luni, 29 august 2011

Metode specifice de stimulare a bebelusului de la nastere la 6 luni - Atingerea

Atingerea - exista alta modalitate de a-ti arata dragostea? Doar prin contact fizic apropiat ii arati iubirea si se recomanda sa-l tii in brate cat mai mult. Orice imbratisare e menita sa-i dea celui mic senzatii noi si totodata sentimentul ca este in siguranta. Alte momente cand se poate stimula simtul tactil sunt la baita, la masaj sau la schimbarea scutecului.
Orice atingere cu buzele pe pielea bebelusului provoaca placere de ambele parti. Sau mici gadilaturi pe burtica, pe picioare si talpi.. Fiecare parinte descopera ce-i place celui mic si continua sa-i faca pe plac :)
O alta metoda pentru a-l face receptiv la atingeri este sa pui in contact cu pielea lui diferite materiale - panza de in / bumbac, matase, blana ecologica, catifea. Cand e mai mare poate fi pus pe jos sa simta podeaua de lemn, linoleum, covorul etc.
Jucariile sunt si ele interesante.. orice jucarie moale de plus, cuburi din materiale textile sau de lemn.. Sau cine stie sa coase putin isi poate scoate copilul din anonimat cu colectia de body-uri cu aplicatii..
Un elefant decupat de pe un material cu imprimeu dragutz si aplicat pe body bebelusului..
O bufnita din fetru aplicata pe partea din fata a body-ului ii va trezi interesul..
Sau doar niste litere din fetru aplicate pe tricou..
Sau doar niste embleme cumparate de la mercerie si aplicate cu fierul de calcat.. :)

Metode specifice de stimulare a bebelusului de la nastere la 6 luni - Auzul

Auzul bebelusului e dezvoltat inca din burtica.. si prefera vocea umana oricarui alt sunet. Prin auz nou nascutii invata limbajul, de aceea e important sa le vorbim cat mai mult. N-ar trebui sa fim surprinsi daca un bebe de o luna raspunde unui sunet prin gangurit, plans sau se linisteste.
Vocea umana e cel mai important sunet din viata fiecarui copil. De fiecare data cand poti vorbeste-i sau canta-i. E ciudat la inceput, dar te obisnuiesti :)
Orice sunet scoate cel mic, imita-l. Asa il incurajezi sa mai faca acel sunet inca o data.. Poti imita si alte sunete pe care le aude copilul in mod regulat - cum face pisica, o pasare, un catel, o masina, un clopot etc.

O zornaitoare sau orice jucarie care face un sunet e instrumentul ideal pentru parinti. Sa aveti grija sa nu fie enervante sau prea tari. Un exercitiu bun e sa folosesti jucaria galagioasa in preajma bebelusului, sa-i urmaresti reactiile si apoi sa o muti de la o ureche la alta.. mai aproape de bebe, mai departe.. in spatele lui si tot asa, ca sa-si miste capul dupa sunet.

Cutii muzicale, muzica pentru copii si nu numai.. Parintii trebuie doar sa descopere ce gen de muzica ii place celui mic..

sâmbătă, 27 august 2011

Metode specifice de stimulare a bebelusului de la nastere la 6 luni - Vederea

Vederea copilului evolueaza rapid in primele 6 luni de viata. Daca la nastere vederea este in ceata, dupa prima luna vede deja fetele oamenilor. Invatarea si intelectul se dezvolta prin contact vizual. Incet-incet isi dezvolta si abilitatea de a urmari obiectele miscatoare cu ochii. Dupa prima luna invata sa se concentreze pe un obiect aflat la 22-25 cm si-l poate urmari cu ochii. Si cu fiecare luna care trece, aceasta abilitate se dezvolta tot mai mult. Pana la 6 luni majoritatea copiilor se pot concentra pe obiecte aflate la orice distanta. Si vor urmari cu privirea orice obiect care le atrage atentia.

