vineri, 26 februarie 2010

6 luni deosebite..

In ultima vreme nu am mai stat pe forumuri cum stateam la inceputul noii mele stari.. cred ca m-am obisnuit, nu s-au petrecut foarte multe schimbari si sunt mai sigura pe mine.. si incep sa-mi ascult instinctul..

Vizita la medic a fost ok, exceptand faptul ca desi eram programata la ora 10 am intrat pe la 11.30. Si sa nu uitam ca gravidele au prioritate :) Asta e o gluma buna, pentru ca nu se respecta nicaieri acest anunt. Si eu ca fraiera ma trezesc devreme, sa ajung chiar inainte de programare.. si uite cum iau teapa de fiecare data. Imi vine sa intreb de fiecare data cand se intampla situatia asta, fie pe asistenta, fie pe doctorita de ce se intampla asta? Le place sa vada coada la usa cabinetului? Sper ca nu se intampla asa ceva in Germania..
Cred ca o sa fac un post special cu argumentele noastre pentru tara in care vrem sa ne mutam.. s-ar aduna destule PRO.. eu asa zic..

Chiar acum cand scriu, se vede bebele cum misca.. se vad unele din miscarile lui prin burta.. oare ii place muzica ce se aude la radio?

Scuze pentru intrerupere :)

O alta chestie care se intampla in perioada asta a sarcinii e ca la ecograf ti se spune ca ai 24 saptamani, dupa menstruatie 24 saptamani si 5 zile sau invers.. si cand te intreaba lumea cat ai, nu prea stii ce sa ii zici si nici sa stai la explicat.. zici numarul rotund - 6 luni.. restul sunt detalii marunte.

Cu ocazia implinirii a 6 luni se vede burta clar, nu mai e niciun dubiu.. Cu ocazia asta as vrea sa le multumesc doamnelor si domnilor care ma observa si in aglomeratiile din autobuz sau tramvai imi ofera locul lor.. Nu simt mereu nevoia sa stau jos pe scaun, dar accept si prefer statul pe scaun decat sa primesc coate si imbranceli in burta..
Cum se descurca oare femeile in ziua de azi in Romania? Pentru ca, desi toti vorbim de criza, copii inca se fac.. Asta e un alt subiect de comentat..
Si legat de subiecte as vrea sa mai scriu despre Efectul Mozart, contractii, nastere, bebe, celule stem, sfaturi pentru crestere bebe mai vechi sau mai noi, etc.


Cum stii ca esti insarcinata tare? Nu-ti mai vezi degetele de la picioare din cauza burtii :)

marți, 23 februarie 2010

Lista pentru spital..

Am primit rezultatele analizelor, sunt bune.. valori normale.. sa vedem ce zice si medicul joi.
Bebele misca la ore diferite acum, e clar ca are mai multe perioade de activitate pe langa cele de somn..

M-am tot intrebat cum ar fi fost daca as fi mers la servici in toata aceasta perioada, cum as fi facut fata.. pentru ca uneori ma simteam obosita doar stand pe scaun, fara sa depun vreun efort.. Sau asa m-a fi culcat dupa masa, macar juma de ora.. :) Sau cum ar fi fost cu mancarea? Stand acasa am putut pregati mancaruri cat de cat sanatoase si bune pentru aceasta perioada. Probabil ca nu am mancat 100% ceea ce trebuia, ca am mai mancat si eu ciocolata, cate o bucatica, nu o tabla intreaga :)

De multe ori ma gandesc ce se intampla inauntru si daca pentru toate femeile e la fel.. Si raspunsul e ca nu, pentru ca toate suntem diferite.
Am 3 prietene gravide in preajma.. 2 trebuie sa nasca in maxim 2-3 saptamani, iar cealalta la o luna dupa mine.. Din pacate, nu am petrecut destul de mult timp cu ele ca sa apuc sa le intreb toate ce ma framanta pe mine.. Si-apoi, intra in actiune si instinctul. Fiecare simte cum trebuie sa faca anumite lucruri.. Si sub indrumarea medicului, fac ce este mai bine pentru ele.
Cele care trebuie sa nasca in perioada urmatoare au bagajul facut pentru spital..
Apropo de asta, am primit lista cu ce iti trebuie.. poate mai gaseste cineva utila lista.. (lista e gasita pe un forum si inca nu mi-am pus amprenta pe ea, pentru ca nu m-am confruntat cu aceasta etapa):

Haine: 2 perechi papuci (pentru spital si pentru dus); sosete, halat calduros (chiar daca e vara - dupa nastere s-ar putea sa tremuri din cauza frisoanelor si chiar sa ai nevoie de o patura in plus); 3-6 perechi de chiloti de bumbac, mai largi (de evitat chilotii tanga pentru ca pot deranja taietura de la epiziotomie sau de la cezariana). 3 camasi de noapte (una pentru nastere si 2 pentru alaptare, care sa se poata deschide usor in fata); sutien care sa sustina sanii mariti in volum dupa nastere (pentru alegerea acestuia trebuie sa-ti masori sanii cu 2-3 saptamani inainte de nastere ca sa poti alege masura potrivita); haine mai largi si pantofi comozi pentru intors acasa.

Trusa medicala: crema speciala pentru protejarea mameloanelor (inainte si dupa fiecare alaptare trebuie sa-ti speli sanii si sa-i ungi cu crema - daca e cazul iti vor recomanda asistentele un unguent, de obicei Garmastan); centura pentru burta sau chiloti cu burtiera pentru a ajuta burtica sa isi revina mai repede la forma initiala; colac special pentru nasterea cu epiziotomie cand nu ai voie sa stai pe fund; pompa pentru san (te ajuta sa te mulgi sau sa iti golesti sanul dupa fiecare alaptat); medicamente pentru durere (algocalmin sau ibuprofen supozitor, in cazul in care nu are spitalul). Aparatori de mameloane.

Alte chestii utile la care nu te gandesti: cana, farfurie, lingurita, furculita, cutit. Vei putea bea doar apa plata sau sucuri neacidulate si vei avea voie mancare usoara (supe, iaurt, fructe, biscuiti); carti sau reviste/radio cu casti (pentru a trece mai usor timpul in travaliu, dar si dupa); periuta de dinti + pasta, deodorant, elastic de prins parul. Dosarul cu analize sa nu-l uiti.. si nici telefonul (cu incarcator) sau aparatul foto..

Pentru bebe: scutece de unica folosinta, masura newborn; servetele umede pentru sters gurita sau funduletul; o crema pentru prevenirea eritemului fesier (de regula are maternitatea); un biberon cu tetina din silicon, pentru nou nascuti, 0-3 luni (desi in cele mai multe cazuri iti dau asistentele biberonul cu lapte gata pregatit); informeaza-te din timp daca maternitatea foloseste scutece din panza pentru imbracat bebelusii sau daca trebuie sa pregatesti hainute pentru interior; hainutele pentru intors acasa, in functie de anotimp (trebuie sa fie din bumbac: body, bluzite si pantalonasi, costumase gen cosmonaut, caciulita, botosei, manusi etc.). Landoul auto (grupa 0) sau cosul auto (grupa 0+) daca plecati acasa cu masina.

Eu sincer as avea de comentat.. dar ma abtin pana in iunie :)

Pe un forum am gasit un sfat "Bani si plicuri".. Mda, pentru Romania cred ca trebuie. Asta e unul din motivele pentru care vreau sa nasc in alta tara.. sa evit acest moment..

Iar pentru acasa, ar fi necesare urmatoarele: irigator, ser fiziologic – pt. curatat ochii (exista un model in recipiente de plastic – se deschid foarte usor) – la farmacie sau supermarket; comprese sterile (farmacie); crema Bephanten (farmacie) – pt cazul in care se irita la fundulet; pudra Baneocin (farmacie) - este pentru buric, dupa ce se spala bebelusul, se da cu spirt apoi se pudreaza; spirt medicinal; termometru digital cu varf flexibil; forfecuta unghii cu varfuri rotunde; perie par; bete urechi speciale cu opritor; pompa pt. nas (sunt speciale pt. copii); biberoane (e bine sa ai 2-3 la inceput pt ca le vei folosi si pentru ceai), orice model ai alege sa ai grija sa fie cu tetina adaptata varstei, de obicei e trecut pe cutie 0+; perii pt curatat biberoane si tetine (sunt speciale si le gasesti la raionul de bebe); sterilizator; incalzitor biberoane (exista varianta pt auto si priza); geanta termoizolanta; lingurita din silicon - o gasesti la raionul de bebe; pampers, servetele umede pt. bebe; scutece din finet;

Hainute - foarte bune pt inceput sunt salopetele cu capse in fata si pe picioare (poti sa-l schimbi foarte usor), body cu capse in fata + pantaloni cu picior (ca sa nu folosesti sosete pt ca nu prea le place). Este bine sa ai cateva randuri de haine pt ca in primele zile va fi mai complicat cu spalatul si evita pt inceput hainutele cu nasturi/capse pe spate.

Detergent de rufe pt. bebe; ceva pentru fiert apa pt ceai/lapte/baie – pentru inceput e suficient un ibric/oala mare. Copilul trebuie sa aiba vesela lui.

Pentru baita: gel, ulei corp si crema cu Zn. pt fundulet; termometru special pt. baie – e foarte util indica temperatura pe care trebuie sa o aiba apa;

cadita pt. baie (exista model cu suport pentru bebe - in cadita va sta dupa ce cade buricul, pana atunci trebuie spalat usor cu un prosopel umed); prosop pt baie; un prosop mai mic pt pus in cadita sa nu alunece;

Pentru camera lui: carusel de pus la patut; bebefon sau videofon; patut, saltea (cu fibre de cocos); lenjerie patut + o paturica mai subtire pt acoperit (util este si sacul de dormit); termometru camera (e foarte important – in timpul zilei 21-22 grade, iar la baie 24); lampa pt. noapte; masa de infasat e optinala + invelitoare saltea de infasat (o vei putea folosi pana la 4 luni aproximativ).

Voi vedea daca voi avea nevoie de toate lucrurile enumerate mai sus.. si cand o sa vina clipa, o sa comentez..

duminică, 21 februarie 2010

Aproape saptamana 24


Incepem cu masuratorile.. am implinit aproape 97 de centimetri pe burta.. si 67,5 kg pe cantar.. Cum ziceam, cresc vazand cu ochii :) Pentru ca ma vad in fiecare zi cat sunt nu-mi dau seama, dar masuratorile nu mint..
Bebelusul are peste 550 grame, nu poti sti cu exactitate - unele site-uri vorbesc de 500 g, altele 650g sau chiar 800g.. Pe cine sa mai crezi? Nici de lungime nu stim nimic sigur.. ar trebui sa aiba vreo 30 cm.. E mare, nu?
Plamanii se dezvolta in continuare, se pregatesc pentru momentul in care vor respira singuri. Se produce surfactant la nivelul alveoleor pentru a le pune la treaba cand vor trebui sa primeasca oxigen. Joey are si par si incepe sa stranga si grasime pentru echilibrul termic.

Unele site-uri propun folosirea cremelor antivergeturi pentru ca de-acum bebele creste tot mai mult si pielea se intinde.. Eu cred ca o crema hidratanta sau un ulei ar trebui folosit din primele luni de sarcina, sa pregatesti terenul.. Nu toate femeile au o piele elastica. Si oricum sarcina e un "efort" deosebit pentru piele.
Toata lumea recomanda uleiul de masline sau uleiul de migdale pentru pielea de pe burta pentru ca e cea mai buna solutie impotriva vergeturilor. Si e natural.
Eu am folosit vreo 2 saptamani ulei de masline, dar pentru ca are un miros specific si e destul de gras, am renuntat in favoarea celui de migdale. Uleiul de migdale are alta consistenta si un miros discret si ai nevoie de o cantitate mica pentru a acoperi toata suprafata dorita. As putea zice ca e scump, 26 lei pentru 100 ml (depinde de magazin/farmacie), dar o sticluta te poate tine 2-3 luni, depinde cat de des il utilizezi. Si apoi, orice crema speciala de la firmele recunoscute ca "bune" pentru perioada sarcinii costa peste 60 lei.. Deci, clar e mai avantajos uleiul asta.
Alte schimbari din aceasta perioada ar fi durerile de spate.. in regiunea inferioara mai ales. Daca nu ai o tinuta corecta cu spatele drept, te poti astepta la asa ceva. Si e neplacut..
Noroc cu exercitiile prietenei mele Diana.. care mi-a facut un program zilnic de 40 minute.. bine, eu il depasesc pentru ca nu-mi ies toate exercitiile bine sau nu le pot face in ritmul cerut.. Dar e important ca ma ajuta. Multumesc Dia!

Cel mai deosebit lucru pe care l-am facut saptamana asta.. mi-am cumparat primele haine de gravida.. Oricat am amanat acest moment, de-acum nu se mai poate. Pentru ca burta creste, pantalonii normali sunt foarte incomozi.. si uite asa mi-am innoit garderoba cu 2 perechi de pantaloni, un tricou si un pulover.. de la C&A colectia Yessica..
Tot ieri am descoperit niste site-uri care te ajuta sa iti faci sau sa modifici haine, astfel incat sa-ti vina bine.. O sa ma apuc de taiat si cusut in zilele urmatoare.. si o sa pun poze aici.


Alte stiri pe scurt pentru saptamana care urmeaza.. Primesc rezultatele analizelor, ma vede medicul.. si ma pregatesc sa mai cresc.. si exercitii in fiecare zi.

marți, 16 februarie 2010

Despre rasfat..


Unde se termina iubirea si incepe rasfatul?

Una dintre grijile mele si probabil a multor alti viitori sau actuali parinti, e legata de rasfat.
Deocamdata vorbim de bebelusi, de niste fiinte neajutorate care au nevoie de tot ajutorul pe care mama si tata i-l pot da.. pentru cele mai marunte lucruri. Noi suntem parintii ideali care ii oferim ingrijirea ideala, nu? Si asta se ofera doar prin dragoste. Asa intelege bebelusul ca il apreciem. Daca se simte apreciat, nu va mai incerca sa atraga atentia asupra lui si a nevoilor lui, pentru ca e sigur ca are toata dragostea din lume. Imbratisarea unui bebelus inseamna ca-l iubesti si nu poate deveni rasfatat din cauza asta.

Am tot citit articole pe tema asta si multe studii arata ca rasfatatii se poarta asa, nu pentru ca au primit prea multa atentie, ci prea putina. Copiii atat de mici nu pot simula nefericirea si nici nu pot plange la comanda, desi asa pare de cele mai multe ori. Ei plang pentru ca au pierdut legatura cu parintii, se simt singuri si au mare nevoie de dragostea lor. Toata atentia il ajuta sa fie mai puternic si sa treaca peste toate dezamagirile ce apar.

Diferenta dintre a da copilului atentia de care are nevoie si rasfat poate fi cam neclara. Atentia este buna pentru copii, dar e o problema daca este acordata imediat ce copilul o cere sau tot timpul, in mod excesiv. Copilul trebuie invatat sa astepte, astfel sa invete sa faca unele lucruri singur si astfel sa se descurce singur in viata.

O alta teorie ar fi urmatoarea: rasfatul apare cand mama nu are incredere ca ceea ce ofera copilului ei este de ajuns sau din dorinta de a oferi din ce in ce mai mult. Si astfel ea transmite copilului si teama si indoiala si neincrederea. Si pentru ca e atat de mic, nu stie sa se poarte cu aceste temeri si de aici pretentiile lui de a primi tot ceea ce cere. Toate astea pentru ca este nesigur, are un gol in interior si are nevoie de compensatii in obiecte materiale pe plan exterior: jucarii, dulciuri, hainute etc. Cu timpul, pretentiile cresc.

De asta trebuie sa punem reguli, tocmai pentru ca il iubim. Regulile confera siguranta. Si copii au nevoie de siguranta.

Un articol potrivit cu subiectul am gasit pe site-ul ceimici.ro si niste reguli pe desprecopii.com.

duminică, 14 februarie 2010

Saptamana 23

Saptamana 23 a inceput.. si cred ca am mai pus 1 cm la burta.. si asa am ajuns la 96 de centimetri in talie. Kilogramele sunt cam la fel, cu mici modificari inspre 66 sau 67.. uite ca si aici sunt balanta si oscilez intre grame :)
El cred ca e mai hotarat si pune pe el, creste vazand cu ochii.. si se pregateste pentru intalnire.

Bebele inca are loc, se intoarce pe toate partile, ieri am simtit ceva ce seamana cu o lovitura, dar stiu ca n-a vrut.. e mic si nestiutor.. Sunt uimita in continuare de ce se intampla.. si uneori nu-mi vine sa cred ca in burta este un omulet mic.. si de asta cred ca sunt mai mereu cu mana pe burta: acasa, pe strada (prin geaca) si oriunde am ocazia.
Cred ca e o "boala" a tuturor femeilor gravide sa tina mana pe burta.. Pur si simplu ma trezesc ca ma mangai pe burta, cred ca as vrea sa-l mangai pe el.. la culcare sunt cu mana pe burta, la trezit la fel..
Probabil ca nu multa lume stie ca asta e o metoda de pregatire a nasterii si se numeste haptonomie. Oare se fac astfel de cursuri in Romania?

In rest, nu sunt schimbari... In aceasta perioada apar primii muguri ai dintisorilor, ochisorii sunt formati, dar irisul inca nu are culoare. Mai inghite din lichidul amniotic, asa, ca sa mai schimbe dieta ce vine prin placenta. Oricum pentru el mananc mai des, nu mai mult. Meniul e destul de variat, cred ca s-ar putea si mai bine, dar nu am incredere in foarte multe produse si atunci prefer sa mananc doar ce stiu ca ne face bine: cereale integrale, paine integrala (stiti cate E-uri sunt in painea asta alba, pufoasa..?), cartofi (nu foarte des, si nu prajiti) si mai nou linte.. pe care trebuie sa invat sa o pregatesc. Toate astea pentru energie. Urmeaza proteinele pentru dezvoltarea oaselor si cartilajelor, a muschilor si sangelui. Carnea rosie e cea mai concentrata sursa de proteine, dar nu as putea manca toata ziua.. si atunci ne alimentam cu lapte, iaurt, branza, oua si seminte. Si sa nu uit de peste. Pestele face minuni.. si chiar indicat sa mananci atunci cand esti insarcinata..
Urmeaza fructele si legumele. E greu in aceasta perioada pentru ca nu sunt prea multe fructe proaspete, dar ce bune sunt sucurile proaspat stoarse.. yummy.. :) Si astept nectarine cu gust.
Variantele uscate ale caiselor, prunelor si stafidelor sunt sursa buna de fier si oricum imi plac, deci trebuie sa-mi fac provizii.
Cel mai mult imi lipseste ficatul de pui.. chiar imi placea, si acum nu e voie, pentru ca contine multa vitamina A, care nu e ok pentru bebe.. Mai rezist putin..

Nume nu i-am gasit.. Am mai gasit un site cu o gramada de variante.. sa vedem cand ne hotaram. Va fi sarbatoare!

Urmeaza niste analize, astept rezultatele si speram sa fie totul bine.

miercuri, 10 februarie 2010

Asta e Joey...

Deocamdata "on board-ul" meu :)

luni, 8 februarie 2010

Avem poza noua..


si o gramada de masuratori :)
Conform ultimelor masuratori avem 22 saptamani si 4 zile si data probabila a nasterii e 14 iunie. Vom vedea daca a ascultat si bebele :)
Are aproximativ 511 g (+/- 74 g), 148 bpm ritmice si toate cele la locul lor.. are si unde sa se balaceasca.
Nu prea ne-a lasat sa-l vedem, se tot intorcea.. asta e ce-am vazut si noi.. un profil cu ochisorii, nasul, gurita si buricul.. si e clar baiat.. poza aia nu ne-a dat-o doctoru :))


Urmatoarea intalnire ar fi peste 8 saptamani..

duminică, 7 februarie 2010

Saptamana 22


Saptamana 22 incepe astazi..
De-acum ne apropiem de 500 g pentru bebe si 66,5 kg pentru mine. Masuratorile au ramas aproximativ la fel, la burta s-au adunat aproape 2 cm fata de saptamana trecuta.

Nu ma mai surprinde cand se misca, i-am invatat programul.. la inceput il simteam doar dimineata, acum are perioade de activitate si la pranz si uneori si noaptea. Dar e cuminte, ma lasa sa dorm.. deocamdata :) Am inteles ca urmeaza perioade in care eu vreau sa dorm si el nu, dar cred ca o sa ne intelegem si o sa facem sa fie bine pentru amandoi.
De vreo 3 saptamani deja ma trezesc cu precizie la ora 6.. si cred ca e din cauza lui.. :)

Bebe are gene si sprancene acum si i se dezvolta sensibilitatea gustativa si tactila. De aici si miscarile mai intense decat pana acum, pentru ca descopera senzatiile pe care le are cand atinge ceva - pe el sau altceva ce ii iese in cale.

Studiile de pana acum arata ca de-acum bebele aude foarte bine dupa 21-22 saptamani, se poate trezi la zgomote foarte puternice si reactioneaza la vocea ta. Unele femei au incercat tot felul de experimente citindu-le bebelusilor nenascuti o poveste de multe-multe ori. Tot studiile astea au scos la iveala faptul ca nou-nascutii vor suge mai cu putere la san atunci cand aud povestea stiuta, citita de mama pe timpul cand erau inca in uter.
Oricum, ideea e sa-i citesti mult.. si sa-i citesti si dupa ce se naste. Asa il poti linisti si il poti ajuta sa doarma mai bine.

Stie toata lumea (sau aproape toata lumea) ca femeile gravide retin apa.. si de aici picioarele umflate. Trebuie sa bei in continuare multa apa si sa mergi pe jos mult. Plimbarile sunt foarte indicate. La fel si felul in care iti tii picioarele atunci cand stai pe pat sau scaun - picioarele trebuie sa fie mai sus decat restul corpului, pentru imbunatarirea circulatiei.
Ar fi bine sa eviti haine stramte sau ciorapi care iti pot afecta circulatia.
O dieta echilibrata in care sa incluzi anasonul, telina (contine calciu si poate accelera functiile sistemului endocrin si magneziu si fier, care ajuta la detoxifiere), sparanghelul (are ceva substanta in el care stimuleaza activitatea rinichilor si imbunatateste procesele circulatorii), ceapa si usturoiul (ajuta la arderea grasimilor), patrunjelul, vinete, menta si anumite ceaiuri te poate ajuta sa scapi de retentia de apa.

Foarte multe lume iti atrage atentia "ai grija, cand esti gravida sa nu mananci sarat". Lumea nu stie oare ca sarea este buna pentru organism si excesul se elimina?
Organismul nostru a fost construit in asa fel incat sa regleze tot ce nu functioneaza bine. In cazul in care avem prea multa sare in corp, se elibereaza un hormon si se produce senzatia de sete. Consumul mare de lichide ajuta la eliminarea excesului de sare. Asta e problema mare.. ca oamenii nu consuma destule lichide.
Intr-adevar, este ceva adevar la mijloc, mai ales daca preferi branzeturile, alunele prajite, chipsurile sau maslinele, care sunt putin cam sarate.
Nevoia de a manca sarat tine si de tine, de felul in care te-ai educat de-a lungul timpului. Daca mananci sarat, o sa ajungi sa iti doresti alimente din ce in ce mai sarate, pentru ca papilele gustative nu mai percep la fel de intens gustul sarat.

Imi dau seama acum, ca pe la 15-16 saptamani am avut o oarecare dorinta de a manca muraturi, care intre timp mi-a trecut.. Oare era una dintre pofte?
Si ca tot a venit vorba de pofte.. Prima si singura pofta de pana acum a fost pe 30 octombrie, cand inca nu stiam ca asteptam bebe, pe tren, cand mergeam catre Arad, cand m-a apucat pofta de napolitane cu alune. "Norocul" meu a fost ca Rudi a gasit la nashu' napolitane.. bine, erau Naty sau Alka si as fi preferat niste Joe:) Si intr-adevar, am mancat una si nu mi-a mai trebuit.. :)

vineri, 5 februarie 2010

Sugestii de nume


Ce ne place noua deocamdata: Mark, Oliver..
De la bunica: Rajmund, Felix, Lorant, Alfred, Oszvald, Benjamin, Walter, Florian, Otto, Levente, Armand, Oliver, Edvin, Evald.
De la Corina: Rick
De la Dia: Ian
Alte propuneri: Claudiu, Frederik, Hanz :), Arpad (si-l alintam Arpi)

Pe forumurile nemtesti am gasit urmatoarele nume:
Alessio, Aaron, Adrian, Colin, Darian, Elias, Erich, Emilian, Fabian, Florian, Jaden, Joel, Jakob, Joshua, Julio, Johannes, Killian, Lennox, Levin, Leon, Lukas, Miro, Marius, Maxim, Markus, Paul, Peter, Paolo, Quentin, Romeo, Raphael, Simeon, Terenz, Tristan, Vincent.

