joi, 13 decembrie 2012

Gradinita si Tantrum

Saptamana trecuta a decurs bine, neasteptat de bine.. Si am sperat sa fie asa si saptamana urmatoare.
Luni l-am dus, l-am schimbat si am intrat in incapere. Pe la 10 am iesit afara si l-am asteaptat pana la 11.45 cand l-a adus una dintre ingrijitoare. A plans un pic cand a venit ora mesei pentru ca el n-are rabdare sa isi astepte randul.. si daca lui i se pune pata pe ceva, tre sa faca orice ca sa primeasca.. Si doamnele de-acolo nu stiu asta.. Inca.
Marti am intrat doar ca sa-l lasam si sa ne luam la revedere si am stat afara. Am auzit cum a plans putin pe la 10, dar a trecut repede.. Apoi liniste pana la 11.45, cand iara a venit ora mesei.. si implicit ora de plecare. L-am auzit cum striga mami, dar nu era plans, era o maraiala cu suspine, fara lacrimi..
S-a bucurat cand m-a vazut.. si l-am asigurat ca eu mereu o sa fiu acolo sa-l astept, sa-l iau acasa..
Miercuri am plecat, n-am mai stat inauntru. E mai bine asa si pt mine, ca nu-l mai aud.. si doar sper sa fie ok, sa nu planga. Desi toata lumea ne asigura ca toti fac asa.. ca si-ar face griji daca nu ar plange si n-ar protesta :), pentru noi e greu.
Si azi, joi, a fost cel mai greu. Desi s-a trezit la 7.45, a fost vesel, a mancat mai mult decat de obicei.. a fost foarte dragut.. prea dragut.. cred ca prevestea ce urma.
L-am imbracat, a zis ca mergem la "gradi copil juchii" si cand am pus papucii a auzit la radio o reclama.. la Tesco. Mai mergem noi din cand in cand si ne plimbam printre rafturile cu jucarii si stie ca acolo sunt jucarii. Si a zis asa dragut "mergem Tesco?" si i-am zis ca mergem mai tarziu cu masina, acum mergem cu moto la gradi. N-a mai zis nimic, am iesit din casa.. l-am imbracat si am iesit din bloc. Cand am ajuns la coltul blocului unde putem sa alegem ruta pentru gradi, el a ales drumul de Tesco. La celalalt capat de bloc deja a inceput sa tipe si sa planga, el vrea la Tesco. Apoi doar plans si nicicum nu se urnea. L-am luat pe sus.. si am ajuns intr-un final la gradi. Drumul dureaza 3 minute de obicei.. azi cred c-au fost vreo 15.

Nu ne-am dat seama la ce moment s-a declansat dorinta asta expresa de a merge la Tesco.. sau poate a constientizat ca mergem la gradinita, ca incepe sa fie o chestie regulata si a cautat motive sa nu se duca. Eu nu l-am refuzat direct (am invatat asta demult), i-am zis ca mergem intai la gradi, la copii si jucarii, si apoi venim acasa sa facem nani si dupa aceea mergem la Tesco.. dar el n-a auzit sau n-a inteles ce ziceam eu. El a observat doar ca noi vrem sa ne abatem de la drumul de Tesco.

A reusit Rudi sa-i distraga atentia cu un avion de pe cer.. mai degraba cu lipsa lui.. ca trebuia sa ne uitam pe cer sa vedem daca sunt avioane.. Am ajuns la gradi si aici am experimentat si noi un tantrum ca la carte. (am pus un link catre o definitie a acestui cuvant sofisticat).
Pentru noi a fost dubios ca n-a mai facut asa ceva. A mai avut niste tentative, dar nu s-au comparat cu asa ceva.. plus ca stiam ca e obosit si am remediat imediat ce s-a putut problema.
A plans, s-a impotrivit, a tipat, s-a zbatut.. tragea de haine, de geaca, de pantaloni, de papuci.. zicea "nu geaca, nu patonii, nu papucii, nu gadi, nu copil, nu marcsi-neni". Nu prea am reusit sa-l linistim, n-am stiut sa gestionam acest moment.. As vrea sa cred ca nu vom mai avea parte de asa ceva, dar se pare ca e doar varful perioadei. Ce de lacrimi vor mai curge pe Dunare :(

