sâmbătă, 18 februarie 2012

NU!

A trecut ceva vreme de cand n-am mai scris.. dar asta nu inseamna ca nu se intampla nimic in viata noastra. De cateva zile Mark doarme mai bine, mananca mai bine.. si ma pregatesc iara pentru o perioada cand n-o sa aiba chef sa manance nimic.. Asta cu mancatu nu e chiar asa buna, pentru ca mesele arata ceva de genul: el cu o lingura se serveste din supa.. bineinteles ca in gura nu ajunge mare lucru.. compensez eu cu lingura din mana mea.. urmeaza el cu o lingura din felul 2.. din asta ajunge mai mult in gura.. Deja stie sa tina lingura cu scobitura in jos si nu mai curge din ea.. si mai compensez si eu.. Alta zi, altfel arata procesul de hranire: eu ii dau supa sau ciorba, el se serveste cu iaurt.. sau bea apa.. Facem de toate in timpul mesei: citeste cartea, aranjeaza ceva, miroase flori etc. Am citit ca nu e bine sa-l las sa se joace cand mananca sau sa-l sterg mereu la gura.. adica sa-i distragem atentia de la mancat.. dar mai greu cu practica :D

De cateva zile da din cap in semn de NU.. doar ii place cum vede sau ce simte cand face asa.. Nu cred ca asociaza miscarea cu NU. Oricum incercam sa nu folosim NU prea mult.. Chiar se discuta pe tema asta zilele astea pe un grup de pe FB.. O mamica zicea ca mintea umana nu poate face fata diferenta intre afirmatie si negatie. Si e valabil si pentru cei mici si pentru cei mari. Daca ii spui cuiva "nu te gandi la o pisica" deja are imaginea pisicii in minte. La fel si unui copil. Daca ii spui sa nu faca mizerie, imaginea lui mentala va fi mizeria.. deci, tre sa-i spunem "fa curatenie", "fa ordine" etc.
Alta mamica povesteste tot despre "NU". Orice spunem cu "nu" se poate formula ca o afirmatie.. in loc de "sa nu arunci aia pe jos" se poate spune "pune-o pe masa" sau "pune-o pe jos" etc. Orice i-am propune trebuie sa fie interesant si stimulativ. "nu-i voie acolo" poate fi inlocuit cu "hai sa vezi ceva aici".

Astazi a varsat apa pe un dulap si facea cu mana prin apa in stanga si-n dreapta.. i-am zis ca trebuie sa stergem cand este apa varsata undeva.. si-am adus prosopul.. Mai tarziu a sarit niste apa cand spalam vasele.. repede a venit cu un prosop sa stearga :)
Insa mai tarziu a spart un ou si a umplut tot blatul din bucatarie cu albus si galbenus.. de data asta i-am zis ca nu e voie.. Probabil ca n-a inteles ce-am vrut, dar o sa am grija sa nu mai las ouale la indemana lui :)
Are iar o perioada cand scoate multe sunete, vorbeste pe limba lui si e atent cand scoatem sunete noi. Zice cum fac animalele numai cand are chef :)

Maine mergem la locul de joaca, e petrecere cu costume de Farsang. Mark o sa fie Super Mario.. fac poze ca sa vada toata lumea ce-a iesit.

4 comentarii:

  1. Nici eu nu cred ca asociaza Nu cu negatia. Natalia face asa de vreo luna. Paranoica cum sunt, initial m-am speriat ca o deranjeaza urechea :))) ulterior am vazut ca daca ii distrag atentia se opreste.
    Si eu am incercat sa contracarez cu "da", verbal si in mimica, dar la noi e inca o problema de coordonare.
    Adica atunci cand face nu, eu zic da si fac da din cap. Ea incepe sa rada, incearca sa ma imite, dar ii iese tot un nu, cu usoare tente de da :)) e foarte distractiv sa o vezi.

    Faza cu "nu"in fraze e in trick din vanzari - niciodata sa nu vorbesti cu un client in fraze negative. E un exercitiu util si in casa :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mark ne zice in anumite situatii "Nu" si da din deget in semn de Nu, asa cum am facut cand n-am mai stiut ce sa-i zic sau sa-i fac sa-i distrag atentia :) Acum primim si noi avertismente.
      Am incercat sa nu folosim NU, dar nu ne iese mereu si cand face cate o boacana nu mai am timp sa ma controlez si sa am grija ce propozitie formulez. Inca exersam..

      Ștergere