Cum il poti ajuta sa-si dezvolte aceasta abilitate?
Prin alegerea de culori vii (rosu in special) si contraste puternice (cum ar fi alb si negru) pentru camera lui, pentru jucarii sau hainute.
Caruselul cu jucarii colorate montat deasupra patutului.. dar nu mai departe de 30 cm. Atentie la montare, sa verificati daca se vede bine din perspectiva bebelusului, pentru ca unii copii prefera sa se uite intr-o parte, nu sus.
Fete desenate pe hartie, forme geometrice sau orice alte forme credeti ca sunt interesante pentru copil, trebuie aratate ca sa nu se plictiseasca.
Oglinda - mare parte din bebelusi adora sa se vada in oglinda.
Cartile cu desene clare, viu colorate, fara prea multe detalii sunt practice si la indemana pentru fiecare parinte. Folositi-le cu incredere!
Oamenii, mai exact fetele oamenilor ii fac mare placere celui mic.. De aceea e indicat sa petreci cat mai mult timp in apropierea lui, sa te poate observa. E valabil pentru toti membrii familiei.
Jucarii - orice jucarie care are o fata, cu ochi mari e foarte buna pentru bebelusii pana la 6 luni :) Si apoi cautati jucarii care se misca..

Din cand in cand puneti copilul in patut cu ochii spre alta parte, ca sa aiba mereu ceva de descoperit.. E important sa fie cate un obiect introdus in raza vizuala, sa se evite suprastimularea.
Parintii ar trebui sa arate copilului si mediul extern. Orice plimbare pe afara, printre blocuri, pe la magazin sau prin parc ofera multe de vazut celui mic.

miercuri, 24 august 2011

Cum stimulam copilul mic?

Toti copii vor sa invete.. asa se nasc. Si depinde de noi, ca parinti sa le aratam tot ce e pe lume, de cand sunt mici-mici.. E important sa invete despre toate de cand se nasc, atunci se dezvolta creierul lor, atunci se creeaza legaturile importante pentru mai tarziu.. Deci toata experienta adunata il va ajuta cand va fi mare, deci nimic nu se face degeaba. Daca-i arati niste poze colorate, ii pui muzica sau ii dai sa simta diferite texturi, poti ajuta la cresterea conexiunilor din creierul lui cu pana 25%. Curiozitatea ii va creste, dar la fel si atentia si concentrarea. Si in plus are alaturi mereu pe mama, ceea ce e esential in prima perioada a vietii. Majoritatea mamicilor sunt obosite si atente la copil doar sa fie schimbat, hranit si odihnit.. si uita sa se mai joace cu el.. Joaca e cea mai buna cale de a invata.

Jocul care stimuleaza are nevoie de poze cu animale, fructe, obiecte din jurul lui (minge, cana, masina, tablou etc.), poze cu familia sau persoane care intra in contact cu bebele. Fiecare imagine trebuie descrisa in cuvinte simple la inceput - ce sau cine e in poza, ce face. Mai tarziu povestea se lungeste cu amanunte despre culoarea obiectului si alte detalii. La pozele cu animale putem sa-i spunem cum face fiecare: ham-ham, miau-miau, muuuu, cucurigu.. Sunetele trebuie sa fie clare, sa privesti copilul cand le faci si el o sa-ti urmareasca gura si mimica fetei..
Cand mai creste si poate apuca ceva cu mainile, neaparat sa-i dai celui mic reviste colorate, reclame sau hartii pe care le poate rupe, mototoli sau rasfoi. Cartile sunt pentru mai tarziu, altfel sunt sanse mari sa arunci banii la gunoi..
Obiectele colorate din jurul celui mic pot fi de ajutor pentru stimularea perceptiei.. un pahar, un bol de plastic, lingurita, prosop etc. Orice poate fi manuit de manutele lui mici ajuta..

Toate momentele de acest gen trebuie atent alese, sa fie copilul odihnit, cu burta plina si scutecul schimbat.. Sa nu-l supere nimic, niciun zgomot sa nu intrerupa minutele de invatat.

Lucruri pe care nu le stiam..

De-a lungul ultimelor luni s-au adunat multe informatii.. si acum a venit randul celor de care nu stiam..

