marți, 3 septembrie 2013

Bune maniere?

Am dat de un afis pe facebook pe o pagina de bune maniere. 


Pentru copii mici cel mai mult conteaza exemplul familiei si al celor din jur. Copii ne imita, copii vor sa fie ca noi, deci de noi depinde felul in care un copil creste, se dezvolta si ajunge un adult cu bun-simt / politicos / binevoitor / prietenos.

I-au imaginile pe rand.. 

Iubeste-ti familia. 
Nu trebuie sa-mi imaginez o familie cu tata alcoolic, mama supusa (poate si ea mai bea, sa uite in ce familie a ajuns) pentru ca sunt multe astfel de cazuri in realitate. Sau o mama frustrata ca tatal copilului a plecat cu alta care-si varsa nervii pe copil? Cum poate un copil sa isi iubeasca familia, daca ei nu-l iubesc pe el? Stie acel copil ce e iubirea daca n-a primit-o niciodata?

Spala-te pe maini. 
Sa zicem ca e pentru a crea a o rutina, pentru sanatatea copilului, dar tot exemplul parintilor si diferite metode de-al atrage la baie, la apa si sapun dau rezultate. 

Fii bun.
Toti copii sunt buni. Obiceiurile sau faptele pot fi mai putin bune. 

Imparte jucariile.
Cum sa-i explic unui copil ca tre sa-si dea jucariile lui altui copil? Pentru ca nu prea stie ce inseamna sa imprumute. Stie toata lumea vorba "ce tie nu-ti place altuia nu-i face".. si as putea aplica si pentru copil. De ce sa-l pun sa imparta jucarii, cand nici mie nu mi-ar placea sa dau asa pe strada sau in parc tot ce am prin poseta sau pe acasa. Pot sa-l invat sa ceara voie sa se joace cu jucaria altcuiva sau sa intrebe alti copii daca vor jucariile lui.

Fii generos.
Cum sa fie generos cu toata lumea cand restul nu sunt? E adevarat ca trebuie sa dai ca sa primesti.. dar de ce sa inceapa el prima data? Noi trebuie sa incepem sa fim generosi, sa le dam timp pentru toate cate au sa le invete.
Chiar am gasit un comentariu foarte fain al unei mamici (e doar o parte):
"Fii generos: as vrea sa vad fata parintelui al carui copil a fost generos cu lucrurile din casa. Ma indoiesc ca parintii ar tresari de bucurie cu un copil care si-ar darui non-stop lucrurile, mancarea, jucariile, etc. Ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa se intample :)"

Spune multumesc. Spune te rog. Fii amabil. Fii politicos.
Poti sa-i zici de 1000 de ori sa spuna "multumesc" si tot n-o sa spuna daca nu te aude pe tine folosind acest cuvant. Si e valabil si pentru "te rog". Sa fii amabil inseamna sa fii prietenos, binevoitor, politicos. 

Fii ascultator.
Dar parerea lui nu conteaza? Cum se poate transforma un copil ascultator intr-un adult independent?
Un copil are nevoie de libertate de exprimare, de miscare si incurajat sa-si spuna parerea. De asta sunt parintii lui acolo, sa-l ghideze astfel incat actiunile lui sa nu-l raneasca.

Citeste o carte.
E aceeasi situatie cu cuvintele "multumesc si re rog". Daca tu ca parinte nu citesti nicio carte sau poate ca citesti, dar el nu te vede.. Cum sa vrea copilul sa citeasca? Nu vede pe nimeni facand asta, nu ii este trezita curiozitatea, n-o sa citeasca de gura ta. 

Fa curat in camera.
Asta e suna ca un ordin. Tot de mic un copil poate fi invatat cum sa pastreze ordinea si curatenia in camera lui, insa prin joaca, nu cu pedepse si restrictii. Si din nou conteaza exemplul parintilor. Un adult care isi lasa ciorapii, pantalonii aruncati pe jos sau pe un pat, nu isi face patul.. cum poate cere unui copil sa pastreze sau sa faca el curat?
Dar mai sunt si copii care nu inteleg acest concept de ordine. Pentru ca ei se simt bine printre jucarii aruncate pe jos, pe pat.. si poate prin adolescenta le mai poti cere sa faca putina ordine printre lucrurile lor.

Fii credincios.
Sa creada in ce? In el? In parinti? In religie?
E tare complicat sa-i explici unui copil cine sau ce e Dumnezeu. Banuiesc ca la asta se refera afisul asta. Daca parintii nu merg la biserica, nu cred in Biblie si Dumnezeu, nu prea pot explica existenta lui Dumnezeu. Desi Dumnezeu inseamna sa crezi fara sa vezi.
Insa e bine sa-i expuna copilului si varianta asta, mai ales ca se poate intalni cu alti copii "credinciosi".
 

Ideea poate fi faina pentru copii mai mari, care stiu sa citeasca si stiu deja aceste lucruri pentru ca le-au vazut la parintii sau educatorii lor.

Cum sa nu iti tratezi copilul (sau pe oricine altcineva):

Un comentariu:

  1. www.mamicamea.ro23 aprilie 2014 la 18:44

    Pentru copii este crucial exemplu idn familie, sunt atenti la cum te comporti tu si daca comportamentul tau contravine cu ceea ce ii inveti vor fi foarte derutati si nu vor aplica in viata nimic din bunele maniere pe care i le explici sau citesti. Exemplele ii ajuta cel mai mult sa invete

    RăspundețiȘtergere