vineri, 26 februarie 2010
6 luni deosebite..
marți, 23 februarie 2010
Lista pentru spital..
Haine: 2 perechi papuci (pentru spital si pentru dus); sosete, halat calduros (chiar daca e vara - dupa nastere s-ar putea sa tremuri din cauza frisoanelor si chiar sa ai nevoie de o patura in plus); 3-6 perechi de chiloti de bumbac, mai largi (de evitat chilotii tanga pentru ca pot deranja taietura de la epiziotomie sau de la cezariana). 3 camasi de noapte (una pentru nastere si 2 pentru alaptare, care sa se poata deschide usor in fata); sutien care sa sustina sanii mariti in volum dupa nastere (pentru alegerea acestuia trebuie sa-ti masori sanii cu 2-3 saptamani inainte de nastere ca sa poti alege masura potrivita); haine mai largi si pantofi comozi pentru intors acasa.
Trusa medicala: crema speciala pentru protejarea mameloanelor (inainte si dupa fiecare alaptare trebuie sa-ti speli sanii si sa-i ungi cu crema - daca e cazul iti vor recomanda asistentele un unguent, de obicei Garmastan); centura pentru burta sau chiloti cu burtiera pentru a ajuta burtica sa isi revina mai repede la forma initiala; colac special pentru nasterea cu epiziotomie cand nu ai voie sa stai pe fund; pompa pentru san (te ajuta sa te mulgi sau sa iti golesti sanul dupa fiecare alaptat); medicamente pentru durere (algocalmin sau ibuprofen supozitor, in cazul in care nu are spitalul). Aparatori de mameloane.
Alte chestii utile la care nu te gandesti: cana, farfurie, lingurita, furculita, cutit. Vei putea bea doar apa plata sau sucuri neacidulate si vei avea voie mancare usoara (supe, iaurt, fructe, biscuiti); carti sau reviste/radio cu casti (pentru a trece mai usor timpul in travaliu, dar si dupa); periuta de dinti + pasta, deodorant, elastic de prins parul. Dosarul cu analize sa nu-l uiti.. si nici telefonul (cu incarcator) sau aparatul foto..
Pentru bebe: scutece de unica folosinta, masura newborn; servetele umede pentru sters gurita sau funduletul; o crema pentru prevenirea eritemului fesier (de regula are maternitatea); un biberon cu tetina din silicon, pentru nou nascuti, 0-3 luni (desi in cele mai multe cazuri iti dau asistentele biberonul cu lapte gata pregatit); informeaza-te din timp daca maternitatea foloseste scutece din panza pentru imbracat bebelusii sau daca trebuie sa pregatesti hainute pentru interior; hainutele pentru intors acasa, in functie de anotimp (trebuie sa fie din bumbac: body, bluzite si pantalonasi, costumase gen cosmonaut, caciulita, botosei, manusi etc.). Landoul auto (grupa 0) sau cosul auto (grupa 0+) daca plecati acasa cu masina.
Eu sincer as avea de comentat.. dar ma abtin pana in iunie :)
Pe un forum am gasit un sfat "Bani si plicuri".. Mda, pentru Romania cred ca trebuie. Asta e unul din motivele pentru care vreau sa nasc in alta tara.. sa evit acest moment..
Iar pentru acasa, ar fi necesare urmatoarele: irigator, ser fiziologic – pt. curatat ochii (exista un model in recipiente de plastic – se deschid foarte usor) – la farmacie sau supermarket; comprese sterile (farmacie); crema Bephanten (farmacie) – pt cazul in care se irita la fundulet; pudra Baneocin (farmacie) - este pentru buric, dupa ce se spala bebelusul, se da cu spirt apoi se pudreaza; spirt medicinal; termometru digital cu varf flexibil; forfecuta unghii cu varfuri rotunde; perie par; bete urechi speciale cu opritor; pompa pt. nas (sunt speciale pt. copii); biberoane (e bine sa ai 2-3 la inceput pt ca le vei folosi si pentru ceai), orice model ai alege sa ai grija sa fie cu tetina adaptata varstei, de obicei e trecut pe cutie 0+; perii pt curatat biberoane si tetine (sunt speciale si le gasesti la raionul de bebe); sterilizator; incalzitor biberoane (exista varianta pt auto si priza); geanta termoizolanta; lingurita din silicon - o gasesti la raionul de bebe; pampers, servetele umede pt. bebe; scutece din finet;
Hainute - foarte bune pt inceput sunt salopetele cu capse in fata si pe picioare (poti sa-l schimbi foarte usor), body cu capse in fata + pantaloni cu picior (ca sa nu folosesti sosete pt ca nu prea le place). Este bine sa ai cateva randuri de haine pt ca in primele zile va fi mai complicat cu spalatul si evita pt inceput hainutele cu nasturi/capse pe spate.
Detergent de rufe pt. bebe; ceva pentru fiert apa pt ceai/lapte/baie – pentru inceput e suficient un ibric/oala mare. Copilul trebuie sa aiba vesela lui.
Pentru baita: gel, ulei corp si crema cu Zn. pt fundulet; termometru special pt. baie – e foarte util indica temperatura pe care trebuie sa o aiba apa;
cadita pt. baie (exista model cu suport pentru bebe - in cadita va sta dupa ce cade buricul, pana atunci trebuie spalat usor cu un prosopel umed); prosop pt baie; un prosop mai mic pt pus in cadita sa nu alunece;
Pentru camera lui: carusel de pus la patut; bebefon sau videofon; patut, saltea (cu fibre de cocos); lenjerie patut + o paturica mai subtire pt acoperit (util este si sacul de dormit); termometru camera (e foarte important – in timpul zilei 21-22 grade, iar la baie 24); lampa pt. noapte; masa de infasat e optinala + invelitoare saltea de infasat (o vei putea folosi pana la 4 luni aproximativ).
Voi vedea daca voi avea nevoie de toate lucrurile enumerate mai sus.. si cand o sa vina clipa, o sa comentez..
duminică, 21 februarie 2010
Aproape saptamana 24

marți, 16 februarie 2010
Despre rasfat..
Un articol potrivit cu subiectul am gasit pe site-ul ceimici.ro si niste reguli pe desprecopii.com.
duminică, 14 februarie 2010
Saptamana 23
miercuri, 10 februarie 2010
luni, 8 februarie 2010
Avem poza noua..

duminică, 7 februarie 2010
Saptamana 22

vineri, 5 februarie 2010
Sugestii de nume

Ce ne place noua deocamdata: Mark, Oliver..
Eric + Melisa = Erisa
Simion + Elena = Siena
Radu + Denisa = Reisa
Paul + Iris = Paris