- Stomacul unui nou nascut are capacitatea de 6-7 ml, deci colostrul din primele zile este suficient pentru el.
- Intarcarea copilului nu se face cand are eruptie dentara, cand e foarte frig sau foarte cald. E recomandat sa nu se faca intre 15 iunie si 15 septembrie si intre 15 decembrie si 15 martie.
- Copilul trebuie stimulat din primele luni de viata - prin sunete, lumina, culori etc.
- La nastere capul copilului reprezinta un sfert din lungimea totala, la doi ani o cincime, la 5 ani o sesime, la 12 ani o septime, iar pentru un adulti capul reprezinta 1/8 din inaltimea lui.


Caninii pacii!

Ultimele 2-3 saptamani au fost grele.. si inca e aici greul. Pentru Mark, pentru mine.. pentru ca dintii, despre ei este vorba.. s-au hotarat sa apara toti deodata sau la interval foarte scurt unul dupa altul.. Se pare ca au iesit 3 canini si ultimul (dreapta jos) parca e cel mai nasol.. Mark e mai marait ca niciodata, adoarme greu, nu doarme foarte mult, nu prea mananca, vrea doar san.. si simt uneori ca nu mai am rabdare.. si-atunci reusesc sa-l adorm si se incarca bateria mea cu rabdare. Si mai e si caldura asta nasoala si nu putem iesi afara... Sper sa treaca repede si caldura si durerile de dinti :D

In acelasi timp se dezvolta si aptitudinile lui la catarat.. se urca foarte repede pe scaun acum.. si de-acolo unde doreste.. pe masa, la chiuveta, la plita aragazului, pe canapea (prin spatele ei). Stia de mult sa impinga scaunele, acum s-a prins ca asa poate ajunge in locuri noi.. Luni l-am prins la aragaz.. nu era cald, dar nu se stie ce se poate intampla cand nu suntem atenti.. Ieri era la ciuveta, a scos buretele si "stergea" pe blatul de langa.. A udat tot si el era leaorca tot.. :) Tot ieri s-a catarat si pe dulapul de la televizor.. N-a apucat sa se ridice in picioare, ca l-am dat jos.. dar.. iara mi-a stat inima in loc.
Astazi a impins un scaun pana in spatele canapelei si s-a urcat pe el si apoi a trecut pe canapea..
Asa, cand citesti te apuca rasul.. dar atunci nu e prea placut. Toate astea se intampla in 2 secunde, cat spal eu vase sau cat sterg masa.. Oricum sunt mereu langa el.. de fapt el e mereu acolo unde fac eu ceva.. si sper sa nu se intample nimic grav. Degeaba ii zic ca nu e voie, incerc sa-i distrag mereu atentia cu altceva.. ca sa nu fac mare caz din acea situatie sa-l sperii sau sa-l fac sa fie si mai curios... Dar uite ca nu-mi iese, ca e mereu inventiv. Si de asta trebuie sa fiu si eu. Si uite asa am legat scaunele de masa :D Are cineva alta solutie?
In camera lui sta cat stau si eu, atunci cand ne jucam.. Dar mai trebuie sa spal vase, sa pregatesc mancarea de pranz.. si-atunci apare ca un uragan.
Ce vremuri erau alea cand se baga in dulap si scotea tot.. era floare la ureche. Si ce ma sperie mai tare e ca abia a inceput perioada lui de curiozitate. In clipele alea ma indoiesc de capacitatea mea de a-i face fata, de a-l educa.. Chiar sunt asa toti copii sau doar al nostru? :D

luni, 22 august 2011

Faza zilei..


Pozitia de somn de azi :)))

miercuri, 17 august 2011

Ce e de facut in cazul in care copilul varsa?

In ultima vreme vad ca scriu tot mai rar.. ma gandesc de multe ori la blog, dar de si mai multe ori nu gasesc si timpul necesar pentru a scrie cateva randuri. Mark cere atentie, incepe sa faca traznai daca-l ignoram.. deci, mai rar cu scrisul, deocamdata.
M-am pus de multe ori sa caut informatii despre ce e de facut in situatii mai critice asa.. cand are febra, cand are diaree, varsaturi si vroiam sa le scriu pe blog, ca sa le am la indemana. De data asta bebe mi-a luat-o inainte..

Astazi ne-am trezit devreme.. dupa o noapte agitata. Ma gandeam ca e tot de la dinti.. O fi fost.. ca a iesit un colt mic si din cel de-al doilea canin, dar a si vomitat. Si varsaturile nu sunt pe lista simptomelor cand ies dintii. Cred ca e prima data cand vomita asa mult si sigur avea si dureri de burtica dupa cum era de agitat si plangacios. Pana acum a mai varsat de vreo 2 ori ca l-am manevrat noi cam brusc dupa ce mancase si nu le-am pus in dosarul "varsaturi".
Si am mers la medic, iara ca disperatii. Ca asa esti cand n-ai mai patit ceva de genu. La capitolul teorie iara stam bine, dar tot e nevoie de cineva care sa te incurajeze ca faci bine ce faci. Stiam ca e important sa fie bine hidratat.. dar daca nu accepta lichide ce fac? Pana la urma a baut apa, i-am dat multe lingurite.. ca asta e secretul.. sa-i dai cate putin, nu tot deodata. Si trebuie lasat sa se linisteasca dupa ce a vomat, ca altfel risti sa produci un nou episod..
Apoi i-am mai dat si ceai de menta (cu putin zahar si putina sare) si apoi alaptat.. ca tragea de tricou. Medicul ne-a zis ca e prea devreme sa se pronunte, poate e de la gatul rosu.. poate e vreun virus. Eu sper ca nu e de la maini murdare.. ca zilele astea am umblat mult, l-am sters si spalat cat de des am putut, dar cum gingia durea, si-a mai bagat degetele in gura cand nu l-am vazut.
A mai varsat o data pe la ora 11.. a mai baut apa si ceai si pe la ora 1 niste lapte. A dormit.. s-a mai trezit, i-am data iara apa.. si la 3 s-a culcat iar.. Zeama de morcov e facuta si sper sa bea cand se trezeste.. Zilele astea o sa fim pe lichide.. apa, ceai, suc de mere, zeama de legume, si incet incet si mancare solida de regim: orez fiert, paine prajita, carne de pui, branza de vaca etc. Sper sa fie ok.
Doctorita ne-a mai recomandat jumate de supozitor (nu stiu cum se cheama ca nu l-am luat) daca face diaree, dar pana acum n-a fost cazul.. a avut doar un scaun normal, combinat cu ceva mucus.. Vedem cum evolueaza. Si daca face diaree un probiotic.. Si sa-l urmarim daca face febra si maine sa mergem iar.

O sa postez cat pot de repede si ce e de facut in alte cazuri care dau emotii mari parintilor incepatori..

miercuri, 10 august 2011

Si-avem si-un canin...

Speram sa apara mai tarziu, adica peste vreo 2-3 luni, ca asa scrie la carte.. media e undeva pe la 18 luni. Dar nu alegem noi cand apar dintii, cum nu alegem de muuuulte ori..
Acum, privind in urma, mi se pare ca a suportat destul de bine durerea, nu a fost excesiv de marait sau plangacios.. La sfarsitul saptamanii trecute si inceputul asta de saptamana a avut scaun mai moale si apoi iritatie la fund si parca era un pic mai cald, dar nu a avut febra.. si era si cam adormit asa.. si acum se explica - iesea caninul. Sper sa fie la fel si cu ceilalti.

