miercuri, 30 iunie 2010

Am implinit 3 saptamani..

Pe 29 iunie am implinit 3 saptamani deja. Fiecare zi e altfel.. dar la fel de frumoasa. Sau mai frumoasa.. :)
Ar trebui sa-i multumim lui Dumnezeu in fiecare zi pentru ce se intampla, pentru felul in care lucrurile s-au aranjat si se aranjeaza pentru noi. Bebe e cuminte, ne lasa sa dormim si chiar daca ne-a dat viata peste cap, ne bucuram mult ca am "primit" asa bebe.
Alaptatul e un moment al nostru, baita o impartim cu tata, scutecele sunt domeniul amandurora.. asa cum ziceam, ne obisnuim si aproape suntem experti :)
Despre alaptat.. inceputul este mai greu asa, dar nu foarte greu. Trebuie sa insisti, sa nu te dai batuta cu una cu doua. Si fara sa-ti dai seama trece.. Din ce am citit pe net, ma asteptam sa fie foarte greu, sa am rani, sa intampin tot felul de probleme.. si n-a fost asa. In continuare sunt binecuvantata. Sarcina usoara, nastere la fel si continuam in acelasi stil. Poate sunt eu mai rezistenta la durere, poate am eu alte idei despre ce inseamna greu.. dar, nu e chiar asa de greu pe cat se spune. Dar, bineinteles ca sunt si exceptii.. si asa cum am mai zis: fiecare femeie e unica, deci diferita.. si clar pot aparea probleme care nu apar la alte femei. Atitudinea pozitiva, increderea in tine iti dau forte nebanuite. Nu are rost sa te impovarezi cu griji sau sa-ti faci ganduri inutile despre posibile probleme. Trebuie tinut minte un singur lucru: eu sunt cea mai buna mamica pentru bebe.. si automat, noi suntem cei mai buni parinti pentru copilul nostru.

Sunt lucruri pe care ai vrea sa le schimbi, insa doar cu vorba e destul de greu. Eu sper ca oricine ma citeste, si cand i-o veni sorocul, sa fie hotarata. Si sa faca planuri dinainte - si planul A si planul B. Si sa se informeze despre tot si toate - asa esti puternica, daca stii tot ce se poate intampla.. si ce decizii poti lua.
Apoi, informeaza-te despre ce probleme pot aparea, pentru ca oricat ai spera sa nu ti se intample tie, trebuie sa stii semnele, ca sa stii ce ti se intampla si astfel sa poti aplica leacul bun. Daca ai ocazia vorbeste cu femei care au trecut recent prin cele 9 luni, nastere, lauzie, nou-nascut etc. Si cu informatiile stranse poti lua decizia cea mai ok pt tine / pt voi.

Ieri a facut Mark cunostinta cu Ayanna.. Ayanna avea chef de vorba, Mark nu prea :)
Ayanna s-a facut mare, n-am mai vazut-o de la botez, deci o luna jumate a trecut deja.. E frumoasa, expresiva, curioasa, zambeste mult, ne spune chestii pe limba ei.. si e pufoasa.
Locul intalnirii a fost P-ta Unirii din Timisoara si mi-am dat seama ca la acest moment nu m-am gandit niciodata.. de oricate ori am fost in zona nu mi-am imaginat ca o sa vina clipa cand o sa fiu acolo cu sotul meu si cu bebelusul nostru sa ne plimbam sau sa ne intalnim cu prietenii. Asta e un moment fain, de tinut minte.
si piata arata asa cum o stiam..

duminică, 27 iunie 2010

19 zile

Cu cat trec zilele, cu atat afli mai multe despre copilul tau, despre ce e normal si ce nu.. Pentru ca suntem fara experienta, suntem atenti la toate semnele - sau incercam sa fim atenti :) si astfel sa gasim, daca e nevoie, solutiile potrivite pentru problema.

Astazi vorbim despre scaun, adica despre caca de nou nascut :) Cand l-am primit cu mine in salon la spital, adica vineri, 11 iunie, l-am dezbracat sa-l analizez, sa vedem tot din el :) Si cu ocazia asta i-am schimbat si primul scutec. N-a fost greu deloc. Am vazut la asistente cum se face, si-apoi ce poate fi asa de greu? :) Atunci la primul scutec avea foarte putin caca, cam cat o bobita de mazare, era maroniu si era destul de tare. M-am mirat pentru ca stiam ca le bebelusi asa mici, primele scaune trebuie sa fie moi si foarte inchise la culoare pentru ca se elimina meconiul, substanta neagra-verzuie, secretata de intestinele lui in timpul sarcinii. Substanta asta e compusa din fiere, mucus, celule din peretii intestinului, secretii si lichid amniotic. E posibil ca acest meconiu sa fi fost eliminat deja, semn ca intestinele lui functionau cum trebuie si sa fie primele semne ca bebelusul era alimentat cu lapte praf. Laptele praf nu se digera complet si astfel consistenta este mai tare si culoarea maro-galbui.
Au urmat 2 zile jumatate fara nicio alta urma de caca.. Ma gandeam ca e bai pentru ca asta n-am mai apucat sa citesc.. Mai tarziu am aflat ca e normal ca un bebelus care trece de la lapte praf la lapte matern sa aiba nevoie de cateva zile sa se adapteze la acest nou meniu.
Si luni, cand trebuia sa plecam acasa.. asteptam vizita medicului pediatru, a venit si caca.. si a venit cat pentru 3 zile :D Sa nu mai zic ca nu face caca :) Mai complicat a fost cu spalatul, pentru ca inca nu aveam experienta in a-l tine foarte bine si se recomanda spalarea cu apa decat stergerea cu servetele umede. Servetelele oricat de bune ar fi ele, fara parfum si cu lotiuni bune pentru fundulet, sunt bune doar cand esti plecat de acasa.. in rest, apa calduta e cea mai buna.
Intre timp am citit ca scaunul unui copil o sa se schimbe regulat, in fiecare etapa a vietii lui o sa fie altfel si o sa aflu ce e normal.
Nu exista nicio frecventa a scaunelor. La inceput, copii hraniti cu lapte matern pot avea pana la 4-5 scaune pe zi sau mai multe, alteori unul la 3 zile. Nu e niciun motiv de ingrijorare si daca are consistenta moale si usoara si culoare de la galben la mustar/verzui. Asta daca e hranit cu lapte matern. Daca e hranit cu lapte praf, scaunele vor fi galbui, maro-galbui si cu miros mai intepator. Un dezavantaj mare al laptelui praf este ca duce la constipatie - la cei mai multi copii. Este foarte bine ca trecerea de la lapte matern la lapte praf sa se faca treptat, in 2-3 saptamani, ca sa se obisnuiasca si organismul lui.
Cu timpul, organismul bebelusului isi va gasi propriul ritm si se va stabiliza si este posibil sa aiba scaun in fiecare zi la aceeasi ora. Dar, este perfect normal sa aiba scaun si in timpul sau dupa fiecare masa :) Asa se intampla la noi acum.. Verificam scutecul inainte de masa.. e curat si aproape dupa fiecare masa sau la scurt timp dupa.. nu mai e curat :)
Cand se introduc alte mancaruri in alimentatie, e posibil sa apara modificari - ca la adulti.. Dar mai avem vreme sa citim :)

