sâmbătă, 24 iulie 2010

Aere..

Tocmai au trecut 2 zile foarte faine.. cu bebe linistit si zambaret, semn ca durerea de burta a fost plecata pe alte meleaguri. Speram sa si ramana acolo. Si azi a fost bine, pana pe la 9 seara cand a reaparut. Dar caldura de mama (la propriu) face minuni.. si a alungat durerea si bebe doarme linistit.
M-am tot gandit ce facem gresit, pentru ca intr-o oarecare masura suntem de vina pentru buba asta.. Si am ajuns la concluzia ca tre sa scoatem (complet) aerul dupa masa, ca altfel e bai mare. Insa nu reusim de fiecare data si de asta zic ca suntem noi de vina. Bebe inca nu stie sa ragaie si atunci trebuie ajutat. Am cautat mai multe metode si se pare ca sunt 3 metode de a scoate aerul. Prima e cea pe care cred ca o stie toata lumea - pui bebele pe umar si il "bati" usor pe spate. Este mai de efect o miscare de jos in sus - din zona de deasupra funduletului catre cap - cu degetele ca atunci cand canti la acordeon. Astfel ajuti bulele sa se adune si sa iasa in grup.
Mai este metoda in care il tii in fundulet pe un picior si ii sprijini barbia in palma stanga, iar cu dreapta "ajuti" aerul sa iasa afara prin aceleasi miscari ca la metoda precedenta. Asta e mai greu de facut pentru ca bebe nu sta drept, dar cand nu da niciuna rezultat, se poate incerca.
A treia metoda presupune asezarea bebelusului cu burtica pe genunchi. Stomacul sta pe genunchi, iar restul corpului se indoaie usor, favorizand iesirea aerului. Se aplica acelasi gen de atingeri usoare pe spatele lui, din zona unde se termina coastele si stomacul spre cap..
Din tot ce am citit pe net reiese ca trebuie sa scoatem aerul in timpul alimentarii, ca altfel e foarte greu la sfarsit. Plus ca daca se umfla burta cu aer si nu mananca destul, in scurt timp trebuie iar alimentat. Asta e valabil pentru ambele tipuri de alimentat - natural la san sau artificial cu sticluta.
Eu am observat ca nu mereu pot scoate aerul dupa ce a mancat. Il las putin intins pe spate si cand incepe sa se agite, e semnalul ca aerul incepe sa deranjeze si il ridic si de obicei aerul iese imediat fara sa-l batem pe spate prea mult. Mai ales ca a crescut, a pus pe el un pic si e tot mai greu si in scurt timp n-o sa pot sta 15-20 de minute sa scot aerul :)
Pe partea cealalta iese aeru dar nu asa mult.. si oricum aeru ala care ajunge sa iasa pe partea cealalta face ravagii inauntru. Facem si exercitii, mai ales cand il vad ca se cam chinuie sa scoata aerul afara. Prin apasarea cu piciorusele lui pe burtica, ajutam si noi aeru sa iasaaa..
Si mai functioneaza dormitul pe burtica, dar pentru asta trebuie sa fie linistit, altfel nu sta. Si avem 2 pozitii preferate, dupa cum se vede :)
Siropul de la Zerind ne ajuta sa scoatem aerul mai usor, si la nevoie il linisteste. Deci, functioneaza. Sau am mancat numai chestii care nu-l afecteaza pe bebe. N-o sa stiu niciodata daca sunt sau nu eu de vina cu mancarea ce-o consum.
Citind despre colici am aflat si de alt remediu - Colief, niste picaturi pentru colici, care se gasesc doar in Anglia (dar se pare ca a adus o firma si in Romania). Inainte sa aflam de siropul de la Zerind, am aflat de Colief si deja ne gandeam ce prieteni avem noi in Anglia care ne-ar putea trimite aceste picaturi. Deocamdata e pe hold gandul, pentru ca ne ajuta siropul preparat.
Pe site celor care aduc siropul in Romania am gasit o informatie care poate ne ajuta sa intelegem mai bine cum sta treaba. E vorba de intoleranta la lactoza a copilului. Si ca lactoza asta nu este digerata complet pentru ca organismul lui nu poate inca. Din cauza asta lactoza fermenteaza si face gaze si de-acolo vin problemele. Cine e curios de informatii mai tehnice sa citeasca pe site.