Pana la urma am reusit sa-l imbracam in hainele de gradi, l-am spalat cu putina apa pe fata si Rudi l-a dus la ingrijitoare. Eu n-am mai intrat ca sa nu mai prelungesc agonia.. Merg la 12 dupa el.
Cat ne-am imbracat si noi l-am mai auzit cum suspina, dar trebuie sa avem incredere in Marcsi neni ca stie cum sa-l ia, ca stie cum sa-i distraga atentia. Sper sa nu planga toata ziua :(
Era si o mamica afara si a zis ca trece. Eu stiu asta, dar pana trece e greu.
A venit apoi si directoarea si a zis la fel. Oare cat mai dureaza pana reuseste sa se adapteze?

Am venit repede acasa si-am citit despre tantrum.. si cel mai mult mi-a placut articolul Laurei Dumbrava de aici.  Si mai citind despre accesele astea de furie am ajuns si la un forum si m-am regasit in multe din discutiile mamicilor. Imi dau seama acum ca intr-un fel sau altul ne-a mai facut crize dar nu asa intense. Pana la urma si plecatul de langa noi prin magazine e tot o manifestare. Si trebuie sa fim atenti cum gestionam aceste momente. Inca invatam :)

vineri, 7 decembrie 2012

Am vazut Mosul..

L-am vazut de 2 ori, dar a mai venit o data si cand dormeam.
Prima data a venit la un loc de joaca de langa libraria Pagony. Am aflat de pont de la un coleg de-a lui Rudi de la lucru. Am mers sa ne inscriem pe lista si Mark a aratat ce isi doreste.. o carte cu bubuza.
Si duminica pe la ora 4 a venit Mosul cu 2 ajutoare.. S-a cantat si apoi s-au strigat numele de pe lista. Mark era pregatit, i-am zis toata saptamana ca ne intalnim cu el.. si a fost curios de el, nu s-a speriat.





Dar mai curios era de ciocolata :)


Apoi a mai venit candva miercuri spre joi noapte, nu stim cand.. ca am dormit :)
Dar ne-am pregatit conform traditiei, am curatat papucii..
Si i-am pus la geam, sperand sa nu ne uite Mosu nici pe noi.
A doua zi am avut o surpriza: a veniiiit Mosuuuu!




Si a mai venit inca o data, la cresa.




Am aflat ca pe 24 mai vine un Mos, de data asta il cheama Craciun. Abia asteptam!
Facem poze si povestim despre el la momentul potrivit :)





marți, 4 decembrie 2012

Mergem la cresa.. a 2-a zi

Luni, 3 decembrie a fost prima zi oficiala.
Am ajuns dupa 9.. nu prea am reusit sa fim la 9 acolo. A venit directoarea, a adus vreo 3-4 hartii de completat pentru Rudi.. majoritatea cereau date de contact de-ale noastre, sa ne dam sau nu acordul pentru filmari si fotografieri si info despre cresa si fundatia lor..
Apoi am mers in sala, erau vreo 8 copii si Marcsi neni, ingrijitoarea.. Copii se jucau, o fetita iara era dupa ea.. am inteles ca o cheama Emma si e printre ultimii veniti.. inca nu e adaptata prea bine. Am observat ca atunci cand ingrijitoarea iese din incapere (ca are nevoie careva la wc) ea incepe sa planga. Restul n-au nicio treaba.. dar ea observa imediat.
Si Mark s-a dus la usa, curios sa vada ce face un baietel la wc.. L-am intrebat daca vrea sa faca si el si a zis ca nu..
*Am uitat sa scriu ca de saptamana trecuta acasa sta fara scutec.. doar la somn i-l pun si de multe ori se trezeste uscat si zice pisu. Intr-o noapte s-a trezit la ora 4 si-a zis pisi.. insa cand s-a dat jos din pat a facut pe el si n-a mai vrut sa stea cu scutec ud.. L-am lasat fara. Am montat cearceaful anti-accidente si n-a facut..