Alta chestie care ne-a dat de furca.. e taiatul unghiilor la maini. Am taiat eu primele zile, dar nu prea mult, de teama sa nu-l ciupesc. Cu cat exersezi, vezi ca daca esti atenta nu ai cum sa-l ranesti. Am citit cum trebuie facut, ca sa fie bine.. De preferat ar fi sa gasesti un moment cand e linistit sau cand doarme - cand e gata tura de somn - in caz ca-l trezesti sa nu fie asa suparat.. Unii zic sa tai unghiile dupa baita, ca sunt mai moi. Faza e ca acum oricum are unghiutele destul de moi. Si la noi ritualul de seara e baita, papa si somn. Daca m-as pune sa-i tai unghiile sigur l-as trezi.. Pana acum ne-a iesit mai bine cand era treaz. Vorbim si povestim si asa taiem cate un pic. Cu un deget ii "tragi" pielea de langa unghie (indepartezi buricul degetului) si apoi tai dintr-o data, ca nu e timp de ezitare.
Mi-e cam incomod cu forfecuta speciala, dar ma obisnuiesc.. In scurta vreme o sa fiu si eu experta, la cat de des trebuie taiate unghile :) Ma gandeam ca e ca la adulti, dar nu e asa.. La nou nascuti poti sa i le tai chiar si de 2 ori pe saptamana la maini. La picioare mai rar :)
Am ajuns la chestiile utile pentru bebe. Azi vorbim despre perna de alaptat (breastfeeding pillow, stillkissen, coussin d'allaitement, szoptatós párna). A fost foarte utila in timpul sarcinii, pentru ca in ultimele luni, cand burta creste, dormi mai mult pe-o parte si e chiar recomandat sa dormi cu o perna intre picioare. Perna asta de alaptat e destul de lunga s-o tii in brate, sa iti sustina burta si sa fie si perna intre picioare. Si dupa ce se naste bebe, o folosesti ca sprijin cand alaptezi sau doar un suport pentru bebe. Cu cat creste bebe, cu atat o sa fie mai greu de tinut in brate cand alaptezi.. si aici intervine aceasta perna de alaptat. Din fericire, am gasit aceasta perna Theraline pe ebay la 1 euro :) In Romania cred ca o fi peste 250 lei.

vineri, 25 iunie 2010

17 zile

Zilele acestea am putea zice ca nu se intampla nimic iesit din comun pentru noi, pentru ca ne-am obisnuit deja cu bebe. Pentru bebe e diferita fiecare zi. Dar e diferit si pentru noi. Descoperim fete nevazute ale vietii de parinte.
Am citit ca imbratisarile sunt cel mai bun tratament, deci il aplicam ori de cate ori avem ocazia.. si cum sa nu-ti vina sa-l iei in brate, sa-l mangaii si sa nu-l mai lasi niciodata jos? E o parte din noi.. nu mai conteaza cu cine seamana. Seamana cu el si aduce un pic si cu noi :)

Programul este cam acelasi in fiecare zi.. mancam, dormim, ne uitam unii la altii si tot asa. Noaptea dormim bine de la 23-24 pana spre dimineata. Ce bebe cool, nu? :) Seara mancam bine si ajunge 5-6 ore. Chiar alaptez la cerere si daca el nu cere, nu-l trezim. Am incercat sa facem un ritual seara, ca sa ne obisnuim asa - baita, alaptat + stat putin la povesti si apoi somn. Pana acum a functionat.

Cred ca in aceste 17 zile am adunat 2-3 cm fata de cei de la nastere si cred ca am si recuperat la greutate ce am pierdut in maternitate.. Suntem pe drumul cel bun.
La mine sunt 67 kg si astept duminica sa ma masor. Oricum burta a mai scazut, uterul s-a retras, dar nu complet. Burta e moale, dar e normal sa fie asa.. I-a trebuit 9 luni sa creasca, nu se poate retrage in 2 saptamani. Abia dupa 4-6 saptamani uterul e complet retras.. asa se zice. Cusatura arata f bine - o sa fie o mica cicatrice. Insa trebuie avut grija cu efortul - nu trebuie sa ridic nimic, sa ma aplec foarte mult. In interior, restul se poate vindeca putin mai greu decat ce e la suprafata. Exercitii poti sa faci dupa ce primesti acordul medicului. La 4-6 saptamani de la nastere trebuie sa merg la control si atunci vedem ce zice.
Cu alaptatul merge bine.. sanii au mai crescut - nu foarte tare, acum se vad mai tare vergeturile - cam greu sa le previi :( Dar nu ma deranjeaza asa de tare - oricum nu prea am facut eu topless, ca stiu ca nu e sanatos sa stai la soare :) Deci n-o sa sufar prea tare.

La categoria chestii utile trecem balansoarul Hauck. L-am primit cadou si e practic mai ales in timpul zilei, cand bebele e treaz si vrea sa stam impreuna. In patut daca-l tinem inseamna sa stam aplecati asupra lui si pot aparea dureri de spate si nu-i placut deloc. In balansoar il tinem langa noi, sta intins sau putin inclinat.. dupa felul in care reactioneaza credem ca ii place.. :) Si-l luam cu noi peste tot.

miercuri, 23 iunie 2010

15 zile

Am implinit 2 saptamani!
Am invatat sa citim semnele si sa ne obisnuim cu tipurile de planset pentru fiecare problema in parte.. si cred ca mai avem de invatat. Burtica e singura care ne supara, dar din ce in ce mai putin.. Am baut si eu ceai de chimion si ori e in capul meu ori functioneaza, pentru ca zilele trecute bebe a fost mai linistit. Se cunosc calitatile acestui ceai impotriva colicilor la bebelusi si cresterea lactatiei la mama.

Cu aceasta ocazie am citit mult despre chimion si chimen. Multa lume crede ca e acelasi lucru, insa nu e deloc asa. Sunt doua plante diferite, chiar daca fac parte din aceeasi familie, a patrunjelului :)
Chimenului (Carum Carvi) i se spune Caraway in engleza si se folosesc fructele (des confundate cu semnintele) si radacina, iar de la Chimion (Cuminum Cyminum) - Cumin in engleza - se folosesc atat semintele cat si fructele.
Semintele de chimion sunt mai deschise la culoare si mai mari decat cele de chimen, care sunt in forma de semiluna de aprox. 2 mm lungime si au o culoare brun inchis. Cele de chimion au si ele forma alungita, capetele un pic turtite si au o culoare verzui-cafenie si niste striuri albe.
E clar ca seamana, dar daca te uiti cu atentie le poti deosebi. La gust, diferenta e la chimion care are o aroma foarte puternica, caracteristica, usor iute si usor amarui. La chimen gustul este o combinatie de amarui si iute, placuta.
Chimionul este folosit in America Latina, nordul Africii si Asia, mai putin in Europa. Este specific Indiei, intregi si de multe ori prajite. Trebuie folosit cu prudenta, pentru poate acoperi alte arome din mancare - o lingurita e de ajuns pentru 4 portii de mancare. Chimenul este foarte des intalnit in tarile baltice si tarile vorbitoare de limba germana si se foloseste in special in mancarurile de cartofi, ciuperci, conopida, morcovi, mazare sau fasole.

Am primit vizite de la matusi si prieteni, am fost in vizita la bunicu la Timisoara si strabunica din Gradiste, a putin aer curat.. Ne plimbam cate putin cu masina si ne place, cred ca si bebele nostru intra in categoria bebelusilor carora le place sa fie plimbati cu masina.

M-am gandit sa fac o categorie "chestii utile pentru bebe" si acum vreau sa scriu despre baby phone - oriunde ai fi il porti cu tine si auzi daca bebe se misca, se trezeste.. si poti face un dus sau sa mananci linistit. De preferat sa-l cumperi second-hand si eventual un brand cunoscut. Noi avem Philips, e practic si usor de folosit.

Facem si o categorie "medicala" si aici includem betadina, apa oxigenata, rivanol, oximed, alcool sanitar de 70 de grade, pudra Baneocin, Vigantol, ser fiziologic, comprese sterile, picaturi anti colici etc.

Betadina se foloseste pentru dezinfectarea buricului dupa nastere. Noi am folosit betadina pana a cazut buricul, apoi am continuat cu apa oxigenata - am picurat acolo, sa curete zona si am sters cu compresa sterila ce s-a adunat si apoi cu alcool sanitar si am pudrat cu Baneocin.
Alcoolul sanitar sau spirtul medicinal se foloseste pentru ingrijirea buricului si dezinfectarea diferitelor "accesorii" folosite pentru bebe: termometru, foarfece de unghii etc.
Baneocinul este o pudra antibacteriana folosita la buric pana cand se cicatrizeaza. Noi am folosit-o si pe zonele cu probleme - in spatele urechilor, la pliurile de la gat.. Se poate folosi si un unguent cu aceleasi proprietati.
Ser fiziologic - pentru curatarea ochisorilor si a nascului, la nevoie. Am folosit o data cand s-a adunat ceva secretie la un ochisor. Trebuie sters cu compresa sterila (nu vata, pentru ca lasa firisoare) de la tampla spre nas si pentru fiecare ochisor trebuie o compresa noua, sa nu duci infectia de la un ochi la altul, in caz ca exista.
Comprese sterile - pentru curatarea ochisorilor, a nasucului si a buricului;
Oximed (fostul bioxiteracor) se foloseste pentru diferite dermatoze sau arsuri. Noi l-am folosit pentru comprese pe sani pentru a trece ginecomastia bebelusului.
Apa de mare - pentru a curata nasucul bebelusului si pentru a-i mentine mucoasa nazala umeda. Nu trebuie insistat prea tare.. poti irita mucoasa nazala.
Vigantol - pentru prevenirea rahitismului - 2 picaturi pe zi pana la 18 luni; Vitamina D favorizeaza absorbtia calciului si a fosforului si ajuta astfel la formarea sistemului osos. Corpul uman are capacitatea de a sintetiza singur vitamina D, daca este expus la soare - 15 minute zilnic la orele nepericuloase.
Calciu - pentru a suplimenta cantitatea de calciu din lapte;
Picaturi anticolici - Sab Simplex, Bonisan, Gripe Water, Debridat, Infacol si cate or mai fi :)
Ceai Baby Calm - bun pentru colici; contine flori de musetel, fructe de fenicul, fructe de chimion si iarba de menta. L-am cumparat, dar inca nu i-am dat.
Termometru digital - pentru verificarea temperaturii bebelusului;
Aspirator nazal - batista bebelusului - pentru a elimina mucozitatile din nasuc;
Crema cu zinc - pentru iritatiile funduletului;

Urmatoarele chestii sunt gasite pe net ca e bine sa le ai acasa, dar noi inca nu le-am cumparat, asteptam sa vedem ce zice pediatra:)
Sirop de febra (Nurofen sau Panadol); Algocalmin picaturi sau supozitoare pentru febra care nu scade cu siropul; Smecta, Hidrasec, Biotics Baby pentru diaree;
Si pentru bebe si copii mai mari: role tifon si leucoplast sau pansamente; plasturi pentru zgarieturi si rani, fasa elastica pentru luxatii sau entorse; Fenistil - pentru intepaturi de insecte; sirop de tuse; picaturi Metoclopramid pentru varsaturi; Otocalm pentru dureri de urechi; sirop antialergic Zyrtec; supozitoare cu glicerina pentru constipatie; crema cu factor de protectie UV speciala pentru pielea bebelusilor (30-50); antibiotic doar la recomandarea medicului.

Continuam cu alte info, cu tot ce mi se pare util pentru bebe.

luni, 21 iunie 2010

Hartii, adeverinte etc.

Am ajuns din nou la capitolul hartii. Din nou.
Cum decurge tot mecanismul?
Tatal merge la Primarie sa inregistreze nou-nascutul cu o adeverinta de la spital (care se elibereaza intre 8 si 10) si cu actele parintilor - carte / buletin identitate + certificat de casatorie. Daca parintii traiesc in concubinaj trebuie aduse multe alte hartii. La Primarie tata primeste certificatul de nastere. Si pentru ca doamnele de acolo sunt foarte amabile, ii dau o gramada de hartii de completat pentru trusou bebe, alocatie pentru copilul nou-nascut, prima de nastere si indemnizatie crestere copil si alocatie de stat pentru copii, ca sa nu faca prea multe drumuri.

Pana le-am dat de capat a durat putin.. Sunt multe hartii pentru niste bani pe care ii primesti peste 2 luni, nu acum, cand ai nevoie de ei..
Pentru trusou a trebuit sa completam hartie tip, sa anexam o lista de xerocopii (carte indentitate mama, certificat nastere bebe, livret de familie actualizat) si gata. Se depune la Primarie, primesti numar de inregistrare si astepti 2-3 luni sa vina banii. Valoarea este de 150 lei. Si se primeste pentru copii nascuti in perioada ianuarie 2007 - decembrie 2010 - asa au hotarat alesii nostri. Dupa aceea, am inteles ca se va unifica alocatia de nou nascut cu trusoul si va fi o singura suma de 350 lei. E bine daca scade numarul de hartii completate.

Pentru alocatia de nou nascut, in valoare de 230 lei, care e diferita de alocatia de stat pentru copii, in valoare de 42 de lei, alta hartie si alte xerocopii. Plus ca ai nevoie de o hartie in plus daca ai domiciliul in alta localitate decat cea in care ai nascut - se cheama negatie. E bine totusi ca o poate lua oricine are o copie dupa buletinul mamei si certificatul de nastere al copilului, nu trebuie sa mergi tu sau tatal..
Pentru ajutorul de nastere (?!) de care nu stiam.. alta hartie tip si alte xerocopii :) Nu stiu cine mi-l plateste, dar daca vin bani.. e bine :D Daca as fi lucrat intr-o firma, as fi primit o prima de nastere - un salariu mediu si o compensatie a restului pana la 100% din salariul brut (85% indemnizatia de maternitate + restul de cca 15% compensati de firma). Sau daca ar fi lucrat tata, putea el sa solicite acest ajutor.

Am mai trimis o copie de buletin si o taxa de 15 lei la Casa de Pensii Bucuresti pentru emiterea unei adeverinte cu stagiul de cotizare pentru depunere dosar concediu de maternitate (in cazul meu doar lauzie) - care are durata obligatorie de minim 42 de zile de la nasterea copilului.
Pe net este multa confuzie. Majoritatea crede ca acest concediu este concediul de crestere a copilului. Pai, nu e asa.. Concediul de maternitate poate fi de 126 zile maxim, ti le imparti cum vrei, dar sa ramana 42 de zile dupa nastere. Pentru asta depui hartii cu stagiul de cotizare, concediu medical de la medicul de familie si xerocopii si primesti 85% din veniturile din ultimele 6 luni. In cazul meu 85% din somaj.. Yuppy, si-asa erau prea multi bani, hai sa mai scadem un pic.. De asta am ales si varianta doar cu concediul de dupa. Ce rost avea sa-mi iau concediu din somaj? :D Cu aceasta ocazie imi voi intrerupe somajul pentru 2 ani si 42 de zile, dupa care voi fi din nou somera.
Din a 43-a zi de la nastere poti depune dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului si alocatia de stat pentru copii. Indemnizatia inseamna 85% din veniturile pe ultimele 12 luni, nu mai mult de 4000 lei si nici mai putin de 600 lei. Acum si cu modificarile de legi, cu scaderea celor 15 procente, suma maxima ajunge la 3400 lei, minima ramane la fel.
Acesta indemnizatie o poate solicita si tatal copilului.
O gramada mare de hartii... bine ca ne-am luat acum multi ani o imprimanta cu scaner si copiator :) Si tus de pe ebay. Ne mai facem stoc de dosare plic si dosare cu sina si le caram peste tot, ca nu stii niciodata de care iti trebuie :)
Si ca sa fii bagat in ceata de tot, mai exista si un stimulent pentru mamele care vor sa se intoarca la lucru inainte de a implini copilul 2 ani, in valoare de 100 lei. Ce mai stimulent. Daca esti nevoita sa lucrezi, trebuie sa lasi copilul in grija cuiva, care de cele mai multe ori trebuie platit.. Cu 100 de lei nu poti pati o bona, poate doar pe bunica.

De mare ajutor este site-ul drepturile-gravidelor.ro.

duminică, 20 iunie 2010

12 zile de sentimente noi..

Ne-am intrat intr-un ritm. Ritmul si ordinea sunt bune. Si inca e fain. Greu este intr-o masura mai mica sau mai mare - depinde de fiecare, atunci cand bebe plange si incerci tot ce stii si tot nu reusesti sa-l linistesti. Dar, pana la urma se rezolva.
E important sa-ti pastrezi calmul si sa ai incredere in instinct si sa nu pleci urechea la sfaturile pe care inevitabil le primesti.. cand nasti se naste si instinctul de mama si trebuie sa crezi in el! Chiar esti cea mai buna mama pe care o poate avea bebele tau - asta incerc sa-mi zic in fiecare minut! Conteaza foarte tare sa fie si tatal bebelusului alaturi de tine, pe orice plan.. Sarcinile se impart, chiar daca mare parte din ele iti revin tie. Tata trebuie sa se implice si orice "nimic" e foarte important. Si asta trebuie spus cu voce tare sau in scris.. doar sa ajunga la urechile sau ochii lui :)

Privind acum in urma, sarcina a fost floare la ureche. Am mai zis ca am fost una dintre norocoase, pentru ca am avut o sarcina faina si usoara, fara greturi, varsaturi, pofte, arsuri nasoale si picioare umflate. Sau am uitat deja? :D
Am mers din aproape in aproape cu fiecare etapa - confirmare sarcina, analize, ecografie, analize, prima miscare a lui bebe, ecografie, analize, ecografie, analize.. si a sosit bebe! Si as putea adauga somn / odihna cand se cere!
La capitolul vergeturi.. am descoperit ieri 2 mici langa buric.. nu stiu cand au aparut :) Si mai multe pe sani, care au aparut dupa nastere, dar asta e, nu e un capat de tara.
Si toate durerile.. parca nici n-au fost! Chiar se anuleaza tot cand vezi bebelusul. Bine, nici nu am avut eu durerile alea maxime, am ajuns doar pe la jumatatea intensitatii si era nasol. Dar eram in stare sa merg pana la capat daca nu aparea ''neprevazutu".. Acum nu mai conteaza partea aia, conteaza ca m-am recuperat rapid si bine, ca sunt in stare sa am grija de bebe si el e sanatos.
As fura niste minute de somn, recunosc :) Insa uit si de oboseala cand il vad asa mic, asa dragut, asa frumos, asa dulce cand zambeste-n somn.. Chiar uiti de toate.

Si cateodata imi pare rau ca nu reusesc sa-l vad in fiecare minut (mai fac si eu un dus, mai mananc sau mai dorm) pentru ca, asa cum se zice, "creste vazand cu ochii".
E clar ca se declanseaza un sentiment nou atunci cand il vezi pentru prima data.. Si nu a fost asa cum mi-am imaginat. Pentru ca n-aveam cum sa-mi imaginez. Ma gandeam c-o sa-l iubesc, doar e copilul meu, ca o sa am grija de el.. Dar, nu se poate compara cu nimic.
"Doar o mama stie ce inseamna dragostea de mama." Nu pot descrie, dar e o adunatura de iubire, de rabdare, de grija, de implicare, de interes si altele pe care nu le cunosc.
Ma bucur ca am blogul, sa pot scrie aici tot ce simt acum.. pentru ca peste cateva minute ma vor incerca alte sentimente, si-o sa uit de astea sau o sa le transform in altceva.

vineri, 18 iunie 2010

10 zile de viata

Bebelusul nostru a implinit 10 zile! Si noi suntem parinti de 10 zile!

