duminică, 26 decembrie 2010

Crăciun fericit!


A venit şi primul Crăciun pentru bebele nostru. Nu ştiu cât şi-a dat el seama de ceea ce se întâmplă, a observat el mai multă agitaţie şi mai multă lume decât de obicei. I-am arătat bradul.. bineînţeles că i-au plăcut luminiţele în mod deosebit şi saloanele, pentru că foşnăie :) Moşul a venit mai repede pentru copiii mici.. în seara de Ajun :) L-am aşteptat împreună cu Ay şi Marc.. şi încă o fetiţă sau două.. sau un baietel care sunt pe drum.. sărbătorim la anul mai bine :)

Cred că mai apare un dinte.. că prea e mârâit bebe în ultimele zile şi roade tot ce poate.
Păpăm suc de mere şi am introdus şi morcov. Am încercat să-i dau măr copt, bine pasat, dar nu prea l-a agreat şi a vomitat puţin. Cred că textura mărului copt sau gustul nu i-au plăcut.. eh, mai încercăm mai încolo.. O să pregătesc zilele astea şi piure de fructe, să vedem cum reacţionează la ele. Şi urmează supica de legume şi apoi bag şi legume pasate în supă. O să notez reacţiile, ca să-i povestesc peste ani şi ani. Deocamdată nu am înlocuit nicio masă de lapte, sucul de fructe şi legume vine cam între mese şi mai mult de 25 ml nu a vrut. Îl alăptez în continuare, mai este lăptic şi încurajez proaspetele mămici sau viitoare mămici din jurul meu să facă tot ce pot ca să alăpteze. Eu cred că e mai mult decât "n-am mai avut lapte". Trebuie să mănânci mai des şi mai puţin, nu mai rar şi mai mult atunci când alăptezi, să nu te enervezi sau stresezi.. să fii relaxată, să fii una cu bebe şi atunci totul merge ca pe roate. Natura are grijă, dar mai trebuie ajutată pe alocuri.
Nah, fiecare face cum poate, cum vrea.. ideea e că trebuie să te străduieşti puţin, să ai grijă de tine, să nu răceşti şi să iei medicamente interzise de exemplu.

vineri, 17 decembrie 2010

Chestii faine..

Zilele astea am cam stat pe youtube :D şi-am ascultat cântecele de Crăciun, colinde cântate de diverşi.. iar unele au avut un efect deosebit asupra lui bebe..
Şii-am mai găsit o variantă a cântecelului nostru ce leagăn - Brahms' Lullaby.. tre să-l învăţ şi pe ăsta.. că tare e fain :) Şi încă o variantă cântată de Jewel.
Despre primele alimente solide am găsit un filmuleţ interesant..
Şi-am pregătit o reţetă învăţată de la naşa noastră de căsătorie.. îi zicem prăjitură Nancy. O să scriu şi reţeta mai târziu.. ca s-o am la îndemână, oriunde aş fi.

marți, 14 decembrie 2010

Am păpat suc de mere..

Deci, eu am ales prima variantă de care povesteam ieri. I-am dat suc de mere între masa de la 10 şi cea de la 13. S-a strâmbat puţin, dar a mâncat tot ce i-am dat, adică aproape 3 linguriţe.. dacă socotim şi ce e pe baveţică.
Mâine tot măr, 5-6 linguriţe. Şi apoi probăm şi sucul de morcov. Dacă îl refuză o să-l amestec cu sucul de mere şi dacă nu-l vrea, mai încercăm mai încolo. Peste 2 săptămâni trecem la măr pasat crud sau copt în cuptor - îi ofer ambele variante. Şi-apoi mai vedem noi.

Şi în toată nebunia asta cu mâncarea, cu ce începem, cum va reacţiona.. am uitat să notez că bebe mai are un dinţişor.. şi am prins un moment în care se pot vedea puţin. Al doilea dinte ne-a dat mai mult de furcă, dar a ieşit.

luni, 13 decembrie 2010

Mâncăm şi noi altceva?

Am ajuns şi la acest moment - diversificarea.
N-are rost să enumăr zecile de site-uri şi sutele de păreri despre primele alimente la bebe.. e clar, fiecare are altă părere.. şi de câteva ori m-am întrebat "oare cum să fac să fie bine?".
Răspunsul e simplu.. ne adaptăm. Încercăm de toate.. bineînţeles fiecare la vremea lui.
Cu ocazia documentării pe această temă am dat iar de tot felul de mămici, unele care aplică tot ce zice medicul fără să comenteze (şi rău fac), alte mai cer o părere şi de la alte mămici sau medici. Eu n-am aplicat ce-a zis doctoriţa noastră, deşi îmi place cum gândeşte şi o respect.
Ea mi-a recomandat să încep cu sucurile de acum o lună.. ca până ajungem la 6 luni să fie deja obişnuit cu gusturi noi şi să începem să păpăm mai multe alimente noi. PediatrA de la spital ne-a recomandat să alăptez până la 6 luni şi aşa am făcut. Fiecare femeie pe care am întălnit-o în această perioadă m-a întrebat dacă alăptez şi fiecare m-a încurajat s-o fac până la 6 luni, dacă pot. Am avut lapte (şi încă mai am) şi am alăptat exclusiv la sân şi încă alăptez. I-am dat mai dat şi ceai de fenicul sau Baby Calm când trebuia să-i dau calciul, dar cu linguriţa. Şi-am mai povestit eu că deja îmi conduce el mâna cu linguriţa la gura lui. Şi n-o mai respinge.. Chiar deschide gura larg, să intre bine linguriţa.. şi o "savurează".
De câteva zile mă pregătesc emoţional.. poate mă stresez prea mult, dar vreau să fac cum e bine pentru bebe. Nu am început mai devreme pentru că bebe încă nu stătea singur în funduleţ, pentru că funcţiile intestinului nu erau îndeajuns dezvoltate şi pentru că de puţin timp a devenit curios şi atent la noi când mâncăm. Semne că ar trebui să păpăm şi altceva decât lapte mai sunt.. întinde mâna spre mâncare.. ne-a văzut pe noi şi vrea şi el.
Site-urile româneşti preiau aceleaşi informaţii, nu ştiu de unde. Se aplică şi de data asta. Le traduc şi gata. Site-urile străine se străduiesc mai mult :) Conţinutul diferă. Americanii recomandă cerealele de orez că aliment de început şi ca moment - seara. Pentru că laptele nu mai e îndeajuns pentru bebe şi cerealele amestecate cu lapte sunt mai săţioase şi bebe poate dormi toată noaptea. Tot pe site-uri din America am găsit recomandări că se poate începe cu banană pentru că are gust dulceag, un gust pe care copii îl ştiu deja.
Site-urile de la noi şi medicii pediatri recomandă să începem cu suc de fructe sau legume. În prima zi 2-3 linguriţe şi apoi creştem cantitatea până la 30-50 ml pe săptămâna, dar nu mai mult de 150 ml/zi. După ce s-a obişnuit cu un fruct, putem introduce alt fruct şi apoi amestec de fructe.
Fructele au efect laxativ şi de aceea trebuie urmărit scaunul bebeluşului pentru a vedea care fructe provoacă probleme. Cele mai multe site-uri recomandă sucul de mere sau de morcovi.
După 8 luni se pot da sucuri de pere, mandarine, portocale, grepfruit sau ananas.
Fructele cu seminţe, ca zmeura, căpşunile sau kiwi e recomandat să fie date după 1 an, pentru că pot provoca reacţii alergice. Noi oricum le aşteptăm pe cele adevărate, crescute la bunica în grădină, care au gust.. şi numa' bine că bebe împlineşte 1 an în acea perioadă.
Am notat că trebuie să-i dau suc proaspăt stors, doar în căniţa lui, la temperatura camerei.
Am mai găsit şi nişte informaţii cam contradictorii.. unii zic că trebuie să-i dau sucul undeva, în prima parte a zilei, între mesele de lapte, alţii în timpul mesei de lapte.. înainte de a termina.
Vedem mâine.

miercuri, 8 decembrie 2010

6 luni deosebite..

Mă repet.. pentru că am mai avut un post cu acelaşi titlu.. Dar, ăsta e adevărul :)
Avem 6 luni astăzi. Am mai bifat un control la medic.. ca să putem face vaccinul. Bebe are 8.430 g şi 73 cm. Măsuratorile de la cap şi corp nu le mai ştiu şi bebe doarme acum când scriu eu..
S-a bucurat s-o vadă pe tanti doctor.. şi n-a plâns deloc şi am înţeles că sunt destul de dureroase injecţiile alea. Cred că la vaccinul de 1 an o să fie mai greu, că înţelege deja ce e aia durere şi că tanti aia o provoacă.
În rest suntem bine.. şi noi şi bebe. Bebe cred că pregăteşte şi dinţişorul 2.. după-masa e mai mârâit, bagă tot în guriţă.. dar febră n-a făcut.
Ne pregătim şi noi de sărbători.. căutăm cadouri pentru finuţa noastră, pentru bebe, pentru bunici, pentru unchi şi mătuşi si prieteni dragi. Are cineva sugestii de cadouri? :)

duminică, 5 decembrie 2010

Dintii...

Ştiu că se zice "cu cât ies dinţii mai târziu, cu atât vor fi mai buni/ mai sănătoşi / mai frumoşi". Ceva adevăr este acolo, pentru că dacă apar târziu, se pot strica mai târziu. Ce înseamnă devreme sau târziu în cazul ăsta? O erupţie precoce înseamnă că dinţii de lapte apar înaintea vârstei de 4 luni, iar cei definitivi cu un an înaintea termenului normal (aproximativ pe la 5 ani). O erupţie tardivă înseamnă cu un an după termenul normal pentru dinţii definitivi şi tot ce apare după 10 luni pentru dinţii de lapte. La cei mai mulţi copii, dinţişorii apar în jurul vârstei de 6 luni.
Printre cunoscuţii noştri cu bebe.. la unii au apărut la 8 luni, la alţii încă nimic, deşi au puţin peste 9 luni.
Găseşti pe net şi prin cărţi scheme şi reguli legate de ordinea apariţiei dinţişorilor. Dar, trebuie precizat şi de data asta.. fiecare copil e unic, la fel şi dinţii lui.. Medicii stomatologi au infirmat teoria conform căreia dinţii care apar mai devreme, n-ar fi aşa de buni / puternici. Contează mai mult moştenirea genetică şi felul în care îi îngrijeşti de la început, mai ales pe cei de lapte.
Din cele citite până acum, am tras o concluzie.. toţi "scriitorii" de articole spun că mamele nu prea dau importanţă dinţişorilor de lapte pentru că "oricum pică". Se poate să fi fost aşa mai demult, datorită lipsei de informaţii şi a timpului alocat creşterii copilului. Eu vreau să cred că mămicile de azi sunt mai atente cu pruncii lor, îi învaţă de mici să se spele pe dinţi şi au grijă la cantitatea de zahăr din alimentaţie.
La noi, mugurasul apărut acum 2 zile a venit la aproape 6 luni.. deci nu-mi fac griji că ar fi venit prea repede.. mi-era teamă doar de episoadele faimoase care preced acest eveniment - mârâială, agitaţie, febră. Dar am scăpat de data asta. Acum masăm gingia de lângă vârful dinţişorului apărut pentru că simt că şi al doilea e pe drum. Se pare că nu am ştiut să-l descopăr pe primul, deşi l-am verificat zilnic.. Al doilea nu cred că ne mai ia prin surprindere :)
Dinţii sunt extrem de importanţi pentru viitorii dinţi (pierderea unui dinte de lapte poate duce la probleme ortodentice), pentru alimentaţie (pentru muşcat şi mestecat), pentru dezvoltarea limbajului (cu ajutorul dinţilor poate pronunţa toate literele / silabele / cuvintele) şi pentru încrederea în sine a copilului (dinţi cariaţi sau lipsa lor pot da motiv de glume celorlalţi copii).
Deci, lista de cumpărături trebuie actualizată - periuţă de dinţi.
Şi dacă tot nu l-am obişnuit cu biberonul, nu cred că ne apucăm de acum să-i dăm seara, la culcare un biberon de liniştire. Încă mai am de citit despre cariile de biberon, prima vizită la stomatolog şi metode de prevenire a problemelor.

vineri, 3 decembrie 2010

Premiere..

Oare cu care să încep?
Bebe are 5 luni, 3 săptămâni şi 4 zile si azi am observat că un dinte îşi face loc în gingie, ca să iasă la suprafaţă.. Incisivul central stâng se vede puţin şi se simte când pui degetul. Speram să mai amânăm momentul, ca să aibă dinţi puternici.. dar las că avem noi grijă de ei.. îi spălam, îi periem să fie frumoşi şi sănătoşi.
Când să mă mai interesez de jucării de ros, de geluri calmante? Că dinţii lui au hotărât că trebuie să iasă. A ros chestii, dar parcă nu mai mult ca de obicei.. Şi nici n-a salivat mai mult ca până acum. Acum, că am observat dintele, parcă duce mereu mână la guriţă :) Febră n-a avut, mârâit n-a fost.. şi nici gingii roşii, că m-am uitat la el în fiecare zi.. Sper să fie la fel şi cu restul.
Starea lui nu pare schimbată.. E mai tot timpul zâmbăreţ şi vorbăreţ. S-a manifestat şi azi, când am ieşit cu toţii în oraş la masa de prânz.. adică la cantina la care mănâncă Rudi când nu are pachet de acasă :) Un loc fain, o grămadă de feluri de mâncare, nu ştii pe care să le alegi.. şi destul de ieftin pentru zona în care e.. Nu se compară cu multe cantine din Bucureşti.
Tot azi am fost şi prima dată cu metroul în Budapesta.. La fel.. nu se compară cu Bucureştiul, dar de data asta.. 1-0 pentru Bucureşti, pentru că acolo metroul este mai modern, mai frumos, mai silenţios.. mai multe scări rulante, că să coborî sau să urci.. Budapesta are tot sistemul diferit.. Cumperi bilet, de secţiune (3 staţii) sau un drum.. Compostezi şi coborî.. nicio barieră. Dar te verifică la coborîre. Metroul circulă la 2-3 minute. Staţiile sunt destul de scurte. Şi surpriza a fost că am putut ajunge la Duna Plaza mall direct de la metrou fără să mai ies la suprafaţă :) Chestia asta se întâmplă în multe locaţii - la piaţa Lehel, la mall West End.. şi cred că mai sunt şi altele.

Şi tot azi, bebe a stat în cărucior în funduleţ.. toată plimbarea prin magazin. De obicei stătea sprijinit şi de cele mai multe ori adormea imediat ce dădeam de caldură. Dar azi s-a prins cu mânuţele de marginea căruciorului şi s-a ţinut bine, să nu mai pice pe spate. Până a adormit.. E cald, muzică în surdină, căruciorul leagănă şi aduce somnul :)