duminică, 26 septembrie 2010

Prima sperietură...

Aseară am tras şi noi prima sperietură.. ştim că n-o să fie ultima, oricât de atenţi o să fim:(
Am făcut băiţă, în aceeaşi cădiţă, cu apă din aceeaşi sursă, cu ceai de museţel, cu acelaşi produs de spălat bebele, l-am şters cu prosopul lui (spălat şi călcat de bunica).. toate bune şi frumoase. Facem atmosferă romantică - doar o lampă în colţ, ca să nu ne deranjeze prea multă lumină şi ne punem să păpăm.. Dintr-o dată mi se pare că bebe e roşu la faţă şi puţin alb în jurul guriţei.. Aprindem de urgenţă lumina.. şi vedem că bebe e roşu tot pe faţă, pe gât chiar şi pe cap.. Îi desfac hăinuţa şi vedem alte pete mari roşii pe corp.. şi pe mâini.. Uf, a început să-mi bată inima foarte rău. Bebe însă n-avea treabă, mânca în continuare, nu părea deranjat de noua culoare a pielii lui.. deci nu cred că a avut mâncărimi sau usturimi. Nu era fierbinte, nu era agitat.. Noi însă eram cam agitaţi. Nu tare, doar un pic :) Am sunat medicul, care niciodată nu răspunde la telefon. Mâine o să-i reproşez faza asta, că nu e mare lucru să ţină telefonu ăla la îndemână, nu am sunat la 2 noaptea. Era ora 20.20. Mă rog, asta e altă poveste. Sunăm prieteni, cunoştinţe.. să ne zică dacă ne panicăm mai tare sau ne calmăm. Oricum, în timp ce vorbeam la telefon, pielea lui deja se decolora.. în 12-15 minute era la culoarea normală :) L-am urmărit câteva ore, să vedem dacă respiră normal, dacă curge nasul, dacă se umflă ceva şi alte semne ale alergiilor. N-a vomitat, a mâncat la fel ca înainte şi a fost la fel de activ şi de vesel. Nu a mai apărut nimic şi aşa ne-am liniştit.
Am căutat pe net cazuri asemănătoare, dar nu am găsit nimic.. deocamdată. Mâine ne prezentăm la medic, să investigam - oi fi mâncat eu ceva ce a provocat asta ori alt factor. Eu ştiu de o alergie de-a mea la ceva coloranţi sau substanţe din şampania cu gust de piersici - mă înroşeam rau la faţă şi-mi ardea faţa, dar nu mi-am facut nicio analiză. Până acum.

marți, 21 septembrie 2010

Despre vaccin

A venit şi ziua asta.. când scriu şi eu despre vaccin. De vreo lună tot citesc despre vaccin, citesc păreri pro şi contra şi.. eu sunt la mijloc. Le înţeleg şi pe mămicile care nu vor să facă vaccinul şi pe cele care îl fac.. E greu să iei decizii când nu ştii toate datele.
Bineînţeles că în Occident situaţia e altfel, nu te obligă nimeni să le faci, nu eşti marginalizat dacă nu le faci sau refuzat la grădiniţă, cum se întâmplă în România.
Primul vaccin a fost făcut în maternitate în ziua naşterii, cel împotriva hepatitei B, iar cel pentru tuberculoză l-am făcut la o lună de la naştere, pentru că statul a cumpărat mai târziu dozele necesare. Bebe a fost liniştit, cum ziceam a plâns mai mult din cauza controlului la care a fost supus de asistentă şi că era dezbrăcat :) Reacţii după vaccin nu prea au fost atunci.. au început să apară după vreo lună, s-a înroşit locul, s-a făcut o bubiţă cât un bob de mazăre şi s-a "copt". Am curăţat locul cu apa oxigenată şi acuşa e gata. Mi-a zis medicul de familie că la toţi copii care au primit acest vaccin mai târziu decât ceilalţi copii (care-l primesc în 7 zile de la naştere), s-a întâmplat la fel.
La 2 luni trebuia să facem vaccinul DTP (antidifterie, antitetanos, antipertusis), antihepatita B si VPOT (vaccin oral împotriva poliomelitei). Zic trebuia, pentru că nu l-am făcut atunci, pentru că nu era nicio doză disponibilă pentru cabinetele medicilor de familie. Şi l-am făcut azi. Bebe vesel ca de obicei, a mârâit puţin la cel antihepatită B, care am înţeles că e mai dureros. Poate n-a fost aşa plângăcios pentru că era ora lui de somn şi era în transă. La 10 minute după ce am ieşit din cabinet, a adormit.. şi nici un claxonat prelung nu l-a tulburat.
I-am dat şi eu Nurofen pentru copii, doză minimă, ca să prevenim febra. Sunt copii care fac febră destul de mare, alţii mai deloc :) Să vedem în ce categorie ne vom situa şi noi.
Revenim cu informaţii la următorul vaccin, adică peste vreo lună.
Până atunci punem la păstrare informaţiile găsite: reguli de urmat, sfaturi de toate felurile.

Resurse pro şi contra vaccin:

luni, 20 septembrie 2010

1 an de casnicie, 1 an fain, 1 an plin de schimbari!

Sunt multe lucruri de spus despre anul pe care l-am implinit pe 19 septembrie.. Hihihii - Nunta de hartie.
Pe scurt ar fi de spus ca nu ne-am schimbat pentru ca ne-am casatorit.. totul a fost la fel de natural, doar ca pe mine ma cheama altfel :) Luna de miere am zis c-o facem in vara asta, intr-un loc frumos.. cred ca o mai amanam 2-3 ani.. pentru ca altcineva a vrut sa faca parte din familia noastra. Acum, de cand suntem 3 suntem o familie, pana acum eram un cuplu proaspat casatorit.

miercuri, 8 septembrie 2010

Am implinit 3 luni!

La multe luni bebeeee!
Am observat că nu prea îi zicem Mark, doar când vorbim cu lumea despre el. În restul timpului este "bebe" "baba" (bebe în ungureşte, care se pronunţă aproximativ "bobo"), pişpi (de la pişpirel), ştrumf şi balonel (că face o grămadă în ultima vreme) sau cine ştie cum ne mai vine pe moment. Şi Joey!
Bilanţul acestor 3 luni nu are rost să-l mai fac pentru că am scris despre tot ce ni s-a întâmplat. Contează că am ajuns acum să ştim mai multe unii despre alţii.. bine, noi mai multe despre el :)
De cele mai multe ori am impresia că ne-am făcut un program de papa şi de somn.. şi după ce zic asta sigur se trezeşte şi-mi dă peste cap "programul". Ne adaptăm la cerinţe, mâncăm când ne e foame şi dormim când ne e somn.
Când îl punem pe burtică îşi ridică puţin capul, dar încă mai avem de întărit muşchi. Mai bine ţine fundul sus :))
Am observat că atunci când îl tragem de mânuţe pentru a-l ridica în fund, se ţine tare şi nu mai scapă capul pe spate sau în faţă.. şi chiar vrea şi el să participe la ridicare. Încă nu-l ţinem în funduleţ pentru că nu e bine pentru şold.. încă nu poate ţine greutatea lui.
De vreo 2-3 săptămâni am început să pedalăm şi noi ca toţi bebeluşii de 3 luni.. şi se vede că îi face mare bucurie. Îşi ridică mâinile sus (în special dreapta şi are poziţia ca Superman când zboară :)), îşi mănâncă degetele sau chiar toată mâna, dacă ar încăpea în gură :)
Începe să bage şi alte chestii în guriţă - şerveţel, păturica sau vreo jucărie. Încă nu coordonează bine ochii cu mâinile, dar nu mai e mult. De vreo 2 zile am observat că şi-a descoperit şi picioarele.. Nu ştie el ce e acolo, dar le ridică sus şi se uită la ele.. Cineva a mişcat ceva acolo şi nu ştie că e el :)
Nu mai zic că zâmbeşte muuult la toată lumea şi începe să scoată sunete noi, gângureşte şi începe să iasă la suprafaţă dorinţa de atenţie. Un filmuleţ cu bebe de acum 3 zile..
Pe planul celelalt.. are vreo 63 cm şi puţin peste 6 kg. Urmează o vizită la medic să ne confirme că şi celelalte măsurători sunt ok.