joi, 27 mai 2010

Zambet

E clar ca ma apuca frica.. incerc sa caut metode de a fi pozitiva, relaxata si fericita.
Desi eu mereu m-am considerat o persoana optimista, am si eu momente cand ma las coplesita.. Imi fac ganduri negre, mintea o ia razna catre tot felul de scenarii. Dar stiu ca eu nu sunt asa.. si pentru asta citesc tot ce-mi pica in mana despre optimism, gandire pozitiva, zambet si acceptare a starii in care sunt sau a ce ne asteapta.

Azi am ajuns la zambet. Nu presupune nici un efort. Stiu eu ca si bebelusii zambesc cand aud vocea parintilor inca din uter.. si dupa ce-a venit pe lume. E un mod de a reactiona, este un instinct. Bebe Joey a provocat multe zambete, la fiecare miscare de-a lui ne-a smuls un zambet.

Inainte de a sti ca zambetul poate fi de doua feluri (chiar nu stiam asta!?) cred ca toti l-am exersat.. Este zambet fortat, ca semn de amabilitate si se cheama Pan Am si zambet adevarat sau zambet Duchenne.
Primul, oricat l-ai exersa.. se vede ca nu e zambetul tau, si mai ales in poze.. dar ne trebuie, nu?
Al doilea.. il afisezi de fericire, de multumire si n-ai cum sa te prefaci.
In ultima vreme, de fapt in ultimele luni l-am exersat mult pe copii si pe parintii lor.. La fiecare bebe intalnit intorceam capul sa-l vedem, parintii ne observau zambetul si il intorceau. Era semn ca ne asteapta si pe noi ceva nemaipomenit, nu?
Se stie ca un zambet intoarce un zambet.. si asa duci asta mai departe, catre altii care poate au uitat azi sa zambeasca.. Si nu te costa nimic, sa stii!

Motive sa zambesti?
- te binedispune si pe tine si pe ceilalti.
- te ajuta sa gandesti mai clar, pentru ca se pare ca este o legatura intre zambet si "o activitate sporita a lobilor cortexului prefrontal, resedinta memoriei functionale".
- te ajuta sa alungi starea de tristete si ingrijorare. Zambind sau razand stimulezi zone ale creierului care elibereaza endorfine.
- cand zambesti, iti apare stralucirea aia in ochi.. si asa poti atrage noi prieteni (pentru cine cauta)..

Poate mailurile cu bancuri si filmulete ce le primim in fiecare zi de la prieteni nu-s asa de rele.. au si ele rolul lor :) Pe langa faptul ca te fac sa pierzi timpul la servici.. :))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu