Recent s-a discutat si pe forumul mamicilor din Budapesta si pe un grup de pe FB despre constipatie. Mi le notez aici, ca nu se stie niciodata. Mark n-a avut probleme, dar cum nu prea e mare fan supa, ma gandesc ca poate aparea o situatie nasoala :(
1. Cereale, paine si legume cu amidon (porumb, fasole verde, cartofi, fasole). Oricand e posibil e de preferat sa alegem cereale integrale. Orice pachet de cereale care contine peste 5 sau 6 grame de fibre pe portie e bun.
Orzul e bine sa fie adaugat in dieta permanenta. Faina, fulgi sau cateva boabe folosite in supa sau mancarea de legume.
2. In fiecare zi trebuie sa mancam 5 portii de fructe si legume. In meniu trebuie sa fie cartof dulce, mere, fructe de padure, caise, piersici, pere, portocale, prune, porumb, fasole, morcov, rosii, spanac, broccoli si conopida. De preferat sa se consume produsul, nu sucul.. un pahar de suc contine 0,1 grame de fibre, iar o portocala 2,9 grame.
Mere - se mananca la o ora dupa masa pentru a preveni constipatia.
Bananele pot ajuta la constipatie, cu conditia sa nu fie verzi (atunci inrautatesc situatia).
Stafide - mananca o mana de stafide la o ora dupa masa.
Rabarbura - e laxativ natural. Doar fiarta se poate manca alaturi de un pic de miere. Sau se poate coace o tarta. Sau o bautura cu rabarbura fiarta, maruntita, peste care se adauga suc de mere si miere.
3. Eliminare produse procesate foarte mult. Alege produsele din faina integrala nu din faina alba.
De ex. o portie de orez alb are 0.5 grame de fibre, iar una de orez brun 2.4 grame. Un chips de cartof are 0.6 grame, iar o portie de popcorn 2.5 grame.
4. Mierea este un laxativ bland. O lingura de 3 ori pe zi consumata ca atare sau intr-un pahar cu apa. Daca nu functioneaza, o lingurita de otet de mere si o lingurita de otet intr-un pahar cu apa. Remediul e indicat sa fie folosit ocazional.
5. Fasolea uscata - orice soi, este o excelenta sursa de fibre. Gatita corespunzator, nu da gazele de care se tem toti. Iar consumul regulat, minimizeaza gazele.
6. O cana de cafea ajuta tranzitul.
7. Semintele de susan inmoaie continutul intestinelor, care face eliminarea mai usoara. Nu trebuie depasita doza de 15 grame pe zi si trebuie bauta multa apa. Se poate folosi in salate sau alte mancaruri nepreparate termic..
8. Uleiul de rapita, de soia sau alte uleiuri vegetale ajuta la lubrifierea intestinelor. 2-3 linguri pe zi pana se rezolva problema, nu zilnic. Atentie la cantitatea de grasimi din restul preparatelor. Se poate face un sos cu condimente, zeama de lamaie sau otet si ulei vegetal pentru o salata.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu