duminică, 23 ianuarie 2011

Ce-am mai făcut..

A trecut o săptămână fără să postez.. de mult nu s-a mai întâmplat asta. Ca de multe alte dăţi, am început să scriu, apoi a intervenit bebele şi gata cu scrisul.. şi-apoi a intervenit lipsa de inspiraţie. Când alăptez îmi vin cele mai multe gânduri despre ce să mai scriu, ce probleme am mai întâmpinat, ce sentimente mă mai încearcă.. Şi cum vin, aşa pleacă. O să-mi pun o foaie şi-un creion la îndemână să le notez :)
Cu reguli sau fără?
Toate regulile de prin cărţi sau de pe internet.. sunt pentru ghidare. Până la vârsta când bebe începe să mănânce şi altceva decât lapte, ar fi trebuit să avem înstinctul de mămică dezvoltat şi să avem încredere în el. Diversificarea asta trebuie să fie o plăcere pentru bebe şi pentru mamă/ tată/ bunici etc. Dacă nu i-ai dat suc de mere la 6 luni fix, nu e un capăt de ţară sau dacă prima masă e la 12, nu la 10 cum zic cărţile. E important ca bebe să se familiarizeze cu gusturile, să experimenteze, să înveţe să mănânce.. iar mama trebuie doar să aibă grijă să-i pună la dispoziţie mâncarea cea mai bună (naturală, bine preparată etc.)
Cât mănâncă un bebe?
Când alăptezi el îşi ia cât are nevoie şi nici acum nu ştiu cât lapte mănâncă. Şi sincer nu m-ar ajuta cu nimic să ştiu că mănâncă 150 ml (nici mai mult, nici mai puţin) la masa de dimineaţă sau 180 ml la masa de seară.. E important că e sănătos, creşte frumos şi este şi el în "media" bebeluşilor de vârsta lui. Acum, de când mai mâncăm şi altceva.. iar nu avem regulă strictă. Au fost zile când a mâncat tot ce-am pregătit şi mereu fac mai mult, în caz că mai avem accidente şi
răsturnăm papa peste tot.. şi alteori când abia gustă. Nu prea am reuşit să cântăresc sau să măsor cantităţile, dar i-am dat cât a dorit să mănânce şi nu cred că am greşit.
Deocamdată am observat că nu-i place dacă mâncarea are ardei în compoziţie. Am fiert într-o zi în supa de legume şi o feliuţă de ardei şi a mâncat 4-5 linguriţe şi gata.. n-a mai vrut. Am greşit eu că l-am introdus, dar am vrut să văd dacă îi place. Cred că şi ţelina e la limita de jos a preferinţelor deocamdată. Îi place morcovul, pătrunjelul, păstârnacul, dovlecelul / zucchini şi cartoful dulce. La fructe n-a făcut nazuri.. Ba da, o dată la măr.. era soiul Idared (altceva nu am găsit) şi cred că a fost puţin mai acrişor. Altfel, papă măr, pară, portocală, mandarină, banană.

Săptămâna care începe introducem carne de pui.. câte o linguriţă, în piureul de legume şi vedem cum reacţionează. Apoi şi carne de vită (nu viţel) şi peste vreo 2 săptămâni introducem şi gălbenuş de ou fiert.. Şi cred că la vreo 2 săptămâni adăugăm şi ficat de pui în meniu.
Tot săptămâna care a trecut am probat şi cerealele de orez. I-au plăcut :) Urmează şi brânză de vaci.. să văd ce talente am la acest capitol.
Laptele rămâne în continuare pe listă dimineaţa la trezire, dacă e cerere mai alăptez şi pe la 12, după masa de fructe şi înainte de masa de prânz şi apoi seara de 2 ori, pe la 18 şi apoi la 21, după băiţă. Până acum am avut doar 2 mese cu alte alimente şi îi voi introduce şi o masă pe la 17, când ne întoarcem de la plimbare.

Am mai găsit câteva bloguri pe tema diversificării alimentaţiei:

vineri, 21 ianuarie 2011

Legume şi fructe BIO - cum le recunoşti?