luni, 8 august 2011

Bebe are 14 luni


Bilantul suna cam asa.. 10,500 kg si vreo 80 cm.. Marimea 21 sau 22 la sandale / pantofi (depinde de producator), 8 dinti, 4 masele.. Cuvinte nu prea zice, vorbeste pe limba lui destul de mult.. Ultimul sunet suna ceva de genu: "peia peia" Si nu stim ce inseamna :)
Am avut saptamana trecuta un episod de care nu prea vreau sa-mi amintesc.. Am fost iar cu troleibuzul sa asteptam pe bunica la gara si iara s-a speriat rau de tot.. La fiecare inchidere si deschidere a usilor, cand se auzea sunetul ala de burduf si soneria.. parca il taia cineva. Asa tare sa se sperie nu l-am mai vazut si sper sa nu-l mai vad. Si nici eu nu m-am dat jos, speram sa-i distrag atentia cu altceva, dar n-a fost cu putinta. Greu s-a linistit. Si apoi mi s-a parut ca e foarte retras si interiorizat.. si nu prea a reactionat cand il strigam sau era vreun zgomot in jurul lui. Cred ca a fost un soc pentru el si asa s-a detasat de galagia aia. Pentru noi, oamenii mari e un zgomot cu care suntem obisnuiti, dar pentru el.. a fost groaznic cred. Cand am coborat era ok.. a patrulat pe peron..
Iar la intoarcere, am sperat sa vina alt tip de troleibuz, ca sa nu-l mai supun iara la acelasi tratament.. dar, dupa ce au trecut 3, dadea semne de oboseala.. se apropia si ora de masa si somn.. si am urcat in acelasi tip de troli (asa ii zice aici). Si a urmat acelasi scenariu.. plans.. linistire cand mergea, iar cand se oprea incepea sa planga.. si ma strangea tare tare de dupa gat.. I-am zis tot ce am stiut sa-i zic ca sa-l linistesc, insa nu am reusit.. Abia cand am coborat s-a mai linistit, dar si-atunci cu greu.
Acum pare ok, si-a revenit.. reactioneaza la galagie si cand il strigam, dar tot cred ca o sa mergem la medic sa-l vada, sa ne asigure ca e ok. Am citit despre toate posibilele cauze si asta cu socul si teama de acel zgomot e cea mai plauzibila. Altele le-am alungat din minte..

Excursia din Austria (continuare)


Am ramas iar datoare cu o continuare.. Am calatorit intre timp si-am avut altele pe cap, deci nu prea mult timp liber..

Sa revin la excursie.
Vineri a fost ziua de balaceala... Am luat micul dejun si pe la 11 am mers la bazin, in ideea ca dupa 2.5 - 3 ore de stat la apa copii vor dormi tun.. Am ajuns la Aqua Dome, Längenfeld ne-am schimbat in slip si la apa.. Au o piscina speciala pentru copii.. Arca lui Noe, cu apa calda de 0.5 m, cu topogan si o umbrela de apa. Prima impresie despre apa? A dat semne ca-i place.. insa, pentru ca nu stia foarte bine sa mearga nu prea am putut sa-l lasam singur. Un pic pe margine a stat, ca se putea tine de grilajul prin care se scurgea apa.. L-am dat pe topogan de cateva ori.. si in rest in apa. Cu toate astea, tot a facut 2 pasi singur si s-a dezechilibrat si a cazut in apa.. L-am scos repede, a scuipat apa si da-i cu plans. S-a linistit repede, dar parca n-a mai fost asa doritor de piscina :)
I-am dat sa manance si apoi a venit si somnul.. Si asa am profitat si eu de ziua de balaceala, pe la piscinele cu bule, pe la piscina cu apa sarata sau pe topogan. E foarte frumos locul.. ai ce face o zi intreaga.. Cand mai creste pispirelul cred ca mai mergem in zona.
Dupa balaceala a mai urmat o masa si iara somn.. si seara plimbare.. Pe alta ruta decat in ziua precedenta :) Si seara somn instant, fara prea multe insistente.
Sambata am fost la Innsbruck, ca era aproape.. era cam ploios, asa ca am mers un pic prin zona veche, am gasit un restaurant mai liber, am mancat ceva super bun la Papa Joe si inapoi la hotel, sa facem bagajul ca duminica plecam inapoi spre casa. Ne-am mai oprit undeva.. sa vedem o cascada, dar n-am reusit sa ajungem la ea, ca era departe.. 30 min de mers pe jos pe un teren nu prea drept.. si cum stam amandoi foarte prost la capitolul conditie fizica.. am cam renuntat. Plus ca era seara deja si cam frig.. Peisajul este de vis.. nu prea se vede interventia omului.. si neaparat o sa revenim sa vedem si cascada de la Umhausen.
Duminica am impachetat si-am plecat.. tot drumul a fost cu ploaie si nu-mi place deloc.. Dar am ajuns cu bine acasa.. si cand mai avem ocazia plecam.. Mai aproape de casa, ca sunt atatea locuri faine de vazut.