Ce-am realizat pana acum? Am invatat sa papam / sa hranim; sa dormim cand putem; sa plangem daca nu ne convinge ceva / sa schimbam scutecul / sa incercam sa alungam durerile de burtica; sa facem baita si sa-l curatam prin locurile mai greu accesibile; sa ne zgariem pe fata / sa taiem unghiutele; sa zambim si sa ne incruntam; sa ne plimbam cu masina si cu caruciorul 4x4;

La plecarea din spital am luat cu noi niste "chestii" de care scapam noi zilele astea: eritem alergic neonatal (adica ceva problema dermatologica data de flora ce exista in maternitate) si ginecomastie (inflamarea sanilor datorita hormonilor). Majoritatea nou-nascutilor au acest eritem, adica niste mici bubite care apar mai ales dupa baita si tin 2-3 zile. Nu-l deranjeaza pe bebe, dar ne deranjeaza pe noi.. In spital asistentele il stergeau cu alcool in locul respectiv si presarau pudra baneocin. Apar in special dupa urechi, in zona gatului si chiar si pe fata. Cu ocazia iesirii din spital, am spalat si dezinfectat tot ce a intrat in contact cu spitalul. Asta e problema in spitalele romanesti, dar bine ca nu e grav. Oricat de modern ar fi salonul, probleme sunt cu gramada. Dar, asta e alt subiect, de discutat alta data.
Apoi, ginecomastia fiziologica inseamna marirea glandelor mamare din cauza hormonilor materni sau placentari care circula prin sangele lui. La plecarea din spital sanul stang era mai mare, umflat si tare. La sfatul pediatrei din spital i-am pus comprese cu rivanol. Ieri am observat ca a scazut in dimensiuni, deci trece. Vom continua cu comprese cu oximed, la sfatul pediatrei de casa :)

I-am taiat si unghiutele.. sunt asa de mici ca aproape nu le vezi. A stat cuminte,la o mana i le-am taiat cand era treaz, pentru ca i s-a rupt putin din una.. si se agata de haine.. La cealalta, astept sa adoarma, ca sa nu se miste si sa-l ciupesc.

Revin... :) cand bebe ne permite..

miercuri, 16 iunie 2010

Prima baita. A cazut buricul!

Tot cautand solutii si remedii pentru durerile de burtica, am dat si de problema buricului. Mie nu mi s-a parut asa mare problema, am vazut la asistente cum trebuie curatat, l-am curatat.. bebele nu reactiona urat la aceasta operatiune, deci nu-l deranja prea tare.. Si mare eveniment: azi a cazut buricul.. curatam locul in continuare cu betadina si pudra baneocin si asteptam sa se vindece complet..
Ieri am facut si prima baita.. din auzite si citite stiam ca pana nu cade buricul nu trebuie sa-i faci baie bebelusului, ci sa-l speli cu un prospel, fara sa se ude buricul. Bineinteles ca asta tine iar de fiecare si mai ales de cateva zone din Romania. In strainatate, la spital se spala copilu peste tot.. nu-s asa "atenti" la toate chestiile astea. La spitalul din Arad insa, medicul pediatru ne-a zis sa-i facem baie in fiecare zi, sa fim atenti la zonele de la subtiori, la fundulet, la putza, intre degetele de la maini si picioare si in general in zonele unde se atinge pielea de alta piele, unde este cate-un pliu.. la gat, in spatele cotului, al genunchiului, la glezna etc. pentru ca acolo se aduna mizeria. Invatam. Ieri baia a durat vreo 15 min sau poate mai mult pana am ajuns la temperatura buna a apei, pana am hotarat cum sa-l tinem, pana l-am sapunit.. pana l-am clatit.. A plans un pic.. Azi eram deja experti. Totul la indemana, apa a iesit din prima, l-am spalat pe spate intai, de sus in jos.. adica de la cap spre picioare "sa nu ducem murdaria sus" :) Apoi pe fata, tot de sus in jos.. noi mai siguri pe noi, am transmis si lui mai multa siguranta.. ca nu-l scapam din mana, ca stim ce facem.. Si in cateva minute am fost gata. Maine o sa fie si mai bine, presimt..

Revin..

marți, 15 iunie 2010

O saptamana deja!

A trecut deja o saptamana.. Suntem acasa de 2 zile, ne intelegem bine.. ieri a fost mai greu, ca era asa de cald, si galagie afara, galagie in casa si lume mai multa decat eram noi obisnuiti la spital. Bunicii deja inseamna multa lume.. dar ne obisnuim si ne integram si intram in rutina: papa, nani, papa, nani :)
Acum invatam cum sa manance cum trebuie - si eu si el trebuie sa stim asta, noi sa facem baita tot mai bine, lui sa-i placa tot mai mult, sa-l schimbam si sa-l imbracam mai repede..
Incep sa citesc despre faimoasele colici.. din nestiinta ieri l-am tinut destul de mult la piept, adica a inghitit si mult aer care ne-a cam dat de furca azi.. De-acum, 25 de minute sunt suficiente pentru o masa - oricum il urmaresc sa fie 25 de minute bune de mancat, nu supt putin, apoi contemplat decorul, cum ii cam place sa faca.. Trebuie sa ne invatam sa facem lucrurile asa cum trebuie.. ca sa ne fie tuturor bine.

Picioarele s-au dezumflat, incap in toti papucii :), si azi, la fix o saptamana de la nastere masuratorile arata asa: 98 cm pe burta, sold 105 cm, sani 98 cm (goliti), iar kg: 68.
Mananc bine, stiu ca e importanta alimentatia la fel de mult ca in timpul sarcinii, cu mentiunea ca trebuie sa am grija la anumite alimente: fructele ce provoaca acidititate: portocale, kiwi, mandarine si muraturi, varza, fasole, linte, ceapa, usturoi, ardei iute, castraveti. Parerile sunt nenumarate bineinteles si asa pe lista de adauga: rosii, condimente tari.
Revin..