Cum poţi afla dacă legumele şi fructele pe care le cumpărăm de la magazin sunt modificate genetic? Dacă ştii ce înseamnă cifrele trecute pe ambalaj, poate fi chiar uşor.
Fructele şi legumele ar trebui să aibă lipit un autocolant direct pe coajă sau pe punga în care sunt ambalate şi nişte cifre care te pot ajuta să afli din ce mediu provin. Fiecare etichetă are un cod de 4 sau 5 cifre (Price Look Up - PLU).

Dacă produsul are un cod de 4 cifre înseamnă că este un produs natural, dar nu este BIO şi nu a fost modificat genetic (ex. 4131).

Dacă are cod de 5 cifre şi prima cifră este 9, înseamnă că este BIO (ex. 94129).

Dacă are cod tot de 5 cifre, dar prima cifră este 8, atunci acel produs a fost modificat genetic (ex. 81413).
În America, din 2009 este obligatoriu că toate alimentele să fie etichetate şi se fac campanii peste campanii ca să se evite folosirea alimentelor modificate genetic.
În România cred că la Auchan sunt deja fructe cu etichete.. În Ungaria, am gasit la Tesco.

Sursa:

duminică, 16 ianuarie 2011

Chestii utile. Iaurt de casă

De când am început să-i dau lui bebe şi fructe şi legume.. adică am diversificat puţin alimentaţia, am dat de foarte multe informaţii.. O să le postez, să le am la îndemână.. şi poate să-i fie de folos şi altei mămici.
Un site despre alimente şi alergiile pe care le pot provoca - foodallergens.ifr.ac.uk
Reţete de papa pentru bebe făcute acasă - http://www.homemade-baby-food-recipes.com

Tot aici am găsit avantajele pregătirii acasă a mâncării pentru bebe:
- Ştii exact ce mănâncă bebele.
- Ştii că ingredientele sunt proaspete şi sănătoase.
- Poţi adapta mâncarea în funcţie de preferinţe şi nevoi.
- Economiseşti bani.
- Pregătirea mâncării pentru bebe este plină satisfacţii pentru amândoi.
Diversificarea precoce are avantaje şi dezavantaje, fiecare face cum crede..
Avantajele ar fi creşterea mai rapidă în greutate, doarme mai bine noaptea pentru că este satul, creşte aportul de vitamine şi minerale.
Dezavantajele ar fi riscul crescut de probleme ale sistemului digestiv pentru că nu e bine dezvoltat, risc de obezitate (nu toate mămicile înţeleg că "gras nu înseamnă sănătos"), risc de rahitism datorită făinosului introdus în lapte care împiedică absorbţia calciului şi cred că mai sunt câteva, dar nu le ştiu :)

Ce iaurt îi dau lui bebe şi de la ce vârstă?
Nutriţioniştii de bebe recomandă de la 6 luni introducerea iaurtului şi apoi a brânzei de vacă. Majoritatea recomandă iaurtul preparat acasă, din lapte de vacă.
Cum se prepară iaurtul acasă?
O modalitate este următoarea:
Se fierbe laptele de vacă (de preferat cu grăsime mai multă) şi se toarnă într-un borcan, pe fundul căruia ai pus înainte o lingură de smântână (iese mai puţin acru) sau iaurt. Laptele trebuie să fie călduţ când îl torni şi se lasă 4-5 ore la prins în apropierea unei surse căldură (aragaz, calorifer etc.) sau o noapte la temperatura camerei.
Alte metode am găsit pe un blog pe care îl citesc de mult. Şi o reţetă cu poze.
Despre iaurtul din comerţ dat copiilor mici nu mă pronunţ.. cum am mai zis, fiecare face cum crede de cuviinţă. Pe toate forumurile este întrebarea "ce iaurt daţi bebeluşilor?" şi părerile sunt împărţite între Danone, Campina, Tnuva, Milli, Brenac.
Multă lume este împotriva celor de la Danone şi multe mămici le condamnă pe cele care dau Danonino. Din câte am înţeles iaurtul simplu de la Danone este recomandat chiar de ei, dar copiilor peste 2 ani. O grămadă de mămici "cunosc pe cineva" care a lucrat sau lucrează la Danone. O parte din ele susţin consumul, celelalte nu. Pentru că ştiu ele de cazuri în care iaurturile (mai ales cele cu fructe) au dat forme foarte urâte de enterocolită copilaşilor.
Eu am întrebat-o pe doctoriţa noastră ce recomandă. Normal că a zis că iaurt şi brânză făcute acasă şi că am tot respectul ei dacă reuşesc să le fac, pentru că ei nu i-au ieşit :)
Am întrebat cum e cu Danonino ăsta.. ea nu recomandă niciun aliment atât de procesat, dar ştie ce preţios este timpul în ziua de azi şi că tot mai multe mămici l-au introdus în alimentaţia bebeluşului şi că nu are ce să le facă..
Brânza de vaci - reţetă cu pastile de calciu lactic
Se fierb 250 ml lapte la foc mic, se adaugă 2 pastile de calciu lactic şi se amestecă până se îngroaşă. Se formează granulele de brânză, separate de zer, care se strecoară prin tifon.
Cantitatea ajunge pentru început pentru un bebe de 6 luni.

vineri, 14 ianuarie 2011

Pireu sau piure?

Am dat de ambele variante căutând idei de papa pentru bebe.. și e așa cum știam eu - piure. Aici este și explicația.

Tot despre diversificare - grafic introducere alimente

Cred că am găsit în sfârşit un articol despre diversificare care este mai coerent, mai aproape de ce cred și eu, adică fără ciorbă, fără sarmale și fără mâncare din borcanele pentru copii de 6-7 luni. Si încă un articol la fel de ok pe aceeași temă.

Am mai găsit şi nişte tabele cu fructe, legume, carne sau brânzeturi şi vârsta de la care se pot da bebeluşului sau până când sunt interzise.

Carne, ouă şi peşte aici.
Lactate aici.
Cereale aici.
Alimente interzise aici.
Fructe aici.

Sper să mai fie de folos cuiva, că mie mi-a fost.

joi, 13 ianuarie 2011

Variante meniu pentru bebe

Variante meniu pentru bebe care s-au obişnuit deja cu gusturile, găsite pe forumuri, deci nu înseamnă că sunt 100% de acord cu ele, dar te mai poţi ghida sau poţi compara:
Un bebe de 8 luni are următorul program:
ora 6-7 lapte de la sân; ora 8-9 lapte praf (150-180 ml); ora 11-12 măr cu brânză / măr cu cereale / iaurt cu cereale; ora 14 piure zarzavat + 2 linguriţe carne pui sau gălbenuş ou sau carne vită sau ficăţel de pui; ora 18 iaurt cu cereale sau lapte cu cereale; ora 20.30-21 lapte praf (150-180 ml) + alăptat la cerere în timpul zilei.
Supă pentru 2 zile: 3 morcovi potriviţi, 2 rădăcini pătrunjel, 1 rădăcină păstârnac, o bucăţică de ţelină, un ardei gras mai mic, o ceapă medie, o bucăţică de sfeclă roşie, un cartof, uneori dovlecel, conopidă.
Piure legume pentru 1 masă: morcov, pătrunjel, păstârnac, puţin cartof, conopidă şi dovlecel. Toate se amestecă în blender. Adaugă şi ulei de măsline. Iese cam 180-200 ml şi bebe papă tot.
Alt bebe (nu ştiu ce vârstă, dar bănuiesc că are undeva pe la 6 luni jumate) papă 180 ml lapte la 5-6 dimineaţa şi la 9-10 la fel. pe la 12-13 o banană cu măr sau kiwi sau portocală, la 16-17 supă de legume sau piure de legume. La 19-20 cereale.
Un bebe de 10 luni are următorul meniu: ora 6 aprox. 220 ml lapte, ora 9.30 banană cu brânză sau măr cu biscuite, ora 14 supă legume + carne pui sau vită şi ou cu spanac şi cartof sau ficăţel de pui cu cartof, la ora 18 iaurt cu brânză şi mămăligă sau cereale, iar la 21 lapte.
Alt bebe de aproape 6 luni se trezeşte la 7, primeşte 150-200 ml lapte, aprox. 80g piure de fructe (măr, piersică, banană) la ora 10, aprox. 100g piure de legume la ora 13 (pătrunjel, ţelină, păstârnac, dovlecel, cartof, puţină ceapă, morcov, carne pui), 150 ml lapte la ora 17 şi aprox. 200 ml lapte cu cereala seara. Mai primeşte ceai şi suc de fructe în timpul zilei. Urmează să primească biscuiţi şi brânză de vaci.
Alt program:
ora 8.30-9 lapte (~250g); ora 11.30-12 fructe pasate simple sau cu biscuite (~ 350g); ora 14.30-15 supă cu carne / paste / pâine şi felul 2 piure de legume cu ou sau cu carne de pui sau vită (~350 g); ora 18 cereale cu lapte, cereale cu iaurt, iaurt cu 4-5 biscuiţi (~150g), mămăligă cu brânză şi smântână, mămăligă cu smântână şi ou, brânză cu suc de roşii sau cu suc de morcovi, brânză cu suc de portocale sau brânză cu banană (~200g).
Încă un program: ora 7 - lapte de la sân; ora 11 jumătate banană amestecată cu o piersică şi un Danonino; ora 15 piure legume (1 dovlecel, 2 morcovi amestecate cu 1 Danonino); ora 19 - 2-3 măsuri cereale amestecate cu Danonino + gustă din mâncarea părinţilor. Despre iaurt în alt post.
Un bebe de 10 luni jumate papă puţin şi mai des: la 8 lapte, pe la 10-11 banană, măr cu biscuite, la 13.30 supă de legume cu carne sau piure cu carne; la 16-17 iaurt sau pişcot cu lapte, la 18 gustare o banană sau măr sau corn cu gem şi la 20 lapte şi somn până dimineaţă.
Încă un bebe de 10 luni papă aşa: 120 ml lapte cu 4 linguriţe cereale + 2-3 biscuiţi sau banană sau kiwi, apoi caşcaval + pâine, la prânz piure mai moale (din cartof, praz, morcov, dovlecel, ţelină, pătrunjel, gulie, sfeclă roşie, varză, mazăre, fasole verde, conopidă, ardei şi roşie foarte puţină) în amestec cu gălbenuş de ou sau carne (de pui, vită sau peşte). Acest bebe papă ficăţel de pui amestecat doar cu spanac. La orele 17-18 papă iaurt cu biscuiţi şi un fruct sau măr ras cu brânză şi biscuite. Seara primeşte tot piure de legume cu carne. Primeşte apă la cerere, sucuri din fructe preparate acasă (nu prea îi plac) şi lapte de la sân.
Un bebe de 11 luni are program făcut de mămica lui: ora 10 cereale cu lapte (~220ml), ora 13 ciorba zilei (cea preparată special pentru el nu-i place), ora 16-17 mămăligă cu ou şi brânză sau piure; ora 19-20 fructe cu biscuiţi sau Danonino cu brânză de vaci, ora 21.30 lapte cu cereale. Se mai trezeşte noaptea şi bea lapte cam 230 ml.
Când mai adun, mai postez.

marți, 11 ianuarie 2011

Diversificare - înainte şi după supa de legume

Of.. diversificarea asta..
Cu cât citesc mai mult, cu atât mă bag în ceaţă :(
Cărţile ce le-am mai răsfoit îmi par destul de învechite.. dar rămân un punct de plecare. Şi rămân o gramade de întrebări: cu ce e bine să începi diversificarea? Din ce legume să faci supa? Când introduci iaurtul şi brânza? Carnea şi ficatul de pui sau curcan.. Pfuu ce de detalii..

Fiecare face cum crede, cum a fost sfătuită sau o variantă de mijloc. Şi noi am ales varianta de mijloc.. medicul ne-a zis de pe la 5 luni să începem cu suc de fructe, ca să se obişnuiască cu alte gusturi, dar eu am aşteptat să împlinească bebe 6 luni. Am început cu suc de mere, am continuat cu morcov.. şi apoi alte fructe: portocale, pere şi amestec de mere cu morcov, mere cu pere sau cu 2 feliuţe de mandarină. Mai mult de 50 ml n-a mâncat niciodată. În ultimele zile chiar mai puţin.. oare începe să facă figuri? :) Ştiam că para poate balona, deci n-am pus prea multă, doar 1-2 felii, ca să nu fie mereu suc de mere sau suc de mere cu morcovi. Şi n-am avut probleme.

La supă am pus rădăcinoase albe (pătrunjel, păstârnac, o feliuţă de ţelină), morcov şi un cartof mic. Citind şi recitînd forumuri am aflat că pentru prima supă e de ajuns doar morcov, dovlecel şi un cartof. Şi am pus şi eu dovlecel. Apoi am aflat că multe mămici au pus şi ţelină de prima dată, ca să se obişnuiască bebe cu gustul, să n-o refuze mai târziu. Plus că ţelina are multe vitamine (A, B, C, K şi PP) şi minerale (K, Mg, Fe, P, Mn, Ca şi Na) şi ajută la digestie. Asta e.. am pus deja ţelină, n-a strâmbat din nas.

Când au trecut 8-10 zile cu noua supă în meniu se pot da legume pasate. În zeama în care se fierb legumele de mai sus se poate adăuga şi o ceapă, doar pentru gust, dar care nu se pasează.
Şi după 5-6 zile se poate adăuga şi ardei şi roşie. Din a 7-8-a zi se pot pune câteva picături de ulei de măsline - dă un gust mai bun piureului de legume. Şi din a 9-10-a zi se pune carne de pui sau de curcan (piept sau pulpă superioară), bine pasate. La început se dau câteva linguriţe de supă, nu mai mult de 10 ml, treptat se creşte cantitatea. Iar carnea nu mai mult de o lingură la o masă.
Apoi se dă gălbenuş de ou bine fiert. Se dă într-o zi un sfert, a treia zi jumate, a cincea zi se dau 3 sferturi şi a şaptea zi unul întreg amestecate cu piureul de legume. Se intercalează: o zi carnea de pui, o zi gălbenuş ou. Când se introduce şi ficat de pui se intercalează şi el. Nu se dau in aceeaşi zi toate alimentele de care povesteam.
(va continua)

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

7 luni! M-am săturat de suc, vreau să măăăănââânc!

Azi bebele nostru împlineşte 7 luni..
Ce s-a mai întâmplat în ultima vreme în viaţa lui şi-a noastră? Ce planuri mai avem?
Când se vede în oglindă zâmbeşte şi întinde mâinile către faţa zâmbăreaţă. Băiţa se desfăşoară acum în cada mare, tot în cădiţa lui.. dar acum poate da din mâini şi din picioare fără să inundăm casa :) Am introdus şi spuma.. dă cu mâna în ea să sară în toate părţile. Trebuie să caut ceva de făcut baloane de săpun, cred că i-ar plăcea.
Apucă deja câte o jucărie în fiecare mână şi dacă vrei s-o iei nu ţi-o dă, o ţine bine. Mă cam trage de păr, încerc să-i explic că mă doare.. şi încă mai am de explicat. Când a făcut ceva "nepermis" am încercat să-i distrag atenţia cu jucării sau cu altceva, ca să nu insiste să tragă de ceva sau să arunce cu ceva. Bineînţeles că prezintă şi el interes pentru cabluri, laptop şi telefon, la fel ca toţi bebeluşii.
Cred că sunt deja 2 săptămâni de când l-am lăsat şi singur un pic.. am lipsit vreo 3 ore, am fost la film.. a fost pentru prima dată când l-am lăsat cu bunicii mai multă vreme. S-a jucat, a dormit, s-a trezit şi iar s-a jucat.. nu a observat lipsa mea. Să vedem când mai apar aşa ocazii :) De-acum poate apărea frica de despărţire, dar mi-e teamă să nu devină dependent de mine, mai ales că stăm împreună doar noi doi mai toată ziua. Hai, să nu-mi fac griji inutile de pe acum.
Dacă îl ţinem de mâini, se ridică singur câteodată în genunchi, alteori direct în picioare. Dacă îl ţinem de subţiori, face paşi.. mişcă din bazin.. zici că dansează :)
Vorbeşte pe limba lui când vrea el. Când se străduieşte să râgâie, face "aaaaa" de multe ori şi se mişcă înainte-înapoi, ca să iasă aerul afară.
Acum am păpat fructe - suc din diferite tipuri de mere şi pere. Apoi am amestecat şi suc de morcov. Apoi am pasat mărul şi morcovul şi i-am dat piure de fructe. Apoi am mai adăugat şi pară sau mandarină sau un pic de banană. Le-a acceptat pe toate. Aş vrea să-i dau şi cereale sau biscuite mărunţit (fără gluten) amestecate cu piureul de fructe, ca să înveţe şi altă consistenţă a alimentelor. Plus că mie mi-a plăcut tare mărul cu biscuite când eram mică.
Mâine încercăm şi supa de legume şi apoi piure de legume. Şi peste 2 săptămâni păpăm şi carne de pui. Şi aş putea să-i mai dau iaurt, brânză de vacă, ficat de pui sau gălbenuş de ou fiert.
Supa de legume va fi la început din morcov (ştie gustul deja), pătrunjel, păstârnac, ţelină şi un cartof mic, foarte bine curăţate şi spălate, puse la fiert în 300 ml apă, pentru 90minute la foc mic (o oră jumate e de ajuns, altfel s-ar putea să-i dai să mănânce legume coapte). Dacă e ok şi-i place, adaug şi o ceapă mică.. Dacă face mutre şi refuză.. scoatem ţelina sau altă legumă. Şi când am ajuns la 80-100ml de supă pasăm şi nişte legume în supă şi apoi carne de pui pasată.. şi încet-încet diversificăm meniul.
Am avut emoţii, dar am uitat de ele.. acum mă gândesc ce să pregătesc să fie atractiv pentru el, să aibă gust bun şi să vrea să mănânce.

vineri, 7 ianuarie 2011

Aproape 7 luni..

Mă apuc uneori să citesc ce-am scris.. uneori parcă citesc blogul cuiva străin, am uitat de toate sentimentele ce m-au încercat atunci.. şi mă supăr :( Cum am putut uita? Şi-apoi, se întinde cineva către mine şi mă trage de tricou.. şi văd de ce am uitat. Nu am uitat, ci s-a transformat totul în altceva.
Am vrut de multe ori să mă opresc din scris.. nu a fost şi nici nu este o corvoadă.. e ceva ce fac de plăcere, de cele mai multe ori pe la 1-2 noaptea, în loc să dorm. Şi scriu aici că să nu uit. Să îmi amintesc cum era sau cum este. Este incredibil cât de repede se schimbă un copil, câte lucruri învaţă să facă de la o zi la alta. Peste ani şi ani o să-mi amintesc că i-a ieşit primul dinte în decembrie, la aproape 6 luni, atunci am început să-i dau să mănânce şi altceva decât lapte, că se târa înapoi, nu înainte (trebuie să încarc filmuleţul) la aproape 7 luni.. când va spune "ma-ma", când va merge singurel.. chestii din astea. Deja am uitat când s-a rostogolit singur, când a început să ne zâmbească pentru că ne recunoştea şi multe alte chestii importante atunci :(
M-am recitit şi am văzut că felul în care scriu e optimist şi pozitiv.. Nu am pomenit nicăieri de probleme şi ar fi trebuit. La momentele alea nu mi s-au părut probleme şi nu mi se par nici acuma, dar trebuie spuse pentru viitor, pentru că suntem oameni şi obosim.. şi din cauza oboselii spui lucruri sau faci chestii pe care nu le-ai face în mod normal. Asta e partea la care nu prea m-am descurcat. Nu vreau să dau vina pe hormoni, deşi asta e explicaţia oficială.. îşi cam fac de cap hormonii după ce naşti şi dacă nu ai suport în cei apropiaţi.. e cam nasol. Şi cu toate astea, tot ai momente când te simţi singură pe lume şi o poţi lua razna şi de aici alte probleme - depresie, poţi pierde laptele etc. La partea asta nu am ce scrie pentru că nu ştiu cum e, din fericire.
Şi se pare că sunt şi exagerată câteodată când vine vorba de bebe. Aşa spune Rudi. Eh, facem cum simţim, nu? Poate nu am încă încredere 100% în intuiţia mea şi o super verific. Pe ea, pe intuiţie :)
Altă chestie pe care am făcut-o şi am sperat că eu n-o să fiu aşa.. m-am pus de multe ori pe locul 2, nu prea am avut grijă de felul în care arăt.. părul strâns mereu, machiaj doar când ieşeam afară, aceleaşi haine, tenişi, nu tocuri. Acum, aştept reducerile să fac nişte achiziţii :)
Dar ştiu toate astea şi din când în când mi le amintesc şi mă schimb. Pentru o perioadă şi-apoi iar trebuie să-mi amintesc.. Până la urmă o să învăţ priorităţile.
Mă duc să dorm că e cam târziu.. şi o să fiu obosită şi cine ştie ce mai fac sau mai zic. Şi nu mai e nicio eclipsă de lună în curând, că să dau vina pe ea :)

sâmbătă, 1 ianuarie 2011

Ştiri vechi şi noi de an nou..

N-am scris de anul trecut şi prea s-au întâmplat multe.. şi dacă nu le notez, le uit..
Avem 2 dinţişori, care se văd foarte bine.. alţii încă n-au apărut, deşi îi bănuiam pe aproape. Din ce am tot citit, oamenii ăştia mai învăţaţi ziceau că următorii apar la 2-3 săptămâni. La noi a trecut aproape o lună de când am aflat de primul dinţisor.. Eh, toate la vremea lor.
Stăm în funduleţ.. şi ne pregătim de mers în 4 labe. Se întinde şi vrea să plece.. încă mai cade în nas sau pe-o parte, dar tot mai rar.. Un picior reuşeşte să-l pună în poziţie, celălalt rămâne captiv sub fund. Ce să facem dacă e greu funduleţul? :) Dacă este în pătuţ sau pe marginea mare de la canapea şi are un sprijin pentru mâini, încearcă să se ridice în genunchi.. mai exersăm şi reuşim până la urmă. Până de Paşte cred că o să mergem cu ajutor..
Păpăm amestec de sucuri de fructe: mere, pere, morcov.. am încercat să pun şi puţină pulpă de fruct.. cam strâmbă din nas, dar papă :) Urmează şi alte fructe şi de săptămâna viitoare ne băgăm la zeamă de legume fierte, că supă nu prea e aia.
Bebe spune mai multe sunete.. "nghe, ghi, ai, aga, aha, deah" şi mai sunt.. Am avut câteva săptămâni în care a bolborosit cu muuulta salivă (făcea ca un tractor), a învăţat-o şi pe Ay să facă aşa.. acum am văzut că încearcă să mă imite când îi zic "ma-ma". Doar face cu guriţa aşa uneori, încă nu se aude niciun sunet..
Am mai observat că se cam sperie când e lume multă în jurul lui şi gălăgie în acelaşi timp şi plânge cu nişte lacrimi maaari, ca de crocodil. În rest e zâmbareţ şi curios şi cuminte. Şi nu ni se pare doar nouă cuminte. Toată lumea zice asta.
Am mai avut parte de-o bubiţă pe funduleţ.. tare dubioase sunt astea.. şi e mai nasol că nu ştim de unde apar. Medicul zice doar că, în ultimii ani au apărut nişte chestii (viruşi/bacterii) foarte rezistente la medicamente sau soluţii dezinfectante care dau tot felul de infecţii bebeluşilor - conjuctivita sau probleme ale pielii. Am folosit Oximed pentru bubiţa de pe fund şi a trecut. Mai punem şi 2 picături de Cristal Violet (violet de genţiană) în apa de băiţă, care este un bun dezinfectant, aşa preventiv. Am primit şi o listă de chestii pe care e bine să le ai în casă - un supozitor Paracetamol pentru febră peste 38,5 grade, Debridat pentru vărsături sau diaree şi Aerius pentru alergii, dar nu l-am mai găsit în nicio farmacie din zonă.

La mulţi ani!

Bilanţul pe 2010 e scurt, dar cuprinzător: ne-am mutat din Bucureşti, am locuit o lună şi ceva în Germania, am botezat o fetiţă, am pierdut 3 bunici, s-a născut primul nostru copil, ne-am mutat în altă ţară, suntem sănătoşi şi fericiţi.
Lista pentru 2011 nu este încă finalizată, dar ne dorim să ne schimbăm stilul de viaţă, vestimentar şi de gândire - să fim mai optimişti adică:), să facem mai mult sport, să mâncăm mai sănătos şi mai diversificat - şi noi şi bebe :), să vizităm locuri noi, să ne întâlnim cu toţi cei dragi mai des, să fim sănătoşi, fericiţi şi norocoşi.
Şi sperăm să se împlinească dorinţele puse astăzi, şi ale noastre şi ale voastre!