Daca as avea niste ochelari speciali ca sa vad cat fier asimileaza bebe ar fi super tare.. Dar nu am ochelari din aia si nici analize n-am facut inca, deci nu stiu cum sta Mark la capitolul FIER.
E nevoie de fier in organism ca sa se faca celule rosii in sange, pentru ca ele duc oxigenul prin corp. Daca nivelul de fier e scazut pot aparea deficiente de crestere, probleme de invatare sau chiar de comportament. Nivelul de fier scade intre 1 si 3 ani, deci e nevoie de atentie deosebita. Ce pot face acasa? Sa-i dau fier prin alimentatie. Un copil are nevoie de 7 mg de fier pe zi. Cel mai usor asimilabil fier se gaseste in carne. Mai este fier si in vegetale, dar e mai greu de absorbit de intestine. Insa ambele variante trebuie mancate pentru ca s-ar putea ca un aliment care contine fier usor asimilabil sa ajute la absorbtia fierului mai greu de asimilat. Un exemplu: o felie de paine din faina integrala cu o felie de carne de curcan.
Alimente bogate in fier usor asimilabil: carne de vita slaba, carne de porc slaba, carne de pasare (in general carnea inchisa la culoare), scoici, creveti, somon, ton si oua.
Alimente bogate in fier mai greu asimilabil: prune si suc de prune, stafide, smochine, unt de arahide, fasole boabe, tofu, hummus, legume cu frunze verzi cum ar fi frunze de ridiche, varza si broccoli, fulgi de ovaz sau budica de gris, paine imbogatita, paste si cereale.
Vitamina C ajuta la absorbtia fierului, deci trebuie crescuta portia de alimente cu continut mare de vitamine. Combinatii bune: cereale imbogatite cu fier si suc de portocale, ovaz cu capsuni sau kiwi, hummus cu felii de rosii si ardei rosu, paste cu broccoli etc.
Alta metoda de a pune niste fier in mancarea copilului este sa gatesti in tigai sau vase de fier.
Nu trebuie exagerat cu laptele (care n-are fier) si astfel sa-si piarda pofta pentru alte alimente valoroase din punct de vedere nutritiv. Sunt multi copii care beau mult lapte, pentru ca sunt obisnuiti de mici si daca beau 5-6 portii pe zi nu mai ramane loc pentru alte alimente. Mai sunt si acei copii care daca nu prea au chef sa manance la pranz sau seara, primesc o portie de lapte ca sa tina de foame. Problema apare cand se exagereaza cu un fel de mancare, fie ca e lapte, fie ca e alt aliment. Sunt sanse mari sa aiba lipsa de fier.
Intre 6 si 18 luni majoritatea pediatrilor verifica nivelul de fier.. Si au prioritate copii cu greutatea peste medie. Studiile arata ca acei copii supraponderali, adica mananca mult dar nu neaparat mancarea potrivita, sunt cei cu probleme in asimilarea fierului.
Parintii pot observa cateva semne care arata o anemie cu deficit de fier: ten palid, somnolenta, dureri frecvente de cap, ameteli, iritabilitate sau maini si picioare reci.
Inainte de a-i da supliment de fier trebuie facute analize si fie reconsideri dieta, fie adaugi fier o perioada de timp la indicatia medicului.
Adaptare de aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu