duminică, 7 februarie 2010

Saptamana 22


Saptamana 22 incepe astazi..
De-acum ne apropiem de 500 g pentru bebe si 66,5 kg pentru mine. Masuratorile au ramas aproximativ la fel, la burta s-au adunat aproape 2 cm fata de saptamana trecuta.

Nu ma mai surprinde cand se misca, i-am invatat programul.. la inceput il simteam doar dimineata, acum are perioade de activitate si la pranz si uneori si noaptea. Dar e cuminte, ma lasa sa dorm.. deocamdata :) Am inteles ca urmeaza perioade in care eu vreau sa dorm si el nu, dar cred ca o sa ne intelegem si o sa facem sa fie bine pentru amandoi.
De vreo 3 saptamani deja ma trezesc cu precizie la ora 6.. si cred ca e din cauza lui.. :)

Bebe are gene si sprancene acum si i se dezvolta sensibilitatea gustativa si tactila. De aici si miscarile mai intense decat pana acum, pentru ca descopera senzatiile pe care le are cand atinge ceva - pe el sau altceva ce ii iese in cale.

Studiile de pana acum arata ca de-acum bebele aude foarte bine dupa 21-22 saptamani, se poate trezi la zgomote foarte puternice si reactioneaza la vocea ta. Unele femei au incercat tot felul de experimente citindu-le bebelusilor nenascuti o poveste de multe-multe ori. Tot studiile astea au scos la iveala faptul ca nou-nascutii vor suge mai cu putere la san atunci cand aud povestea stiuta, citita de mama pe timpul cand erau inca in uter.
Oricum, ideea e sa-i citesti mult.. si sa-i citesti si dupa ce se naste. Asa il poti linisti si il poti ajuta sa doarma mai bine.

Stie toata lumea (sau aproape toata lumea) ca femeile gravide retin apa.. si de aici picioarele umflate. Trebuie sa bei in continuare multa apa si sa mergi pe jos mult. Plimbarile sunt foarte indicate. La fel si felul in care iti tii picioarele atunci cand stai pe pat sau scaun - picioarele trebuie sa fie mai sus decat restul corpului, pentru imbunatarirea circulatiei.
Ar fi bine sa eviti haine stramte sau ciorapi care iti pot afecta circulatia.
O dieta echilibrata in care sa incluzi anasonul, telina (contine calciu si poate accelera functiile sistemului endocrin si magneziu si fier, care ajuta la detoxifiere), sparanghelul (are ceva substanta in el care stimuleaza activitatea rinichilor si imbunatateste procesele circulatorii), ceapa si usturoiul (ajuta la arderea grasimilor), patrunjelul, vinete, menta si anumite ceaiuri te poate ajuta sa scapi de retentia de apa.

Foarte multe lume iti atrage atentia "ai grija, cand esti gravida sa nu mananci sarat". Lumea nu stie oare ca sarea este buna pentru organism si excesul se elimina?
Organismul nostru a fost construit in asa fel incat sa regleze tot ce nu functioneaza bine. In cazul in care avem prea multa sare in corp, se elibereaza un hormon si se produce senzatia de sete. Consumul mare de lichide ajuta la eliminarea excesului de sare. Asta e problema mare.. ca oamenii nu consuma destule lichide.
Intr-adevar, este ceva adevar la mijloc, mai ales daca preferi branzeturile, alunele prajite, chipsurile sau maslinele, care sunt putin cam sarate.
Nevoia de a manca sarat tine si de tine, de felul in care te-ai educat de-a lungul timpului. Daca mananci sarat, o sa ajungi sa iti doresti alimente din ce in ce mai sarate, pentru ca papilele gustative nu mai percep la fel de intens gustul sarat.

Imi dau seama acum, ca pe la 15-16 saptamani am avut o oarecare dorinta de a manca muraturi, care intre timp mi-a trecut.. Oare era una dintre pofte?
Si ca tot a venit vorba de pofte.. Prima si singura pofta de pana acum a fost pe 30 octombrie, cand inca nu stiam ca asteptam bebe, pe tren, cand mergeam catre Arad, cand m-a apucat pofta de napolitane cu alune. "Norocul" meu a fost ca Rudi a gasit la nashu' napolitane.. bine, erau Naty sau Alka si as fi preferat niste Joe:) Si intr-adevar, am mancat una si nu mi-a mai trebuit.. :)

3 comentarii:

  1. La capitolul pofte as mai adauga cateva: langosi, hamburger de la napoleon si bagheta de langa catedrala (astea toate in a doua seara de Craciun) :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Astea nu se pun. Tot timpul exista poftele astea. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai uitat de shaorma din complex :)
    Serios, alea nu is pofte.. alea le-as manca oricand, gravida sau nu :D

    RăspundețiȘtergere