La ora 10 se serveste apa sau suc de fructe.. Toti copii se aseaza la masa, pe scaunele si asteapta cuminti sa primeasca paharul. Toti beau singuri, in afara de o fetita. Si chiar a zis ingrijitoarea ca ce bine ca bea Mark singur sau ca bea bine singur (cu o mana tine paharul) :)
A venit o fetita sa stea la mine in brate.. am vazut ca e genul lipicios, dar e draguta si nu era prea agasanta. Apoi a vazut Mark si-a vrut si el.. Am citit, adica ne-am uitat la niste poze dintr-o carte, am zis animalele si ce sunete scot.. si gata. Mai e un copil foarte dragut, are parul carliontat, roscat inchis.. il cheama Dani. Vine se uita la mine si cand ii intalnesc privirea rade si pleaca.. Mi-a adus ceva lingura si mi-a dat sa mananc..
Mark a gasit o jucarie din aia cu tevi subtiri de metal pe care sunt jucarii lemn, pe care trebuie sa le treci dintr-o parte in alta si se juca si a venit un baietel, Aron care s-a bagat si el in joc. Mark a vrut sa-l impinga, i-a pus mana pe gura si i-a zis "du-te". Cred ca o sa-i fie putin greu pana invata cuvinte sa se poata intelege cu lumea, dar o sa se descurce. Aron e cel mai dezghetat de acolo, e printre cei mai mari, vorbeste bine, isi face singur nevoile si cateodata o acapareaza pe ingrijitoare.

Pe la 10.30 am primit un biletel de la ingrijitoare si a zis sa mergem acasa si sa venim si maine :)
Pe biletel scria ca Mark s-a comportat foarte frumos si sa aducem papuci pentru interior..

Noi il pregatim in fiecare zi si ii zicem ca mergem maine la copii si la jucarii.. ca sa mai vrea sa mearga si zilele urmatoare.

Azi a fost a doua zi de mers la cresa.. am ajuns mai repede. Noroc mare ca stam aproape.
L-am schimbat in haine mai comode, nu vroia nicicum pantalonii de trening :) Dar cand a intrat in camera cu copii si jucarii a uitat de pantaloni.
Ne-am jucat iar.. a venit iara fetita lipicioasa sa ne uitam intr-o carte. Apoi au venit inca vreo 3.. nu mai era loc la mine pe genunchi de atatea carti.
Mai tarziu am observat si o fetita pe care n-am mai vazut-o. O cheama Sara si iesea in evidenta ca era foarte tacuta si observa totul. Isi sugea degetul si tragea dupa ea o carpa.. Am incercat sa-i arat jucarii, s-o antrenez si pe ea in activitati.. dar bariera limbajului e greu de depasit.. A zambit, a inceput sa-mi povesteasca de-ale ei.. si asa am vazut ca are dintisorii deja curbati.
Azi au fost 12 copii cu Mark.. Am invatat cateva nume: Benjamin (cred ca asa se scrie), Bori, Balazs, Gitta si Ditta.
Pe la 10 au primit iara suc, Mark a mai cerut o portie.. si a zis "koszonom". Ne-am mai jucat putin si pe la 10.30 am iesit afara impreuna cu subgrupa cealalta. Au un loc mic cu cateva jucarii de plastic, gen topogane, o omida prin care poti trece, o mica hinta si motoare.. Mark a facut cateva ture cu motorul impreuna cu cativa copii.. apoi a mai patrulat pe-acolo.. A reusit sa gaseasca un moment si-a facut si kk. A fost dubios ca nu s-a ascuns prea departe de lume.. de obicei asa facea.
La 11 am plecat din cresa.. dar am mai stat vreo 10 minute pe-acolo, ca Mark vroia sa se plimbe prin niste frunze adunate sub niste copaci.
I-am zis ca mai venim si maine.. Maine stam pana la pranz si o sa ia si masa acolo.. Si la fel si zilele urmatoare.
Sunt curioasa cum o sa fie saptamana viitoare, cand voi incepe sa plec cate un pic..