duminică, 16 octombrie 2011

1 an..

Atat a trecut de cand stam la casa noastra.. Acum pare c-a trecut repede.. C-a venit iara toamna.. si e tot insorit ca si anul trecut pe vremea asta, cand ne mutam aici. Daca anul trecut era casa goala, acum e plina deja.. tot nu e gata, dar e muuult mai aproape de "acasa". Si-apoi acasa e unde esti cu cei dragi, nu?
De multe ori m-am gandit la ce-mi place aici, sa fac un fel de comparatie cu fostele "acasa".. dar oare ce rost are? Am scris de multe ori ca-mi plac trotuarele de aici si ca le apreciez mai tare dupa fiecare vizita in tara :)) Ca sunt parcuri multe aproape de noi, ca e piata cu de toate aproape de casa, ca e la indemana aproape orice iti doresti.. Am ales sa stam aici si s-a dovedit a fi o alegere buna.

Ce s-a mai intamplat cu subiectul blogului? Am facut o mica lista cu ce spune.. am tot zis ca nu vorbeste, dar scoate multe sunete in ultima perioada.. si unele suna cam asa: "mama", "tata", "papa", "baba", "apa", "hinta", "ata (asta)", "ici" + altele care nu stiu ce inseamna.. Ca-l apuca uneori sa povesteasca sau sa ceara ceva si zice de toate, numa sa primeasca. Azi vorbeam despre ceva.. si a iesit un sunet din gura lui care suna ca si cuvantul "probabil" :))) Si care bineinteles ca s-a potrivit foarte bine cu subiectul. Iar cand vede un caine zice cu o voce groasa "vau-vau" ca asa face pe ungureste.
Danseaza tot mai mult.. ii place piesa din reclama cu Romania.. si de la Lidl :)) Daca aude pe cineva aplaudand aplauda si el. S-a intamplat sa faca cu mana cuiva in semn de "pa" fara sa-i mai zic eu..
Cand ne spalam pe dinti sta pe scaunel si scuipa si el in chiuveta. Inca nu iese scuipat, dar sunetul e bun.. Ne imita in multe situatii deja.. si mi-e ciuda ca nu-mi amintesc de toate cand ma pun sa scriu..
Cand punem rufe la spalat ma ajuta si el.. e greu ca nu stie culorile si daca ar fi dupa el as spala albe cu negre si cu rosii :) Dupa, mergem sa le punem la uscat.. iara am ajutor.. si de multe ori am gasit haine umede duse prin casa prin tot feluri de locuri.. :)) Dar primesc cu placere orice fel de ajutor.
Sunt multe situatii care merita povestite, insa atunci cand se intampla nu le pot scrie.. si mai tarziu nu prea mi le mai amintesc.. sunt prea multe.
Va urma :)


luni, 10 octombrie 2011

16 luni!

De obicei reuseam sa scriu chiar in ziua aniversarii, dar de data asta nu mi-a iesit.. Mark are deja 1 an, 4 luni si 2 zile!!! Cu ocazia zilei lui l-am tuns, ca nu se mai putea.. era greu si la spalat, ca era multa spuma de clatit :) si era si cald pentru el.. 
De data asta a plans, n-a vrut sa stea deloc la tuns.. Initial am vrut sa-i scurtam parul un pic in fata, dar pentru ca se misca mult nu prea a reusit sa-l tunda cu foarfecele si-atunci a bagat masina si asta a iesit. In 2 luni creste la loc.. 
A durat un pic sa ne obisnuim cu el, dar e tot Mark.. 

E inca racit, dar semnele arata ca o sa se faca bine.. nu mai tuseste, mai are niste muci. 
Am facut planul de bataie pentru t>?oamna asta.. si astept sa se faca bine complet, ca sa stimulam imunitatea asta si sa ne intarim pentru iarna.. Am insistat pe fructe si legume de culoare verde (broccoli, mazare, fasole verde, dovlecei, praz, avocado, salata verde, kiwi, struguri, mere) si de culoare galbena si portocalie (morcov, dovleac, porumb, ardei, clementine, portocale, mere, pere, caise confiate). Mai sunt si altele, dar astea le iau sa le prepar ca-i plac lui Mark. Nicio masa de dimineata nu se poate fara cereale integrale. De obicei pun in 2 boluri - din unul mananca el singur cu mana, alege fulgii de porumb sau de orez.. si-apoi completam cu cerealele amestecate cu lapte.
La capitolul ceai nu am stat niciodata foarte bine, dar inca incerc.. acum e ceaiul de macese pe lista, ca ajuta in caz de raceala. Il bea si nu prea. Catina nu am gasit aici, dar mai caut.

