joi, 23 iunie 2011

Despre Bili.. sau mersul la oliţă..

Până acum nu prea am adus în discuţie acest subiect, dar el (Bili) este prezent în viaţa noastră de multă vreme.. Şi de 2 săptămâni a primit şi un partener - Bili 2. Este vorba de oliţă.. pe ungureşte îi zice bili şi-atunci aşa rămâne.. că să nu-l confuzam pe Mark.
Le-am făcut cunoştinţă de vreo 2 luni cred, dar încă nu am reuşit să ajungem să o folosim pentru scopul ei.. De săptămâna asta însă a acceptat să stea pe ea, deci e un pas înainte şi un semn că s-au mai împrietenit.. şi încet-încet sper să se prindă care e scopul cu chestia asta. Deocamdată se urcă pe ea.. şi-o pune în cap.. şi altele de genu.. Azi a stat şi fără scutec.. dar n-a făcut nimic.. şi ştiam că n-are cum să facă.. dacă se întâmpla, chiar era o pură întâmplare..
Am mai căutat eu sfaturi şi idei pentru a-l împrieteni cu oliţa, dar încă nu am insistat. Şi nici nu mă grăbesc foarte tare.. sunt altele prioritare - să meargă, să spună câteva cuvinte, să-şi arate voinţa şi interesul pentru anumite lucruri sau activităţi..
Şi cu această ocazie am găsit tot felul de poveşti de la alte mămici.. şi la acest capitol m-am îngrozit de unele :(
Ce tip de oliţă alegi? Noi avem una clasică.. şi una cu muzică.. :D
După ce am citit despre povestea unei mămici care speră că aşa o să facă copilul ei pişu mai cu drag.. parcă am şi eu reticenţe.. Când ajunge lichid la un senzor de pe fundul oliţei, aceasta începe să cânte.. şi copilul respectiv se oprea din acţiune ca să asculte muzică:) Deocamdată o folosim pe cea clasică, fără muzică, fără jucării sau desene, fără mânere, fără nimic.. P

Pe cealaltă o vom folosi când e mai mare puţin şi până atunci doar pentru demonstraţie.. punem un căţel de pluş.. să facă şi el pişu :)))
Modele de oliţă sunt o grămadă.. Ai de unde alege..

Cum ştii că şi copilul tău este pregătit pentru oliţă?
- ştii când face pipi şi mai ales caca, face ceva ce-ţi arată asta şi semnalizează că scutecul e murdar (al nostru pleacă de lângă noi când trebuie să facă caca.. aş putea zice că se ascunde puţin.. se pune într-o poziţie anume, face şi-apoi vine repede zâmbind la mine, probabil ca să-l schimb);
- trage de pantaloni sau de scutec (asta nu prea am observat)
- întreabă sau este curios de oliţă (să zicem că a văzut-o şi i-a trezit interesul)
- scutecul e uscat mare parte din zi (uneori)
- poate executa instrucţiuni simple (nici asta nu se întâmplă, pentru că e prea mic, zic eu)
Paşii pentru învăţatul la oliţă sunt mai mulţi, dar cu răbdare se învaţă..
Primul pas este să-i faci cunoştinţă cu oliţa.. chiar dacă e prezentă în baie ca obiect de decor.. trebuie să fie acolo, că poate îi stârneşte curiozitatea.
Dacă nu l-ai lăsat deja în baie atunci când mergi la toaletă cred că ar fi momentul. Copii ne imită şi e important să-i lăsăm să ne vadă, ca să facă şi ei mai încolo acelaşi lucru.. Trebuie să-i zici ce faci acolo, să-i spui despre oliţă, despre wc, despre ce trebuie făcut.. să-i arăţi cum să-şi dea jos pantalonii, cum să-i ridice.. să tragă apa şi să se spele pe mâini..
Apoi după ce a acceptat-o în viaţa lui.. se poate stabili o rutină.. s-a trezit dimineaţa? hai pe oliţă.. aţi terminat de mâncat? Hai pe oliţă.. S-a trezit după somnul de după-amiază? Hai pe oliţă.. şi tot aşa se aleg momente când ştie fiecare mămică (sau tătic, bunică / bunic etc.) că bebe s-ar putea să facă ceva..
E de ajutor şi un model.. gen un pluş mai mare pe care să-l pui pe oliţă (pentru fetiţe cred că se poate folosi o păpuşă.. sunt unele care fac şi pişu).. şi eventual să faci cu gura un sunet (care să imite pişu.. "şşşşşşşş") şi să faci la fel şi când se pune el pe oliţă.. ca să asocieze sunetul cu acţiunea.. şi în curând să facă el sunetu.. şi să ceară astfel să meargă la oliţă..
Sau altă metodă e să mergi în vizită la cineva care face deja la oliţă.. şi s-ar putea să ai surprize şi să vrea şi el la oliţă.. că doar e mare de-acum! (tre să căutăm pe cineva care face la oliţă.. dar unde?:)
Altă metodă pentru copilaşii mai mari (dacă nu vorbeşte, cum să mă anunţe că face?).. e să-i ţinem fără scutec.. pentru că nu le place umezeală la fund.. s-ar putea să-i ajute să conştientizeze ce au făcut şi să anunţe dinainte că urmează ceva.. Metoda e bună vara.. că iarna ar putea răci.. Sau cu scutece reutilizabile care absorb, dar nu aşa de bine ca cele de unică folosinţă.

Că fiecare reuşită trebuie răsplătită asta n-ar mai trebui să scriu.. dar menţionez. Orice reuşită trebuie aplaudată, apreciată.. acuma n-aş vrea să-l recompensez cu bomboane sau cine ştie ce chestii c-a reuşit să facă caca, că dăm în altceva.. Despre eşecuri nu e nevoie să amintim, se întâmplă oricui şi cu atât mai mult unui începător. Cu răbdare şi multă multă practică o să reuşim.. şi până atunci mai căutăm idei..
Oricum, dacă o apucăm pe drumul asta tre să ne ţinem de el.. am citit despre mămici care le zic celor mici să facă pe ei când sunt în "deplasare".. şi e foarte uşor să-l confuzezi pe cel mic.. Păi, o dată am voie să fac pe mine, alteori nu? Am aflat aşa că există oliţe de unică folosinţă.. pe care le arunci după ce au fost folosite. Tre să căutăm şi aici..
Am găsit ceva care nu e de unică folosinţă, are doar nişte punguliţe care se pun peste oliţă.. şi are avantajul că se poate folosi ca adaptor pentru o toaletă normală.. Şi preţul pe măsură.. vreo 150 lei + consumabilele :)

Am mai găsit câteva sfaturi pentru băieţi, care ştiu să facă deja pişu din poziţia şezând.. ăsta e următorul pas.. din picioare: să pui colorant albastru în toaletă, care atunci când faci tu sau copilul pişu să se coloreze în verde.. Clar o să fie fascinat..
Altă idee e să arunci câteva cereale colorate (pufarini sau cherrios) pe care să le nimerească :)
Sper doar să nu-l apuce ţintitul când e la masă.. :D
Prin America o mămică a inventat Tinkle Targets, nişte discuri colorate pe care le pui în WC şi copilul este atât de absorbit să ochească încât nu-şi dă seama că învaţă astfel să facă pişu din picioare. E interesant.. ţinem minte pentru mai târziu..

Am mai găsit o idee, dar mie nu mi se pare cine ştie ce.. Dar poate o să apelăm şi la ea.. Să-l provoci pe cel mic să denumească caca, adică.. cei de mărime mai mare (cât de mare poate să fie?:) să fie caca tată, cei medii.. caca mamă iar cei mici.. caca bebe.. Sau să asemene cu animale.. sau forme.. sau ce-or mai vedea ei acolo.. Şi când trage apa (asta ar trebui să fie o altă activitate aşteptată) să le facă cu mână.. :D
Cine are răbdare să mai citească aici şi aici..

3 comentarii:

  1. Interesanta postare. Noi mai avem ceva pana la olita, dar i-am luat una, deocamdata depozitata in dulap.:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Din ce am tot citit.. se zice ca e bine sa-l imprietenesti cu ea cat mai devreme.. imediat ce sta in fundulet.. deci, cred ca poti s-o scoti, sa vezi ce zice.. si apoi sa-i arati la ce foloseste..

    RăspundețiȘtergere
  3. Soacra mea imi povestea ca pe vremea cand eram noi mici, o metoda era sa toarne apa dintr-un pahar intr-altul, sau ma gandesc sa curga la robinet... atunci cand stau pe olita, ca sa ii provoace. Mie mi se pare destul de plauzibil :)

    Foarte interesanta postarea :)

    RăspundețiȘtergere