marți, 16 februarie 2010

Despre rasfat..


Unde se termina iubirea si incepe rasfatul?

Una dintre grijile mele si probabil a multor alti viitori sau actuali parinti, e legata de rasfat.
Deocamdata vorbim de bebelusi, de niste fiinte neajutorate care au nevoie de tot ajutorul pe care mama si tata i-l pot da.. pentru cele mai marunte lucruri. Noi suntem parintii ideali care ii oferim ingrijirea ideala, nu? Si asta se ofera doar prin dragoste. Asa intelege bebelusul ca il apreciem. Daca se simte apreciat, nu va mai incerca sa atraga atentia asupra lui si a nevoilor lui, pentru ca e sigur ca are toata dragostea din lume. Imbratisarea unui bebelus inseamna ca-l iubesti si nu poate deveni rasfatat din cauza asta.

Am tot citit articole pe tema asta si multe studii arata ca rasfatatii se poarta asa, nu pentru ca au primit prea multa atentie, ci prea putina. Copiii atat de mici nu pot simula nefericirea si nici nu pot plange la comanda, desi asa pare de cele mai multe ori. Ei plang pentru ca au pierdut legatura cu parintii, se simt singuri si au mare nevoie de dragostea lor. Toata atentia il ajuta sa fie mai puternic si sa treaca peste toate dezamagirile ce apar.

Diferenta dintre a da copilului atentia de care are nevoie si rasfat poate fi cam neclara. Atentia este buna pentru copii, dar e o problema daca este acordata imediat ce copilul o cere sau tot timpul, in mod excesiv. Copilul trebuie invatat sa astepte, astfel sa invete sa faca unele lucruri singur si astfel sa se descurce singur in viata.

O alta teorie ar fi urmatoarea: rasfatul apare cand mama nu are incredere ca ceea ce ofera copilului ei este de ajuns sau din dorinta de a oferi din ce in ce mai mult. Si astfel ea transmite copilului si teama si indoiala si neincrederea. Si pentru ca e atat de mic, nu stie sa se poarte cu aceste temeri si de aici pretentiile lui de a primi tot ceea ce cere. Toate astea pentru ca este nesigur, are un gol in interior si are nevoie de compensatii in obiecte materiale pe plan exterior: jucarii, dulciuri, hainute etc. Cu timpul, pretentiile cresc.

De asta trebuie sa punem reguli, tocmai pentru ca il iubim. Regulile confera siguranta. Si copii au nevoie de siguranta.

Un articol potrivit cu subiectul am gasit pe site-ul ceimici.ro si niste reguli pe desprecopii.com.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu