duminică, 14 aprilie 2013

Chec buuun!



M-am hotarat sa scriu aici o reteta pe care o fac destul de des.. nu ca sa tin minte gramaje, ca e foarte usoara, ci ca e buna.. Ii zice "quatre quarts" pe franceza sau "pound cake" in engleza.

Se folosesc doar oua, zahar, faina si unt. Cate grame de oua atatea grame de unt, zahar si faina. Fara alte chestii.
Reteta se poate adapta in functie de tava, de numarul consumatorilor etc.

Eu fac de obicei din 4 oua mai mari (au cam 50 de grame bucata) si atunci inseamna ca voi pune 200 g unt moale (merge si unt sarat si nesarat), 200 g zahar (de obicei mai putin, ca sa manance si Mark) si 200 g faina.
Se regleaza cuptorul la 180 de grade.

Se pune zaharul intr-un bol si untul moale peste (se poate si topi putin in micro - cam 40 de secunde la 600W, dar sa ramana galbui si uleios, nu albicios cu spuma). Se amesteca bine si muuult pana se face o crema faina.
Se adauga apoi galbenusurile pe rand si se amesteca bine (cu cat amesteci mai energic, cu atat iese checul mai pufos). Se pune faina cernuta si se amesteca bine.
Separat se bat albusurile cu un praf de sare.. pana nu cad din bol, daca intorci bolul cu susul in jos (depinde de fiecare daca se risca :) ). Se pune albusul batut cate o lingura si se incorporeaza usor, de jos in sus. E un pas important ca sa ramana checul pufos. Urmeaza sa pun compozitia intr-o tava - dreptunghiulara sau rotunda. Cine vrea poate folosi si cacao - se lasa un sfert din compozitie in bol in care se adauga 1 lingura jumate de cacao si se amesteca usor si apoi se pune in tava, peste restul compozitiei si se amesteca cu o furculita pentru un aspect marmorat. 
Se coace pentru 45 de minute la 180 de grade sau pana trece testul scobitorii.
Se poate folosi si o glazura deasupra - ciocolata, lamaie, iaurt si fructe de padure.. ce aveti sau ce va place.
Poze nu am, ca mereu il mancam repede :)
Reteta e de pe net, dar nu mai stiu de unde, pentru ca o am notata de multa vreme.