duminică, 13 iunie 2010

Avem 5 zile

Cu cat trece timpul, cu atat e mai bine pe toate planurile, asta e foarte clar...
Raman insa picioarele umflate, de care am crezut ca scap o data cu nasterea bebelusului.. Nu e asa :( Remedii nu sunt, doar stau cu ele ridicate putin mai sus decat restul corpului si parca se mai dezumfla.
Ramane si operatia, care nu ma doare, nu s-a umflat, nu s-a invinetit, si cusatura cica e faina.. io inca n-am curaj sa ma uit la ea.. si oricum e pansata. Burta incepe sa scada, mi se retrage uterul.. si maine ma voi masura.. sa vedem masuratorile de dupa.
Si mai ramane si anemia.. de asta sunt cam palida.. desi la analize valorile sunt foarte bune pentru cineva care a pierdut asa mult sange. Asistenta mi-a zis ca am valoarea hemoglobinei 14g la 100 ml sange, in conditiile in care valorile normale pentru femei (care n-au nascut recent) sunt intre 11 si 15g la 100 ml, si arat ca cineva care are 5g.. Anemia mea e din cauza lipsei fierului, insa nu am alte simptome decat paloarea pielii. Suplimentez cu vitaminele pentru gravide care au 60 mg de fier.. insa, posibil sa nu-l asimilez eu :( Deja e facut meniul pentru mine, sa iau fier din alimente cat se poate de mult..
Am mai aflat eu de niste probleme, dar tot mai sper eu in sinea mea sa scap de ele. Femeile care au nascut asa mi-au zis, ca n-am nicio sansa sa scap de hemoroizi, ca toata lumea face.
Cand m-am apucat de exercitiile Kegel am citit la ce sunt bune. Eu mai faceam inainte, dar nu constant si nici prea corect. De cand cu sarcina si cu prietena mea, Dia, le-am facut mai bine, poate perfect, aproape in fiecare zi.. ca sa-mi usurez nasterea si recuperarea. Si le fac si acuma, chiar daca nu le-am folosit la scopul initial, sper sa ma ajute sa nu fac hemoroizi.. plus celelalte avantaje :D Si.. avand in vedere ca in timpul sarcinii nu m-am constipat (cu o mica exceptie de 2 zile.. :)) sper totusi sa scap.

Am mai analizat bebelusul.. are unghiile ca mine, deci seamana si cu mine un pic. Are si cateva suvite de par blond.. acum si ochisorii sunt albastrui.. poate raman asa :)
Bebe se intinde mult, tresare in somn.. si a sughitat doar o data de cand ne-am intalnit.. azi. In burta sughita destul de des. Am intrebat asistenta daca trebuie sa-i dai ceva bebelusului.. si daca bebe doarme, trebuie lasat sa doarma, daca e treaz poti sa-i mai dai putin lapte de la san. Nu era de acord cu ce te mai sfatuiesc unii pe forumuri: 2-3 picaturi de zeama de lamaie, o lingurita de apa fiarta si racita. Atata timp cat nu sughite non-stop nu e nimic :) Mi-a zis de cazuri in care unii dadeau si jumate de lamaie copilului fara niciun efect. Efectul era doar pentru parinti, care se amuzau de mutrele facute de copil cand gusta lamaia acra :)

Am facut cunostinta cu vecina de salon.. care are o fetita.. deja incepem sa cautam fete pentru Mark.. nu suntem mai prejos decat parintii nostri care cautau orice ocazie sa ne faca "lipeala" cu copilul vreunui coleg cu care vroiau sa se incuscreasca :)

As face acum o baie intr-o piscinaaaa, sa ma racoresc.. sau, poate ma duc doar pana la dush.. Urmeaza inca o noapte in spital si maine sper sa primim ok de la doctorita de bebe sa putem merge acasa..

sâmbătă, 12 iunie 2010

Avem 4 zile

A trecut si prima noapte cu EL, cu bebelusul nostru.
Cine a trecut prin asta, stie ca nu-i usor.. ca nu prea apuci sa dormi.. dar, ideea e ca trece. Si vine a doua zi cu el. cand deja ar trebui sa ai mai multa experienta, deja stii atatea despre el.. ce se mai poate intampla? Pai, destule.. gen: suptul, sani tari, durerosi pe care nu stii cum sa-i rezolvi, bebe plange si nu stii de ce.. of, multe.. Cu sanii am rezolvat-o deocamdata cu comprese calde la inceput de muls (cu o pompa gen seringa a functionat la mine) si comprese reci dupa. Cu suptul.. cu mameloane de silicon un pic si apoi direct san.. ca sa nu se invete cu ele.. si apoi sa refuze sanul.. Rani, sper sa nu fac.. dau preventiv cu crema Garmastan. Deci, pe lista utila adaugati si pompa si mameloane de silicon daca sfarcurile sunt ombilicate sau cum le-o zice (cand vine vorba de stimulare pentru supt ele se baga inauntru, nu ies in afara.. si trebuie ajutate cu diferite metode.. le scriu alta data..). Si daca nasti vara.. multe camasi de noapte.. sau chestii de schimb.. transpiri.. sanii curg.. te mai nimereste bebe cand schimbi pampersul.. o sa fii uda leoarca! :)
Azi e a doua noapte, urmeaza a treia in spital.. si luni merem acasa.. sa dam si altora planurile peste cap :) Alta aventura.. DAAA!!!

Astazi ne-a vizitat si Ayanna.. a venit sa-l vada pe Joey.. din pacate, trebuie sa mai asteptam putin pentru o intalnire adevarata, pentru ca la spital copii mici n-au voie.. Ayanna, sa te uiti pe blog, sa vezi poze, da?
Noapte buna.. pentru cateva ore.. :)

joi, 10 iunie 2010

Avem 3 zile deja..

Ma gandeam inainte de nastere ce voi face in timpul asta in spital. Raspunsul e simplu: te odihnesti, dormi sau nu.. mananci si astepti ora de mers la bebe. Si cateodata pare ca trece greu si nu mai ai rabdare.. Dar, vin si clipele alea care nu vrei sa se mai termine. Si-atunci vrei sa profiti din plin de ele sa-l analizezi tot, sa cauti asemanari cu tine sau cu tata.. Pana acum toata lumea ne zice ca seamana cu Rudi.. bine, las ca mai vedem noi :)
Azi a aparut si prima chestie care nu mi-a placut.. de fapt sunt doua.. prima e legata de faptul ca unele asistente sunt cam din topor asa.. si au uitat sa mai aiba rabdare.. si te reped si se poarta de parca noi ar trebui sa stim tot si uita si ca unele femei sunt mai usor impresionabile acuma.
Mie mi-a venit sa plang de fericire cand l-am vazut prima data.. altele poate sunt mai "dure" asa si nu se arata.
Astazi am gasit bebele pe jumate dezbracat.. i s-au desprins nastureii de la salopeta si am zis ca e o ocazie buna sa ii vad piciorusele, inainte sa-l imbrac la loc.. Ce-a urmat? "Ce faci? La ce te uiti?" Ce trebuia sa raspund s-o linistesc pe madama respectiva? I-am zis ca "ma uit la copilu meu.. nu e voie?" Mi-a aruncat asa o privire.. si am aflat de la alte femei ca de fapt credea ca eu o controlez, sa vad daca e bebele schimbat.. Deci, sunt frustrate peste tot :(
Apoi, alta asistenta hraneste bebelusii de parca e contra cronometru.. si apoi se mira ca dau afara saracutii. "N-are nimic, asa fac nou-nascutii". Serios? De ce la altele nu se intampla asa? Ma rog, sper sa scapam de ele.. sa vina bebe cu mine in salon de maine.. si sa nu mai depindem asa de ele..
Bebe e bine.. il trezesc cam greu :) dar, ne descurcam pana la urma. Succesul zilei a fost ca i-am vazut ochisorii de 3 ori, a supt de 2 ori.. si maine o sa fie mai bine.. colostru este, trebuie doar sa ajunga la bebe.. si suntem pe drumul cel bun spre alaptare.
Acum mergem sa dormim, sa fim fresh pentru urmatoarea intalnire.

miercuri, 9 iunie 2010

El e Mark..

