marți, 23 februarie 2010

Lista pentru spital..

Am primit rezultatele analizelor, sunt bune.. valori normale.. sa vedem ce zice si medicul joi.
Bebele misca la ore diferite acum, e clar ca are mai multe perioade de activitate pe langa cele de somn..

M-am tot intrebat cum ar fi fost daca as fi mers la servici in toata aceasta perioada, cum as fi facut fata.. pentru ca uneori ma simteam obosita doar stand pe scaun, fara sa depun vreun efort.. Sau asa m-a fi culcat dupa masa, macar juma de ora.. :) Sau cum ar fi fost cu mancarea? Stand acasa am putut pregati mancaruri cat de cat sanatoase si bune pentru aceasta perioada. Probabil ca nu am mancat 100% ceea ce trebuia, ca am mai mancat si eu ciocolata, cate o bucatica, nu o tabla intreaga :)

De multe ori ma gandesc ce se intampla inauntru si daca pentru toate femeile e la fel.. Si raspunsul e ca nu, pentru ca toate suntem diferite.
Am 3 prietene gravide in preajma.. 2 trebuie sa nasca in maxim 2-3 saptamani, iar cealalta la o luna dupa mine.. Din pacate, nu am petrecut destul de mult timp cu ele ca sa apuc sa le intreb toate ce ma framanta pe mine.. Si-apoi, intra in actiune si instinctul. Fiecare simte cum trebuie sa faca anumite lucruri.. Si sub indrumarea medicului, fac ce este mai bine pentru ele.
Cele care trebuie sa nasca in perioada urmatoare au bagajul facut pentru spital..
Apropo de asta, am primit lista cu ce iti trebuie.. poate mai gaseste cineva utila lista.. (lista e gasita pe un forum si inca nu mi-am pus amprenta pe ea, pentru ca nu m-am confruntat cu aceasta etapa):

Haine: 2 perechi papuci (pentru spital si pentru dus); sosete, halat calduros (chiar daca e vara - dupa nastere s-ar putea sa tremuri din cauza frisoanelor si chiar sa ai nevoie de o patura in plus); 3-6 perechi de chiloti de bumbac, mai largi (de evitat chilotii tanga pentru ca pot deranja taietura de la epiziotomie sau de la cezariana). 3 camasi de noapte (una pentru nastere si 2 pentru alaptare, care sa se poata deschide usor in fata); sutien care sa sustina sanii mariti in volum dupa nastere (pentru alegerea acestuia trebuie sa-ti masori sanii cu 2-3 saptamani inainte de nastere ca sa poti alege masura potrivita); haine mai largi si pantofi comozi pentru intors acasa.

Trusa medicala: crema speciala pentru protejarea mameloanelor (inainte si dupa fiecare alaptare trebuie sa-ti speli sanii si sa-i ungi cu crema - daca e cazul iti vor recomanda asistentele un unguent, de obicei Garmastan); centura pentru burta sau chiloti cu burtiera pentru a ajuta burtica sa isi revina mai repede la forma initiala; colac special pentru nasterea cu epiziotomie cand nu ai voie sa stai pe fund; pompa pentru san (te ajuta sa te mulgi sau sa iti golesti sanul dupa fiecare alaptat); medicamente pentru durere (algocalmin sau ibuprofen supozitor, in cazul in care nu are spitalul). Aparatori de mameloane.

Alte chestii utile la care nu te gandesti: cana, farfurie, lingurita, furculita, cutit. Vei putea bea doar apa plata sau sucuri neacidulate si vei avea voie mancare usoara (supe, iaurt, fructe, biscuiti); carti sau reviste/radio cu casti (pentru a trece mai usor timpul in travaliu, dar si dupa); periuta de dinti + pasta, deodorant, elastic de prins parul. Dosarul cu analize sa nu-l uiti.. si nici telefonul (cu incarcator) sau aparatul foto..

Pentru bebe: scutece de unica folosinta, masura newborn; servetele umede pentru sters gurita sau funduletul; o crema pentru prevenirea eritemului fesier (de regula are maternitatea); un biberon cu tetina din silicon, pentru nou nascuti, 0-3 luni (desi in cele mai multe cazuri iti dau asistentele biberonul cu lapte gata pregatit); informeaza-te din timp daca maternitatea foloseste scutece din panza pentru imbracat bebelusii sau daca trebuie sa pregatesti hainute pentru interior; hainutele pentru intors acasa, in functie de anotimp (trebuie sa fie din bumbac: body, bluzite si pantalonasi, costumase gen cosmonaut, caciulita, botosei, manusi etc.). Landoul auto (grupa 0) sau cosul auto (grupa 0+) daca plecati acasa cu masina.

Eu sincer as avea de comentat.. dar ma abtin pana in iunie :)

Pe un forum am gasit un sfat "Bani si plicuri".. Mda, pentru Romania cred ca trebuie. Asta e unul din motivele pentru care vreau sa nasc in alta tara.. sa evit acest moment..

Iar pentru acasa, ar fi necesare urmatoarele: irigator, ser fiziologic – pt. curatat ochii (exista un model in recipiente de plastic – se deschid foarte usor) – la farmacie sau supermarket; comprese sterile (farmacie); crema Bephanten (farmacie) – pt cazul in care se irita la fundulet; pudra Baneocin (farmacie) - este pentru buric, dupa ce se spala bebelusul, se da cu spirt apoi se pudreaza; spirt medicinal; termometru digital cu varf flexibil; forfecuta unghii cu varfuri rotunde; perie par; bete urechi speciale cu opritor; pompa pt. nas (sunt speciale pt. copii); biberoane (e bine sa ai 2-3 la inceput pt ca le vei folosi si pentru ceai), orice model ai alege sa ai grija sa fie cu tetina adaptata varstei, de obicei e trecut pe cutie 0+; perii pt curatat biberoane si tetine (sunt speciale si le gasesti la raionul de bebe); sterilizator; incalzitor biberoane (exista varianta pt auto si priza); geanta termoizolanta; lingurita din silicon - o gasesti la raionul de bebe; pampers, servetele umede pt. bebe; scutece din finet;

Hainute - foarte bune pt inceput sunt salopetele cu capse in fata si pe picioare (poti sa-l schimbi foarte usor), body cu capse in fata + pantaloni cu picior (ca sa nu folosesti sosete pt ca nu prea le place). Este bine sa ai cateva randuri de haine pt ca in primele zile va fi mai complicat cu spalatul si evita pt inceput hainutele cu nasturi/capse pe spate.

Detergent de rufe pt. bebe; ceva pentru fiert apa pt ceai/lapte/baie – pentru inceput e suficient un ibric/oala mare. Copilul trebuie sa aiba vesela lui.

Pentru baita: gel, ulei corp si crema cu Zn. pt fundulet; termometru special pt. baie – e foarte util indica temperatura pe care trebuie sa o aiba apa;

cadita pt. baie (exista model cu suport pentru bebe - in cadita va sta dupa ce cade buricul, pana atunci trebuie spalat usor cu un prosopel umed); prosop pt baie; un prosop mai mic pt pus in cadita sa nu alunece;

Pentru camera lui: carusel de pus la patut; bebefon sau videofon; patut, saltea (cu fibre de cocos); lenjerie patut + o paturica mai subtire pt acoperit (util este si sacul de dormit); termometru camera (e foarte important – in timpul zilei 21-22 grade, iar la baie 24); lampa pt. noapte; masa de infasat e optinala + invelitoare saltea de infasat (o vei putea folosi pana la 4 luni aproximativ).

Voi vedea daca voi avea nevoie de toate lucrurile enumerate mai sus.. si cand o sa vina clipa, o sa comentez..

2 comentarii:

  1. din ce am mai vazut la nepotei si copiii prietenilor, exista batista sugarului, care se ataseaza la un capat la aspiratorul casnic (celalalt in nasuc), este excelenta, scoate tot :)

    cadita sa nu fie micuta pentru ca ei cresc vazand cu ochii

    ca distractie, exista lingurite care isi schimba culoarea in functie de temperatura mancarii

    RăspundețiȘtergere
  2. De asta am zis ca nu comentez pana nu ma lovesc eu de toate problemele :)
    Am auzit si eu de batista asta.. dar, nu am vazut inca pe nimeni care o foloseste..
    Despre cada, si eu am auzit de la prieteni ca e mare porcarie sa cumperi una micuta sau din aia cu ceva suport care se pune pe masa de infasat. E mai practic sa pui cada bebelusului in cada mare, nu iti faci griji daca se uda imprejurul ei.. Poti adauga apa calduta in permanenta.. Clar e mai practic asa.
    Iar, de linguritele astea nu am auzit.. dar, le cautam.. cand ajungem la meniuri servite cu lingurita.. :)

    RăspundețiȘtergere