miercuri, 21 iulie 2010

1 luna si 2 saptamani

Tot ce s-a intamplat in acest timp nu am putut sa-mi imaginez. M-am gandit cum o sa fie, am crezut ca o sa stiu, dar nu prea ai cum.. pana nu ti se intampla. Chiar e cel mai frumos lucru care ti se poate intampla in viata asta. Si oricat ar fi de greu, pentru ca uneori poate fi greu, peste un minut ai uitat si ramane doar zambetul, felul in care se uita la tine, cum face mutrisoarele de bebelus, manuta lui care strange tare degetul tau.
Pentru noi e greu cand plange, pentru ca ne simtim neputinciosi.. cu toata medicina asta moderna sunt momente cand ti se pare ca nimic nu functioneaza. Dupa o vreme, cand nu mai functioneaza nici tinutul in brate, la caldura - dupa 5 saptamani in cazul nostru - iti pui speranta in picaturile pentru colici. Si speri. Si speranta dureaza cateva minute, apoi reincepe plansul. Ne-am gandit ca poate nu facem noi ceva bine, am recitit prospecte, am citit alte pareri pe net.. si concluzia e ca marea majoritate a bebelusilor au colici si ca vin si pleaca dupa bunul plac. Pentru ca Sab Simplex, Bonnisan, Gripe Water functioneaza pentru o perioada scurta de timp am vrut sa incercam si altceva. Ajuta doar perinuta cu samburi de cirese pe care o incalzim la micro si pe care o punem pe burtica si infasatul. Si am aflat de un sirop naturist preparat intr-o farmacie din judetul Arad, la Zerind. Dupa 2 zile de plans mai mult decat de obicei am hotarat sa merem la Zerind. Am gasit locatia, e chiar pe drumul care duce de la Arad la Oradea, la intrare in sat pe dreapta. Rudi zice ca arata ca-n alta epoca inauntru - mobilier vechi, sticlute multe si frumos etichetate si un domn amabil, farmacist de cand se stie.. si care chiar la momentul sosirii noastre terminase de preparat potiunea magica. Am cumparat siropul dumnealui si inapoi spre Arad.. nerabdatori sa administram siropelul.
A functionat si nu prea. Ii mai dam o sansa zilele astea.. sa vedem cum ii place lui bebe :) Sa se acomodeze cu el..

joi, 15 iulie 2010

Pregatim terenul..

Am apucat zilele astea sa mai citesc despre copii.. despre primele cuvinte, despre cum sa-l invatam sa vorbeasca.. Ma preocupa asta de pe acum, desi mai e ceva pana vom auzi un gangurit sau primul cuvant :)
Si aici se aplica regula ca fiecare copil e diferit. Varsta la care incep sa gangureasca sau sa vorbeasca difera de la copil la copil. De cele mai multe ori bebelusul pare ca mosteneste talentul sau antitalentul de a vorbi de la unul din parinti. Eu sper sa-l mosteneasca pe Rudi :)
Si daca aplic niste reguli pe care le-am citit, poate-poate.. E important sa vorbesti intruna, cat mai mult.. si nu doar lui, ci si celor din jur cand el este treaz si aude. Trebuie sa auda cat mai multe cuvinte.
Eu nu sunt genul vorbaret.. asa consider. Am momente cand imi mai dau drumul, dar rar :) Sunt oameni care vorbesc mult, parca stiu ce sa le spuna bebelusilor.. asa am avut mereu impresia despre cateva persoane - parca stiau limba lor. Eu nu sunt asa..
Si de asta consider ca am nevoie de ajutor la acest capitol. Si aplic tot ce citesc si ii vorbesc ca unui om mare, nu prea stiu sa ma "prostesc". Ii descriu actiunile pe care le fac - te ridic, te schimb, te pregatesc de culcare, facem baita, mergem tai-tai etc. Cand facem baita ii zic ca il spal pe cap, pe maini, pe degetele, la buric, pe calcaie etc. Cand o sa mai creasca si o sa vada mai bine o sa-i arat in oglinda nasucul, ochisorii, gurita etc. Si-o sa i le aratam si pe ale noastre, nu doar pe ale lui. Am citit ca ajuta sa imitam sunetele pe care le fac obiectele cand cad sau sunt lovite - poc, buf :) Bebelusului ii place sa auda sunetele astea.. Sau cuvintele simple si interjectiile pe care le putem folosi pentru senzatii, indemnuri sau forme de salut: au-au, hopa sus, tai-tai, bravo-bravo etc. Mai incolo vom continua cu sunetele scoase de animale si diverse rime simple. Trebuie sa evitam intrebarile descurajatoare: "Tu nu ai limba? Nu vrei sa spui ce e asta?"

Cand bebe intinde mana dupa un obiect pe care-l vrea, scoate doar un sunet sau nu vorbeste deloc. Iti dai seama de interesul lui doar din privirea lui si din mana intinsa. Nu trebui sa-i dam obiectul imediat, ci trebuie sa-l denumim: "vrei cana? (pauza) cana, da cana, uite cana." Pauzele sunt necesare pentru ca bebelusul, "socat" de cuvantul nou sa-l poata prelua in mintea lui, sa-l inregistreze, sa-l asocieze cu obiectul, pentru a fi mai sigur, pentru a-l controla mai bine.
Cand ia in mana un obiect nou, asteptam ca bebelusul sa-l atinga cu manuta lui, sa-l studieze si cand se uita la noi, atunci ii denumim obiectul. Si nu trebuie sa avem pretentia ca el sa repete corect cuvantul.. Nu trebuie umilit sau certat.. pentru ca-i dai senztia ca nu stie, ca nu e competent si il poate afecta pe viitor. Pentru copii, uneori pipaitul e mai important decat vazul si auzul. Cand ne da semnalul ca a receptionat prin pipait obiectul ii repetam cuvantul care-l denumeste.
Rabdarea e cuvantul cheie si de data asta.

Infasatul

Poza noastra cu infasatul a starnit multe controverse.. si DA, stim cum e cu infasatul.. stim ca cel de pe vremuri nu era prea bun pentru copii - ii afecta mai mult decat ii ajuta. Stim ca infasatul se face intr-un fel anume, adica strans. Cand eram noi mici, am fost si noi infasati, asa ca la carte.. si ar zice mamele noastre "uite, ca n-ati patit nimic" :)
Unul dintre rolurile infasatului, mai ales la sugari, era de a-i proteja fata de unghiile de la maini, pe care stim ca le misca involuntar, in special in zona sensibila a fetei.. de asta era infasat cu mainile in scutec sau paturica in prima luna de viata. Alt rol era pentru "corectarea" tibiilor, contra picioarelor strambe. Nu cred ca stie multa lume cum s-a ajuns la acest crez - copii care plang foarte mult, isi contracta picioarele, sprijinindu-se in calcaie si astfel gambele se indoaie.. si daca erau infasati, n-aveau cum sa miste asa mult din picioare. Mai tarziu s-a demonstrat ca picioarele frumoase si drepte se dezvolta datorita alimentatiei, sportului, calciului, vitaminelor D2 si D3 si expunerii la soare. Dar bunicile noastre nu mai stiu asta.. ele au ramas cu ideea infasarii si orice le-ai spune, nu le mai iese din cap.
Cine infasa, trebuie sa aiba grija sa nu stranga exagerat copilul. Mare atentie la baieti, sa nu comprimati scrotul cu testicule, iar la fetite trebuie avut grija la picioare pentru ca sunt predispuse la luxatie de sold.
Noi l-am infasat de 3 ori.. si-o sa-l mai infasam daca asa consideram. Cand a plans mult, era obosit si eram si noi obositi, l-am pus in scutec sau paturica (poate 30-40% din stransoarea de pe vremuri), l-am tinut la piept, l-am leganat si s-a linistit.. si ne-am linistit si noi.. De 1000 de ori mai mult imi place sa-l tin in brate, la piept, la caldura.. si prefer tinutul in brate decat sa-i dam picaturi de colici, oricat de naturale sunt. I-am dat si picaturi la primele dureri si n-au functionat asa de bine ca tinutul in brate. Si tinut in brate cu sau fara paturica, e la fel.. Aici, dam de alta chestie de la bunici - se invata in brate :) Acuma sincer.. ce stie un bebe de 1 luna? Cum sa profite de vreo situatie la varsta asta? E cam greu de conceput.
Si o sa-l tin in brate cat ma tine spatele.. ca la cat de repede trece timpul, acusa o sa ne zica "eu sunt mare, nu ma mai lua in brate" :)

sâmbătă, 10 iulie 2010

34 de zile

Noutatile saptamanii care a trecut ar fi ca am fost la vaccin.. am fost si noi printre "norocosii" care n-au beneficiat de vaccinul BCG (antituberculoza) in maternitate, ci acum, la o luna, cand a benevoit statul roman sa mai arunce cu banii la vecini, decat sa-l produca el :( A fost bine, a plans mai mult la control ca era pe jumate dezbracat, decat la intepatura.. E de treaba bebelusul nostru.
Tot saptamana care a trecut de la cealalata postare am avut iar probleme cu burtica, dar nu ca cele de care am mai vorbit.. a fost altfel. Daca inainte schimbam 5-6 scutecele colorate, acum abia 1 pe zi.. si e dureros pentru el.. il vedem ca nu-i este bine. La colici trecea cand il luam in brate si-l lipeam de burta mea, acum.. nu prea trece. M-am gandit ca iara am mancat eu ceva si il afecteaza asa.. dar meniul e cam acelasi.. si din ce citesc prin carti, asta e perioada si nu prea ai cum s-o eviti, poate doar sa atenuezi durerea. De ieri folosim infasatul strans in paturica, mi-a zis Rebe mai demult, dar am uitat de aceasta metoda de linistit bebelusul. Care functioneaza :) Multumim Rebe cu bebe. Chiar e magic infasatul :)
Zilele trec la fel de repede ca la inceput, unele sunt mai linistite, altele mai zgomotoase asa, dar stim ca mai dureaza un pic si trece. Cateodata vrem sa treaca mai repede, sa ne recunoasca, sa ne arunce cate un zambet pe furis, sa-l vedem ca-si tine singur capul, ca sta in fundulet, ca incepe sa articuleze silabe.. dar, apoi ne revenim si ne bucuram de aceste clipe.. ca nu se vor mai intoarce niciodata. Deja e schimbat de bebelusul pe care l-am adus acasa acum o luna, intoarce capul dupa lumini, culori si zgomote si imi zambeste.. pe mine ma recunoaste deja dupa miros, dupa voce.. dupa fata mai incolo. Bunicul il intreaba in fiecare zi daca-l vede.. si bebe nu schiteaza nicio mutra.
Baita e un moment frumos, pentru ca ii place.. Il spalam repede pe spate ca sa-l putem intoarce cu fata la noi si-l scufundam cu funduletul si spatele in apa calduta.. si dupa reactii pare ca vrea sa stea acolo mult si bine :) Am zis ca-l filmam, ca e un moment de aratat peste cativa ani :))
L-am filma intruna, dar am ajuns noi la concluzia ca mai bine ne bucuram acum de el, decat sa ne uitam pe filmulete si poze peste cativa ani.. nu?
Urmeaza masajul si exercitii cu picioarele.. daca nu-i este foame, e foarte linistit si accepta cu placere orice ii facem.. cui nu-i place sa fie uns cu ulei si masat? :)

Astazi trebuie sa facem si inventar la hainute, deja nu ne mai sunt bune cateva, ca am crescut, ne-am lungit :) Avem aproape 4 kg si la ultima masuratoare 56 cm. Nu a luat in greutate foarte mult, dar stim ca fiecare copil e unic si are ritmul sau de dezvoltare, deci.. suntem linistiti. Mananca bine de fiecare data, nu vomita.. si doctorul a zis ca e bine. Bineinteles ca am intrebat pe toata lumea in jurul meu cat a luat bebele lor in prima luna.. Media e la 750 g, iar noi am luat cam 600g, deci suntem in limite. Pe forumuri e plin de mamici ingrijorate ca bebelusul lor n-a luat destul in greutate, desi ele cu mana lor scriu ca medicul le-a asigurat ca totul decurge normal. Dar ele nu se multumesc cu sfatul specialistului.. stau pe formuri si compara bebelusul lor cu altii, despre care nu stiu cum sunt hraniti, ce gene au etc. Am citit recent mesajul unei mamici, care are un baietel de 3 luni si 7 kg si 68 cm. Ei i se parea ca bebelusul arata bine si nicio clipa nu s-a gandit ca ar putea fi obez.. si dupa un consult de rutina la medic, asistenta i-a zis ca e obez. De-atunci e toata ziua pe forumuri si cauta si alti copii cu aceleasi caracteristici, ca sa stie daca e sau nu obez. Of, de ce nu e toata lumea sfatuita sa aiba incredere in instinctul de mama?
Intr-adevar, dupa calculele medicilor / specialistilor.. un copil obisnuit ar trebui sa aiba dublul kg de la nastere la varsta de 6 luni, dar se specifica apoi ca fiecare e diferit si creste in ritmul lui.
Nu ne mai batem capul cu chestia asta.

luni, 5 iulie 2010

Aproape 4 saptamani

E ciudat sa ai 4 saptamani.. nu o luna. Maine sarbatorim 4 saptamani si peste cateva zile sarbatorim prima luna :)
Chiar nu as sti sa raspund daca m-ar intreba cineva cand au trecut aceste 4 saptamani. Of repede trece timpul asta. Lumea ne spune sa ne bucuram de clipele astea.. si ne bucuram, dar intr-0 mica sau mare masura, ne dorim sa vina si clipa cand o sa mearga, cand o sa vorbeasca, sa nu-l mai doara burtica. Dupa burtica vine perioada cu dintii si apoi cine mai stie?
M-am hotarat, nu vreau sa treaca asa repede timpul.. Imi plac aceste clipe, inca e micut, il pot tine in brate, imi place cum se ghemuie la mine sau la tati in brate, imi place ca inca sta pe masa de infasat.. :) Imi place fatza lui cand mananca, e asa satisfacut.. si nu stiu cum se intampla sa zambeasca dupa fiecare masa. Zambetele din somn nu i le vedem mereu, dar astea da. Apoi imi plac ochii lui mari si curiosi sau mutritele pe care le face.. mai ales cele de genu' "n-am facut eu / n-am fost eu" - gurita mica, stransa ca atunci cand fluieri si cu ochii pe tavan :)
Ne place cand ii facem baita.. de cele mai multe ori e asa cuminte si linistit ca ar sta ore intregi in cadita. Ne-am tot intrebat oare de ce depinde felul in care decurge baita? Facem noi ceva gresit sau diferit? Si nu prea am gasit raspunsul.. Apa are mereu 37 de grade, Rudi il tine bine, nu facem miscari bruste, eu il sapunesc bine peste tot - de sus in jos.. si nu ne intindem prea mult.. Insa cateodata plange de nu stii ce sa-i mai faci..
Cel mai greu imi e sa-l vedem asa mic si neajutorat, mai ales cand il doare burtica.. incercam sa-i imbunatatim starea prin masaj pe burtica, prin ridicarea picioarelor la burtica, dormit pe burtica, leganat in brate cu burta lui pe burta mea, perinutza cu samburi de cirese si in cele din urma faimoasele picaturi pentru colici - Bonnisan, Sab Simplex sau Gripe Water (apa pentru colici).. Pana la urma trece, dar atunci pe moment e greu.

Am rezolvat si cu actele - sunt in concediu din somaj.. Urmeaza sa strang acte pentru dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului.. alta distractie.
Ne pregatim incet-incet si de botez - il vom tine pe 8 august 2010 in Arad. Cautam si un local unde sa sarbatorim si sa ne racorim dupa.. Si cand am gasit facem anuntul oficial si trimitem si invitatiile..

vineri, 2 iulie 2010

3 saptamani si 3 zile

In decursul acestor 3 saptamani am incercat sa-mi raspund la multele intrebari pe care le aveam: cum imbrac bebelusul? Sa-i pun caciulita mereu? Cand incepem sa-l spalam pe dinti? Cum ne jucam cu el? Ce detergent folosim pentru hainute? Cand si cum ii schimbam scutecul? Cand incepem diversificarea? si cate altele..

Sa le luam pe rand.. il imbracam normal. Zilele calduroase inseamna disconfort si pentru el, deci n-are rost sa-i dam hainute cu maneca lunga si pantaloni. Un body cu maneca scurta e de ajuns, niste sosete in picioruse si gata tinuta. Bebele nostru se foieste mult, nu prea ii stau ciorapii in picioare. Caciulita ii punem doar dupa baita, dar nu rezista nici ea prea mult timp..
Hainutele le-am spalat cu un detergent special - Dermalin Baby (35 lei - 3 kg la Sensiblu), care nu irita pielea, nu contine inalbitor si nu are parfum. Fara balsam. Si clatim suplimentar de fiecare data. Si le calcam. Am zis ca facem asa macar in primele luni, sa fim putin atenti la pielea lui sensibila, apoi o sa incercam si alti detergenti. Vedem cum reactioneaza.
Dintii.. gurita trebuie ingrijita de la inceput. O data cu aparitia primului dinte incepe si igiena bucala. La inceput se sterg cu o compresa uda, apoi de la 1 an, se poate folosi o periuta mica si moale, speciala pentru copii. Puterea exemplului e cea mai buna. Daca copilul te vede ca te speli pe dinti, te va imita, pentru ca vrea sa fie ca tine.. si de aici, il poti invata sa se spele pe dintisori, fara sa fie o corvoada sau ceva obligatoriu, desi este obligatoriu :)