Ieri s-a incheiat o aventura si am inceput alta. Prima aventura a decurs lin, fara surprize, hai poate doar una la final.. dar deja o putem considera o noua aventura.. :) Dar in 3 aventura e faina.

Bebelusul e bine, are ochisori ca Rudi - la forma ma refer, culoarea o vedem mai incolo, are degete lungi si unghii frumoase, asa cum imi plac mie. Are buza de sus destul de plina - seamana tot pe Rudi aici, barbia micuta. E asa de dragut, si fin si moale.. Piciorusele nu i le-am vazut, dar i-am numarat degetelele prin pantaloni.. se gadila.. scanceste incetisor, nu e el sufletul petrecerii in salonul de bebelusi.

Ne rugam sa fie bine, sa fie sanatos, sa manance bine.. si sa plecam in aventura.. Daca pana acuma imi faceam griji ca "oare cum ma descurc", azi tinandu-l in brate de cateva ori.. au inceput sa dispara grijile alea. Si stiu ca o sa ne intelegem foarte bine.

Stefanik Mark Daniel - 08.06.2010

Asa ne-am hotarat sa-i zicem.. :)
S-a nascut pe 8 iunie 2010 la ora 17 in Arad.
Greutate: 3550 g
Lungime: 51 cm

Restul inventariem mai tarziu, cand mergem in inspectie la el.. si revenim cu stiri calde.
Pe scurt, suntem amandoi bine.. Mie mi-e fooaaame.. si cred ca si lui..

Pana una-alta.. in sfarsit pot afisa site-uri cu info despre ce s-a intamplat in lume pe 8 iunie: historynet.com, thepeoplehistory.com, maplandia.com, wikipedia.com, jurnalul.ro.

marți, 8 iunie 2010

08.06.2010

S-a gandit el ca daca tot vine numele lui de la Marte.. sa vina marti:)
Am contractii de la 12 noaptea.. atunci au inceput alea dureroase, restu.. erau asa sa fie.. Si ma gandeam oare nu adorm si ma trezesc cand am contractii prea dese? Eh, nicio grija.. te trezesti la fiecare.. sunt niste dureri ca durerile menstruale.. eu nu prea am avut dureri mari-mari inainte.. deci, inca nu stiu limita mea.. Sunt niste dureri de spate care vin spre burta, burta se contracta.. te tine toata treaba peste 30 de secunde la inceput.. si cu cat inaintezi in travaliu, contractiile apar mai des, tin si 90 de secunde.. si trebuie sa incerci sa fii tare, sa nu te concentrezi pe durere.. si sa nu uiti sa respiri :) Vor veni tot mai des si asta te epuizeaza..
Cred ca mergem la spital.. sa ma vada medicu..
Anuntam cum decurg lucrurile..

luni, 7 iunie 2010

Cred ca bebe Mark vrea sa vina..

Dimineata a debutat cu o scurgere rozalie.. nu m-am panicat pentru ca nu am avut dureri, contractii sau alte semne de nastere care sa ma puna pe ganduri. Am sunat medicul ca sa ne linisteasca sau sa ne panicheze :) Prima lui reactie? Mergi la spitaaaal!
Am pus bagajul in masina si hai la spital.. la medicul de garda. Inaintea mea era o fata de 16 ani care mai un pic si nastea, avea contractii la 5 minute, a mers direct in sala de nasteri pentru expulzie.. si era relaxata. Eu cred ca ne ambalam cam tare cu cat inaintam in varsta.. Nu cred ca a citit pe net de semnele prevestitoare nasterii, la ce sa se astepte, n-avea ditamai bagajul.. Ar trebui sa iau exemplu :)
M-am conformat pentru control.. sus pe masa.. verdict? Col sters, scurgerea era de fapt dopul gelatinos.. si daca vreau pot sa raman la spital pentru ca nu mai e mult pana nasc. Dar, cum medicul n-a insistat.. si contractiile nu prea le-am putut numara, am zis ca merg acasa si revin cand am contractii la 20 de minute. Bagajul a ramas in masina pentru mai tarziu, pentru ca medicul era sigur ca ne vedem peste cateva ore. Sa vedem ce inseamna "mult".
Cu moralul stau bine.. si sper sa fiu tare pana la sfarsit.
Acum astept contractiile, sa vedem daca apar mai des.. am avut una la 19:03, una la 19:33.. una parca e acum la 19:43.. Of, e cam neclar!

Ma duc sa ma mai plimb.. sa vedem daca mai apar alte contractii..

Revin.


duminică, 6 iunie 2010

Am implinit 39 de saptamani!

De-acum trebuie sa-mi doresc sa se nasca.. sa-mi doresc mult mai tare decat pana acum. E mai bine pentru toata lumea. Daca se depaseste termenul, pot aparea complicatii.. si nu vrem, nu?
Dimensiunile mele nu s-au modificat.. am 110 cm pe burta, 98 la sani si 105 pe sold si 77 kg.
Azi-noapte am experimentat si contractii mai deosebite decat pana acum.. Pe la ora 2.30 s-a dat alarma, dar era falsa. Durerile au trecut cam intr-o ora.. s-a linistit apoi si bebe si am putut dormi pana la 9 ca un prunc.
Vineri am facut niste analize, am ascultat inima bebelusului.. si conform masuratorilor de la eco bebe ar avea cam 3600g. De data asta, masuratorile au iesit conform standardelor la cap si la femur si au iesit mai mari la abdomen. Medicul a zis ca mai vreo 6-7 zile.. Sa vedem ce-o vrea si Marky Mark.
Am mai verificat bagajul - am acte, am halat, am 3 camasi cu nasturi in fata + o pijama + un tricou mai lung (pentru travaliu), prosopele mici, lenjerie, sosete, slapi, chestii necesare - periuta si pasta de dinti, sapun, servete hartie, 3 aleze si am adaugat farfuria, cana, tacamuri si paie pentru baut. Am pus fiecare set de hainute - cu manusi si caciulita - intr-o punga sigilata ca sa nu stam acolo la spital sa le sortam si sa se poata servi asistenta la nevoie. Am pregatit 5 seturi.. cred ca vor fi de ajuns. Am un pachet de scutece "new born" de 27 bucati si servetele umede. Azi imi fac si faimoasele tampoane din vata cu tifon steril. Am strecurat si batoane de cereale si putina ciocolata :) Trebuie sa mai adaug crema Garmastan, pompa de san si 2-3 cosmetice - sa arat si eu mai bine in primele poze de dupa. Mai tre sa pun incarcatorul de telefon si castile de la telefon - poate o sa vreau sa ascult muzica.
Acasa am pregatit hainele pentru iesirea din spital - si ale mele si ale lui Mark, paturica.. desi, la cele 33-35 de grade care se anunta saptamana viitoare.. nu cred ca ne mai trebuie..
Urmeaza sa ne aprovizionam cu ser fiziologic, glicerina boraxata, ceva pudra si ce ne-o mai zice la spital.. strictul necesar.. si-apoi ce-o mai zice pediatrul sa avem in casa in caz de nevoie.