luni, 1 august 2011

Excursia din Austria


As putea spune ca excursia asta e prima in sensul de excursie.. A fost scurta, dar e prima data cand am plecat asa departe de casa.. Am mai avut noi drumuri, dar cu treaba :)
Drumul a fost ok.. pe autostrazi ajungi mai repede la destinatie.. A trebuit sa oprim sa manance pispirelul si sa-l schimbam si a fost destul de bine, fara scandal si galagie.. Are momente cand nu sta in scaunel orice i-ai face.. oricat jucarii i-ai pune in fata, si-atunci stau cu el in spate cat patruleaza pe bancheta, de la un geam la altul. Stiu ca nu e bine ce facem, ca mergem cu el dezlegat, dar incerc sa limitez timpul asta cat pot de mult. Stiu ca se plictiseste, ca ne plictisim noi, cei mari.. dar el.. Avem cam 2 momente la un drum, mai ales dupa ce oprim undeva.. El ar vrea sa se mai joace, sa mai umble.. iar noi vrem sa-l bagam in scaunel ca sa putem pleca..

Dar sa revin la excursie. Am ajuns la Huben, la hotel Alpenblick, fix cand se servea cina.. am ales demipensiune, ca nu prea am avut chef sa cautam mancare in fiecare seara.. La pranz ne mai descurcam, dar seara tre sa mancam.. Am mancat in fiecare seara super mancare, am zis ca sunt portii mici, dar erau atat cat era nevoie.. Salata la alegere si la discretie.. supa servita intr-o cana mica, ca de ceai. Felul principal frumos aranjat pe farfurie, sa-l mananci cu ochii nu alta..

A doua zi am mers spre Solden, la cativa km de locul de cazare.. Am avut noroc sa fie o zi faina, cu soare.. si-am putut admira peisajul.. nu stii unde sa te uiti, pe care parte. Tot e fain. Iarba verde, taiata frumos, o gramada de vaci care pasteau.. munti, stanci, raul..
Cred ca toata Austria arata asa.. oamenii locului stiu sa aiba grija sa pastreze locurile asa, ca sa vina toata lumea sa le vada.. Tot ce este construit este in stilul local, foarte rar am mai vazut o constructie moderna.. si-atunci doar la cate-o telecabina sau ceva sistem de urcat pe munte.
Am urcat cu telecabina la 3041 de metri. Sus ceata, zapada si cam frig, jos era placut, se putea umbla in tricou.
N-am stat prea mult din motive clare.. era frig.. ne-am pozat repede si-am coborat la un pic de caldura.. Pentru ca 1377m era mai caldut. Am vrut sa mancam un Apfelstrudel de la mama lui.. copii (Mark avut un companion apropiat de varsta lui, Luca) s-au jucat pe masa, au mancat biscutii adusi de acasa, iar noi ne-am delectat cu prajituri specifice.
Nu are rost sa mai zic ce efect a avut aerul pentru Mark :))
Iar dupa-masa am fost pe Transfagarasanul lor.. adica, Timmelsjoch High Alpine Road. Este drumul care merge pana la 2491 m sau spre Italia..
Pe drum sunt cateva obiective interesante, noi am vazut doar primul.. Walkway. Restul erau destul de departe, era si vreme aiurea si ne costa sa trecem de o bariera vreo 18-20 euro.
In fiecare seara am iesit prin satuc sa ne plimbam, sa inspiram aer curat.. Casele arata intr-un mare fel, toate sunt perfecte.. florile zici ca sunt pictate..

In zona erau foarte multe cascade, asa de multe ca nu le-au mai dat nume.. Ar fi una de mentionat, la Umhausen, Otztal.. insa n-am ajuns la ea, ca era tarziu si frig si nu eram deloc echipati de asa traseu - 30 minute pe jos. Si cu carucior dupa noi.. Alta data poate. In poza de mai jos e un pic din peisaj.. De aici mai erau 20 de minute de mers..
Vineri a fost ziua de la Aqua Dome.