Si nume duble: John Anthony, Sascha Maximilian, Leon Maurice, Louis Miguel, Philipp Alexander, Luca Joel, Ben Luca, Colin Fabrice, Devin Noel, Elias Gabriel, Finn Alexander, Finn Luca, Jamie Joel, Jamie Dean, Jonas Samuel, Kilian Maurice, Marc Cedric, Nick Maximilian, Noah Joel, Noah Elias, Phil Cornelius, Robin Matthis, Simon Liam, Steven Lennox.

Trebuie sa luam in calcul multe aspecte.. Este o decizie care-l poate afecta toata viata si chiar cred ca un nume potrivit te poate ajuta si iti poate da incredere in tine si capacitatile tale.
Am citit recent un articol si parerile unor cititori, cum ca numele foarte moderne, inventate sau scrise diferit decat stiam (ex. Christopher devine Krystoffer) nu ajuta copilul in viitor, pentru ca de fiecare data trebuie sa explice tuturor cum se scrie numele lui. Unii oameni ar putea crede chiar ca parintii lui sunt niste analfabeti, care habar n-au cum sa scrie numele copilului lor :)
Alt cititor zicea ca angajatorii prefera un angajat cu un nume cat de cat clasic unui angajat cu nume neobisnuit (ex. Kandee, Bitsy, Emmaree etc.)
Parerile cel mai des intalnite se refera la alegerea unui prim nume clasic si al doilea mai deosebit.
Altii ii dau copilului un nume traditional, dar il alinta cu niste ciudatenii (ex. Alexander este strigat Lex si scris LX)..

Poate era mai bine sa urmam o traditie de familie.. oare era mai usor? :)
Stim ca nu vrem cateva nume, si anume: David, Matei, Rares, Dragos pentru simplu motiv ca e plin de copii cu acest nume sau cel putin asa ni se pare noua. Si nici nume ecologice (Bradut, Codrut, Crin, Mugur etc.) legate de vreo luna a anului (Iulian, Augustin), de vreun oras sau tara (Florentin, Milan, Paris, Roman etc.), vreun fruct sau vreun metal pretios sau nu (Aurel, Rubin etc.) :) Si nici nume vechi gen Ion, Vasile, Gheorghe etc. (sper ca nu se supara nimeni) sau istorice (Decebal, Traian, Titus, Ferdinand, Carol etc.).

Am mai gasit un mod de a alege nume si anume amestecarea / combinarea numelor noastre..
TATA + MAMA = NUME COPIL
Eric + Melisa = Erisa
Simion + Elena = Siena
Radu + Denisa = Reisa
Paul + Iris = Paris

La noi ce-ar iesi?
Rudi + Dana = Rudian :) sau Rudiana daca era fetita :)

marți, 2 februarie 2010

Saptamana 21

E clar.. cum incepe bebele sa creasca, sa puna niste grasime pe el, se vede si pe mine.. 800 de grame de saptamana trecuta. Ar trebui sa aiba aproximativ 350-380 grame si vreo 27 cm. Vom vedea luni, 8 februarie daca ne incadram.. abia asteptam.

Au inceput durerile de spate, trebuie sa fac exercitii speciale pentru a scapa de aceste dureri.. ca altfel stresez bebelusul si nu vrem asa ceva, nu? :)

Deocamdata i-am pus muzica, muzica care-mi place mie.. dar, voi cauta si muzica clasica.. nu sunt convinsa de Efectul Mozart, dar incerc.
Pana acum i-am vorbit, dar de-acum voi incepe sa-i citesc cu voce tare, sa se obisnuiasca cu vocea mea, sa ne intelegem mai bine la vara..

De simtit se simte aproape in fiecare zi.. uneori mai tare, alteori mai incet.. am impresia ca si sughite.. de obicei e treaz dimineata.. acum simt miscari si seara, si am citit ca poate fi sughitul.
In aceasta perioada trebuie sa fiu atenta la meniu, sa suplimentez cu fier si cred ca voi gati pentru prima data linte. Am tot citit ca ar fi un aliment foarte bun pentru gravide si bebelus si merita incercat. Se specifica si in cartea Alimentatia gravidei de Leonella Nava, pe care o recomanda toate site-urile..
In rest, toate bune.. caut haine care sa-mi vina bine, sa nu ma incomodeze si in curand nu le voi mai putea folosi.. asta e..