sâmbătă, 5 iunie 2010

Ce mai facem?

Bebe stiu ca nu mai are loc.. si probabil ca o sa apara in curand.
Eu? Cos.. Am hotarat ca trebuie sa termin niste chestii pana apare.. ca apoi o sa fie mai greu cu timpul liber:) Azi am terminat paturica.. nu stiu de ce am amanat-o asa mult.. A iesit foarte dragutz..
Ar fi trebuit sa mai adaug patratele cusute de mana cu diferite motive naive (mai erau urmatoarele: un trenulet, o minge, o toba, un carucior), dar n-am mai gasit ata verde si albastra ca cele folosita initial.. si am lasat asa. Dar imi place tare si asa. Sper sa-i placa si lui Joey. Facem o carte textila cu restul - le cos cu alta culoare si se potriveste cu paturica.
Si am umplut si norii si steaua si luna cu vata.. dar nu am mai apucat sa le fac ochisori si zambete.. e si luni o zi.

vineri, 4 iunie 2010

Aproape 39

In saptamana 38 de sarcina bebelusul are de fapt 36 de saptamani.. El ar trebui sa aiba capul coborat in pelvis, protejat de osul pubian. Fetitele sunt mai coborate in uter, baietii stau mai sus. Pozitia normala si ideala a bebelusului pregatit de nastere e cu spatele catre stomacul mamei. Nu se intampla mereu asa, din cine stie ce motive. Pe unele site-uri se recomanda dormitul pe partea stanga si pentru a se intoarce bebelusul in pozitia buna de nastere. Oricum, stie el cand e momentul si ne va da si noua de stire.
Bebelusul este complet dezvoltat, doarme, viseaza, se trezeste, clipeste, strange pumnii, reactioneaza la lumina etc. Unii dintre ei au par de 10-12 mm, care poate fi diferit la culoare de al nostru, altii nu au par deloc.. poate putin puf :) Are unghii destul de maricele si se poate zgaria chiar din burta.. Cam ciudat!

Am ramas datoare cu alte tehnici de usurare a durerilor din timpul travaliului.
Acestea sunt: vizualizarea, vocalizare, hipnoza, acupunctura, homeopatie si aromoterapie.. si nasterea in apa.

Pentru unele femei functioneaza tehnica vizualizarii in timpul travaliului. Un apus calduros, un rau sau un parau frumos curgator. Fiecare contractie deschide cervixul usor, ca bobocul unei flori. Poti asocia contractia cu valurile oceanului. Incearca sa-ti imaginezi orice te poate face sa te simti mai bine.

Muzica clasica ajuta temporar la cresterea IQ-ului.. asa s-a demonstrat. Deci, n-ar trebui sa fie o surpriza ca muzica te poate ajuta si in timpul travaliului. Poate fi orice gen, dar muzica usoara lenta poate fi ok pentru inceput, ca apoi sa ajungi la piese mai dramatice, o data cu intensificarea contractiilor. Poti canta, fredona, geme sau orice sunet vrei tu sa scoti. Nu te inhiba, medicii si asistentii le-au auzit pe toate. Ar trebui chiar sa te incurajeze sa te exprimi asa cum simti.

Revin cu celelalte.. Ma duc la medic..

joi, 3 iunie 2010

Numaram zilele...

Au mai ramas foarte putine zile.. Mie nu mi se pare ca e burta asa de mare.. de sus se vede altfel. Intr-adevar, in vitrine is cam mare.. apare burta si apoi si eu :)) Lumea zice ca am burta mare, ca poate am bebe de 4 kg sau gemeni.. :)
Pana la masuratoare mai sunt 4 zile, deci mai asteptam sa vedem si cm. La kg am recuperat putin dupa zilele astea in care am mancat numai orez si morcovi.

Pana atunci, mai vorbesc cu lumea despre ce se intampla la spital in timpul travaliului, mai adaug si eu chestii in bagaj.. mai scot altele.. si sper sa am de toate din cele necesare.
Altfel.. relaxare.. a trecut o zi si n-a plouat la Arad, avem temperaturi placute, si teiul miroase mai bine acum. Ne plimbam, mai cumparam una-alta.. incercam sa ne abtinem de la cumparat multe prostii.. si asteptam..
Se apropie clipa.. cred ca coboara incet-incet.. simt apasare mai mare pe oaselea alea de jos... si dureri cateodata, dar contractii dureroase nu prea.. Am citit despre semne.. sper sa le recunosc cand e momentul. De-acum numai asta ma mai asteapta.. sa nasc, nu? :)
Abia asteptam sa-l tinem in brate, sa-i vedem ochisorii si manutele si nasul si urechile.. asteptam sa-l vedem tot.. sa-l pupam peste tot.. Pana atunci doar Rudi pupa burta, io nu ajung.. :) Ajung la Mark doar mangaierile si gandurile si vocea mea..

Mi-am cumparat ate colorate pentru a termina suportul pe care il vom lega de masa de infasat - acolo vrem sa tinem forfecuta de unghii, peria de cap, termometrul si ce-om mai avea nevoie sa fie la indemana.. care arata asa.. Are vreo 45 cm, 2 buzunare si e facut din fetru alb (ramasite de la nunta), decorat cu etamina cusuta cu punct in cruce si niste elastic pe post de banda decorativa.
Am mai cusut niste nori si stele si o luna pentru baldachin.. care asteapta sa fie calcat :)
Toate sunt facute din fetru alb, "tivit" de mana cu ata colorata. Probabil ca o sa fac altele pentru un mini-carusel de agatat deasupra.. dar pline de vatelina si colorate si zambarete.. si sper sa termin si paturica pana se naste bebe..