pe la 17, dar s-a întâmplat să fie şi ora 19 şi domnişorul nu serveşte somn.. Mă grăbesc atunci cu băiţa şi sigur i se face somn. De o vreme n-a mai adormit la sân, ci el singurel în pat.. E important să fiu acolo, să se joace puţin cu părul meu, se întinde în tot patul.. atinge cu faţa cearceaful şi perna mea.. aşa-i place :)
Cu papa stăm bine.. tot mai adaug iaurt în unele mâncăruri :) şi mi-a trecut stresul de acum câteva luni. Aş vrea să le zic acuma tuturor mămicilor care încep diversificarea.. să nu se grăbească.. că momentele alea de relaxare când alăptai / sau pregăteai doar o sticluţă cu lapte nu se mai întorc. Este vreme pentru papa, pentru reţete care de care mai gustoase..
Am mai scris câteva reţete şi chestii noi despre fructe, ce se potriveşte cu ce. Urmează să mai scriu despre legume şi carne şi brânzeturi la pagina de Reţete. Dar în altă zi.. sau în altă noapte târzie :)

Ştiri despre fetiţe:
Ay are un dinţisor sus şi cred că încă unul pe drum tot sus.. În rest, la fel cum o ştim - ascunde chestii pe unde nu te aştepţi :))
Bri este acasă de 3 zile, este ok.. se face mare şi faină.
Roby.. am văzut-o azi (ce bine că există internet şi camere web) şi s-a schimbat mult faţă de ultima dată când am văzut-o.. e drăguţă şi ea, are păr mult în continuare.. scârţâie când plânge.. Şi mai puţin şi-o cunoaştem.

3 comentarii:

  1. E bine ca e papacios, noi avem ceva probleme si la fructe, dar mai nou si la legume. Doar iaurtul il papa Ok, dar daca i-am amestecat legumele cu iaurt n-a mai vrut...sunt in pana de idei:(
    Felicitari pentru evolutie!

    RăspundețiȘtergere
  2. E o perioada, nu-ti fa griji. Eventual mai incearca ceva fructe sau legume noi pe langa ceva ce-i place.. numai asa cu experimente o sa ajungeti la un meniu mai bogat. Poti pune si niste ierburi la fiert alaturi de legume, se schimba gustul.. 2-3 picaturi de ulei sau un patratel mic de unt fac papa sa alunece mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu trasul de pe mese, scaune ... si la noi e aproape distractiv ... :))
    a tras odata castronul cu supa in poala mea si de atunci tot ce intra in raza ei de actiune se limiteaza la chestii inofensive.
    De unde ti-a venit ideea cu draperiile cu buzunare?

    RăspundețiȘtergere