Scutecele.. ma gandeam ca o sa fie foarte greu sa le schimbam. Cu cat exersezi, cu atat te descurci mai bine, deci poate s-o faca toata lumea. La inceput dureaza mai mult, apoi cateva minute. Pentru ca inveti sa-ti aduci la indemana tot ce ai nevoie, le faci pe toate cu precizie si ii vorbesti si bebelusului si-l calmezi.. Cateodata bebele nostru e foarte agitat, alteori e foarte linistit. La inceput ma concentram pe ce trebuia facut si "uitam" de vorbitul cu el. Oricum ideea e sa fii calma, sa-i explici ce urmeaza sa faci, sa-l pui incet pe masuta de infasat sau pe pat, sa fii sigura pe tine si ferma in miscari si apoi te apuci de treaba. Cum facem noi? Desfacem scutecul, ridicam cu stanga piciorusele ca sa avem acces la fundulet, stergem cu el eventualele urme de murdarie de pe bebe - grosul, ca sa zic asa.. cu servetel umed stergem restul cat se poate de bine si cu 3-4 mici dischete umezite in apa stergem bine-bine restul. Cand suntem amandoi in preajma il ducem la chiuveta sa-l spalam direct cu apa, dar de cele mai multe ori sunt singura in momentul ala.. si prefer dischetele umezite cu apa. Dam cu crema cu zinc (impotriva iritatiilor) si punem scutecul nou. La baieti exista o problema.. si ni s-a intamplat deja de 4-5 ori sa fim tinta jetului. Am citit niste sfaturi si se recomanda punerea unei carpe moi peste putza pana esti gata sa inchizi scutecul. Nu am probat inca sfatul :)
Daca e bebele linistit atunci il mai las la aer.. ca sa nu stea mereu in scutec.. Chiar se recomanda lasarea lui la aer.. Insa cand e agitat, fac tot posibilul sa termin repede.

Despre mancare si mai ales diversificare.. vorbim alta data pentru ca deocamdata nu vrem sa ne gandim la asta. Alaptez si e de ajuns. Incerc sa mananc eu doar chestii bune. Pofte am doar de fructe crude.. si astea le cam evit pentru ca fermenteaza in stomac. Mananc compot proaspat, legume preparate.. Chiar cred ca laptele este influentat de ceea ce mananc si nu vreau sa-i provoc si eu durere. Am mancat acum cateva zile niste supa de fasole verde. Pe net nu scria nicaieri ca nu e bine, toata lumea zice sa eviti condimentele, fasolea uscata, varza, mazarea, conopida, usturoiul, muraturile.. si asa am facut, dar de fasole verde n-a zis nimeni nimic, Dieta mea contine carne fiarta si la gratar, legume fierte, paste, multe supe, compoturi, ou fiert si lactate. Pe parcurs, cand bebe mai creste si automat se maturizeaza si sistemul lui digestiv, introducem in meniu si mancaruri "interzise". Ma abtin de la cola sau pepsi, cafea, ciocolata, chestii prajite.. as trada cateodata, dar inca sunt tare :)
Jocul.. e foarte important. Acordandu-i timp ii arati ca-l iubesti. Leganatul, mangaiatul, masajul.. sunt de ajuns la varsta noastra. Cu cat creste trebuie sa adaptezi jocul. Si sa-ti faci timp mereu.
Ce poate fi mai fain decat sa petreci timp cu bebele? Poate o sa-mi pierd si eu rabdarea mai incolo si-o sa-l reped ca n-am timp, dar deocamdata ne bucuram de orice clipa petrecuta impreuna.

La capitolul chestii utile o sa scriu despre pompa de san de la Nuk, cea care arata ca o seringa mare. Mie mi-a fost de ajutor in primele zile, atunci cand te lupti cu febra laptelui, cand sanii o iau razna. Desi aveam pompa manuala de la Avent, nu mi-a fost de ajutor pentru ca aveam canale care trebuiau desfundate, nu curgea laptele ca sa-l pot colecta. Compresele calde inainte de operatiune, mulgere completa a laptelui / desfundare canale cu pompa Nuk, aplicare comprese reci - asta a fost cheia succesului la mine.

In rest, totul decurge bine. Mai avem zile cu probleme la burtica, dar trec si astea. Luam si in greutate, adica bebele a ajuns la aprox. 3700g - ne cantarim impreuna pe cantarul de oameni mari, pentru ca n-am mai cumparat si cantar de bebelusi. Kg mele sunt la fel, adica 67 kg. Mananc normal, atunci cand mi-e foame, lapte este.. deci suntem pe drumul cel bun.