Pentru ca am auzit de la Rebe ca in Romania se fac analize la copii la implinirea varstei de 1 an si ca majoritatea ies cu lipsa fier.. (in special cei alaptati) am luat si sfecla rosie si-i place mult. Dar nu pot nici din asta sa-i dau prea mult, ca are nitrati si iar nu e bine. Hmm.. pe tema asta ar trebui sa scriu multe, mai ales ca in ultimele 2-3 luni am descoperit cateva bloguri care mi-au cam dat peste cap cunostintele si ideile despre alimentatia copilului mic. Dar este vreme pentru toate. Scriu mai greu, dar pana la urma scriu :)

joi, 6 octombrie 2011

1 an si aproape 4 luni..

Au trecut din nou cateva zile.. cam multe.. de cand n-am mai scris. Motivele sunt mai multe.. nu am fost acasa.. am tot umblat si-apoi bebe a fost un pic racit.

Ce s-a mai intamplat intre timp? Pai.. asa de multe ca nu prea mai stiu ce sa scriu si in ce ordine. Tot zic ca scriu si postez mai tarziu, dar nu apuc.. si uit. Am pus poze multe in luna septembrie, pozele zic mai multe decat cuvintele mele, nu? :)))

E important ca se dezvolta bine, ca "vorbeste" pe limba lui mult.. si parca in fiecare zi scoate alte sunete. Cum am mai zis.. daca vrei poti sa intelegi multe cuvinte.. Ii zicem cum fac anumite animale si parca zice si el. Nu suna clar, dar aduce cu sunetul pe care l-am facut noi.. Asta se intampla la gaina, caine si pisica.. la rata, gasca, capra sau vaca n-a prea reactionat. Mai repetam :)
Acum umbla pe varfuri.. are echilibru tot mai bun, se catara fara frica peste tot.. Prinde cu degetele tot mai bine.. si azi a nimerit gura cu lingurita.. deci, face tot mai putin dezastru cand mananca.
Lucram la capitolul olita.. dar nu insistam foarte tare. Suntem de parere ca pana nu constientizeaza ce se intampla cand se intampla pisu si caca n-are rost sa ne agitam foarte tare. Speram sa nu gresim..

La capitolul mancare.. ii plac strugurii foarte tare (cei roz) si a mancat zilnic in ultima perioada. I-am dat sa guste cartof prajit si nu i-a placut :) si sper sa-si pastreze obiceiul. Este foarte interesat de tot ce mancam si bem noi, deci tre sa fim foarte atenti. Aproape ca a reusit sa deschida o sticla de suc (hmm.. mai bem si noi din cand in cand) si apoi incerca sa scurga sticla sa guste si el continutul :)
Si tot la capitolul asta.. acum se murdareste mult mai mult decat atunci cand am inceput diversificarea.. il schimb dupa fiecare masa. Dar am descoperit o solutie foarte buna pentru pete.. Alaptez in continuare.. el nu da niciun semn ca ar vrea sa renunte. Am multe momente cand sunt obosita tare, dar sa renunt inca nu m-am gandit. Tot sper ca o sa fie ceva care sa vina din partea amandurora in acelasi timp :)
De ceva timp a redescoperit jucariile.. si se joaca asa cum ar trebui. Pana acum le folosea doar pe jumatate, ca sa zic asa.. acum apasa toate butoanele sau trage de clapete.. pune cuburile unele peste altele etc. Acum cautam si alte jucarii pentru el.

Ziceam ca a fost putin racit.. inainte a avut un episod cu rosu in gat si cu febra. Pfuu ce nu-mi place cand are febra. Dar a trecut si asta. Si-a venit raceala.. adica niste muci care trebuiau scosi.. Saracu de el incepea sa planga numa cand ma vedea cu sprayul cu apa marina.. :( Dar azi deja era mai bine.. doarme ok, mananca bine.. acusa trece si asta.

Ar mai fi de zis.. dar as avea si altceva de facut.. si sa dorm :)